Χρ. Ροζάκης στο Πρώτο: Σημαντική η συμφωνία με τη Γαλλία, όμως δεν έχει υποχρέωση να βοηθήσει σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ (audio)

«Η συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας είναι πολύ μεγάλη, αποτελεί πολύ σημαντική επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», αλλά σε περίπτωση επίθεσης στην υφαλοκρηπίδα ή την ΑΟΖ, το Παρίσι «δεν έχει υποχρέωση να μας βοηθήσει», επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Η συμφωνία προστατεύει το σύνολο του εδάφους, την ξηρά και την αιγιαλίτιδα ζώνη, αλλά συμφωνώ με την παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να προστατευθούν η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Σε αυτή την περίπτωση είμαστε μόνοι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ροζάκης τόνισε ότι ακόμη σε ενδεχόμενη παραβίαση – και όχι ένοπλη επίθεση- σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, η Γαλλία δεν είναι υποχρεωμένη να μας συνδράμει, διότι δεν αποτελούν έδαφος του Κράτους και η συμφωνία «καλύπτει μόνο εδαφική ένοπλη επίθεση, σε ξηρά και αιγιαλίτιδα ζώνη. Διευκρίνισε ότι η «παραβίαση» είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με την ένοπλη επίθεση, η οποία προϋποθέτει μια μαζική εκστρατεία εναντίον ενός τόπου ή μιας περιοχής. «Η απλή παραβίαση συνεπάγεται σειρά μέτρων, τα οποία πρέπει να καταλήξουν στο Διεθνές Δικαστήριο», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση για πλατφόρμα εξόρυξης εντός της ΑΟΖ, ο ίδιος μίλησε για «”γκρίζα ζώνη” η οποία θα πρέπει να διευκρινιστεί στο μέλλον», καθώς το ζήτημα είναι «εάν θεωρηθεί η πλατφόρμα ως έδαφος του Κράτους, ώστε να ζητήσουμε τη συνδρομή της Γαλλίας».


 

Ειδικά για τα κυριαρχικά δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, είπε ότι δεν αφορούν το έδαφος, «αλλά τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους στο έδαφος». «Η αρχή και το τέλος του όρου “κυριαρχικά δικαιώματα”, είναι η αποκλειστικότητα του Κράτους πάνω στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και μόνο και όχι στο έδαφος καθ’ αυτό», πρόσθεσε.

Για το θέμα της αμοιβαιότητας και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε πως η υποχρέωση περιορίζεται για ενέργειες στο έδαφος της Γαλλίας, σημειώνοντας πως ως έδαφος λογίζονται και οι «κτήσεις της, οι εξω-μητροπολιτικές περιοχές». «Σε περίπτωση εξω-εδαφικών ενεργειών, δεν έχουμε υποχρέωση να παρέμβουμε», ξεκαθάρισε.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε «χλωμή» την πιθανότητα, η συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας, να αποτελέσει προπομπό μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας για την άμυνα και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. «Είναι μια πολύ καλή συμφωνία που μας εξασφαλίζει και αποτρέπει τον κίνδυνο ένοπλης σύρραξης, αλλά δεν προδιαθέτει για την ευρωπαϊκή επέκτασή της. Έχουμε, όμως, μια ένδειξη ότι 2 κράτη από τα 27, είναι θετικά για τον ευρωστρατό», σημείωσε.

Ο κ. Ροζάκης, συντάχθηκε με τον άποψη του πρωθυπουργού, ότι η συμφωνία με τη Γαλλία -σε συνδυασμό με τις πρόσφατες συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για τις ΑΟΖ- θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πρότυπο για μια διαπραγμάτευση και πιθανή συμφωνία με την Τουρκία. «Αυτή η συμφωνία έχει μια μεγάλη αποτρεπτική ικανότητα. Ο Ερντογάν ενοχλείται ήδη, αλλά είναι μυστήριο εάν θα προχωρήσει σε θετικά βήματα. Δεν μπορούμε να τον προβλέψουμε», επισήμανε.

 

www.ertnews.gr

Γρηγόρης Νιάκας
image}

Αφήστε μια απάντηση