Ν. Παππάς: Να προστατεύσουμε τη νέα γενιά από το δηλητηριώδες σπόρο του φασισμού (video)

«Να μην μιλάμε γενικώς για τη βία. Το να επιλέγεις αυτή την στιγμή τη φασιστική βία και την οργανωμένη φασιστική δράση να την σχετικοποιείς, είναι μια πολιτική επιλογή απαράδεκτη», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Παππάς με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, κατηγορώντας την στάση που κράτησε η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο βουλευτής και τομεάρχης υποδομών και μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, επέκρινε τα όσα έγιναν χθες, Τετάρτη, στη Θεσσαλονίκη αναφέροντας ότι υπάρχει μια φασιστική ομάδα που καθοδηγείται από εξωσχολικούς.

«Είχαμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό χθες το βράδυ. Υπήρχε μια μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση, ειρηνικότατη. Ο κόσμος της γειτονιάς και της ευρύτερης περιοχής έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα και θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά. Στο δημόσιο λόγο δεν πρέπει να σχετικοποιούμε τα πράγματα. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Έχουμε ένα σχολείο, σε μια λαϊκή συνοικία, και νεαρούς να χαιρετούν ναζιστικά. Οι δάσκαλοί τους θα πρέπει να τους μιλήσουν και για τον Χορτιάτη, για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και ότι αυτές οι ιδέες σήμαναν τις χειρότερες στιγμές στην ανθρωπότητα.

Υπάρχει έλλειμα παιδείας και ενημέρωσης. Έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα. Βρέθηκαν στην κατοχή τους μαχαίρια και άλλα όργανα… Πρόκειται για μια φασιστική ομάδα, η οποία καθοδηγείται από κάποιους που βρίσκονται εκτός σχολείου. Από τις προσαγωγές έγιναν έξι συλλήψεις. Θα πρέπει να δούμε ποιος είναι ο κύριος, ο οποίος καθοδηγεί τους νεαρούς σε τέτοιου είδους πράξεις, για τις οποίες είναι υπεύθυνοι. Θα πρέπει να το καταλάβουν», δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Στον πολιτικό λόγο οι φασιστικές πρακτικές και ομάδες δεν μπορούν να σχετικοποιούνται

Αναφορικά με την αντίδραση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας στα επεισόδιο στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ο κ. Παππάς είπε: «Η κυρία Κεραμέως, ζήτησε δυστυχώς εκ των υστέρων (την παρέμβαση της Δικαιοσύνης). Στον πολιτικό λόγο οι φασιστικές πρακτικές και ομάδες δεν μπορούν να σχετικοποιούνται. Δεν μπορεί γενικώς να λέμε ότι καταδικάζουμε τη βία, από όπου και αν προέρχεται από τη στιγμή που φαίνεται πως εδώ έχουμε ένα φαινόμενο οργανωμένης φασιστικής βίας. Αυτή η ομάδα εκβίαζε, τρομοκρατούσε, έστηνε καρτέρια. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τα πούμε με το όνομά τους για να προστατεύσουμε τα παιδιά που θέλουν να πάνε σχολείο και να προστατεύσουμε συνολικά τη νέα γενιά από το δηλητηριώδες σπόρο του φασισμού. Ξαναμπήκαμε σε μια βαθιά κρίση. Είναι ένας σπόρος που έρχεται και επανέρχεται και εδώ τα κόμματα έχουμε την πρώτη ευθύνη».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υφυπουργού Παιδείας, Αγγελου Συρίγου στην ΕΡΤ ότι «η βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται», ο κ. Παππάς την καταδίκασε, λέγοντας ότι στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης έχουμε φασιστική βία.

«Όποιος επιλέγει να κάνει αυτή την τοποθέτηση την στιγμή που το μείζον ζήτημα είναι η οργάνωση μιας φασιστικής ομάδας μέσα σε ένα σχολείο και οι ανοχές ή τα στραβά μάτια που έκαναν κάποιοι από έναν περίγυρο…, λέγοντας ότι καταδικάσουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται, αυτό είναι σχετικοποίηση της φασιστικής βίας. Βλέπουμε παιδιά να χαιρετούν ναζιστικά, μέσα από το προαύλιο ενός σχολείου, να συλλαμβάνονται, να έχουν μαχαίρια και λοστάρια και να έχουν προκαλέσει βία και φαινόμενα κατατρομοκράτησης μαθητών. Βλέπουμε ρεπορτάζ ότι τα καθοδηγούν άνθρωποι, οι οποίοι είναι “ουρές” της Χρυσής Αυγής και να βγαίνει η κυβέρνηση και να σχετικοποιεί εκπρόσωπος της κυβέρνησης αυτά τα φαινόμενα είναι απαράδεκτο».

Και όπως πρόσθεσε, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πάει να κάνει το λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία έκανε μια επίθεση στους φυσικούς φορείς των απόψεων των ακροδεξιών όταν απειλήθηκαν πραγματικά οι εκλογικές επιρροές στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Όταν η Χρυσή Αυγή άρχισε να ανεβαίνει εκλογικά, είχαμε ένα μέτωπο εκ μέρους της κυβέρνησης Σαμαρά, χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονο μέτωπο στις απόψεις που εξέφραζαν αυτοί οι άνθρωποι».

Θετική στρατηγική η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Αλλάζοντας θέμα, ο Νίκος Παππάς τοποθετήθηκε στο θέμα της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας για την στρατηγική συνεργασία των δύο κρατών και το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού και στο τι στάση θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Καταρχήν είναι μια θετική στρατηγική η συμφωνία αυτή την οποία εμείς είχαμε ξεκινήσει, η οποία περιλάμβανε την αμυντική συνδρομή. Έχουμε κάποιες επιφυλάξεις και θα περιμένουμε την Πέμπτη που η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή», δήλωσε ο κ. Παππάς, διευκρινίζοντας ότι ένα από τα θέματα που θα εξετάσουν είναι αυτό του κόστους.

«Θέλουμε κάθε ευρώ να ελέγξουμε πώς δαπανάται. Μέσα σε αυτή την ιστορία υπήρχε και μια παλινωδία. Οι φρεγάτες αρχικά ήταν γαλλικές, όταν ξεκινήσαμε. Υπήρξαν δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι δεν είναι κατάλληλες, γίνανε αμερικάνικες οι φρεγάτες στο δρόμο και ξαναγίνανε γαλλικές στο τέλος. Ήταν μια συμφωνία που παρέλαβαν με ειδικό οδικό χάρτη υλοποίησης. Είχαμε καθυστερήσεις. Μαθαίνουμε ότι για κάποιες επιμέρους πτυχές της συμφωνίας η Πολεμική Αεροπορία δεν είχε ενημερωθεί. Τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες; Θέλουμε διευκρινήσεις για την αμοιβαία αμυντική συνδρομή η οποία μιλά για την επικράτεια, ενώ τα μείζονα ζητήματα τα έχουμε στους θαλάσσιους χώρους (υφαλοκρηπίδες). Αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν με ψυχραιμία, με σύνεση και με μέτρο στο δημόσιο λόγο».

Τι είδε στο Αρκαλοχώρι – Εκτεταμένες οι ζημιές

Μια ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, περιέγραψε ο κ. Παππάς που ως τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.

«Πολλά πράγματα που είδαμε στην Κρήτη δεν φτάσανε μέχρι τους τηλεοπτικούς δέκτες. Ψυχοπλακώθηκα. Είναι πολύ εκτεταμένες οι ζημιές. Είναι ένας κόσμος σε απόγνωση. Υπήρξαν κάποιες ολιγωρίες και ελπίζω τα επόμενα 24ωρα να λυθούν. Πρέπει να υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση. Κατανοώ ότι υπάρχει κόσμος που δεν θέλει να εγκαταλείψει τα σπίτια του, αλλά πρέπει να τους πείσουμε. Ο περισσότερος κόσμος ξενύχτησε είτε στο αυτοκίνητο ή σε συγγενικά σπίτια γιατί οι σκηνές ήταν ακατάλληλες. Θα πρέπει πολύ γρήγορα το υπουργείο υποδομών να δημιουργήσει ένα απόθεμα έκτακτης ανάγκης».

Αναφορικά τέλος για την δική του υπόθεση όσον αφορά τη Βουλή ο κ. Παππάς δήλωσε: «Η Νέα Δημοκρατία υπέστη μια συντριπτική ήττα (στη Βουλή). Τα θέματα είναι στο δικαστικό συμβούλιο, αλλά δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα γι’ αυτό».

 

www.ertnews.gr

Γεωργία Παμπουχίδου
image}

Αφήστε μια απάντηση