Κυρίαρχος ο κορονοϊός στη Β. Ελλάδα – Ξεκινά η συνταγογράφηση για αντιγριπικό εμβολιασμό

Εντείνεται η ανησυχία στη Βόρεια Ελλάδα μετά την αύξηση των κρουσμάτων. Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε Θεσσαλονίκη και Μακεδονία φτάνει το 90%.

Από 1ης μέχρι 8 Οκτωβρίου έκτακτα περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Λάρισα, ενώ παρατείνονται σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα.

Οι επιστήμονες ζητούν πάγωμα παρελάσεων και εορταστικών εκδηλώσεων στη συμπρωτεύουσα. Η συζήτηση έχει ανοίξει ενόψει των παρελάσεων για την 28η Οκτωβρίου. Ενδεικτικά ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δήλωσε ότι οι παρελάσεις είναι χώρος συσσώρευσης που ανεβάζει το επιδημιολογικό φορτίο, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης ο Γιάννης Οικονόμου επισημαίνει ότι σε σχέση με πέρυσι τη διαφορά κάνει το ποσσοτό εμβολιασμών.

Ένα στα τρία κρούσματα αφορά σε άτομα κάτω των 17 ετών, ωστόσο ο αριθμός των νέων μολύνσεων στους εφήβους είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με τον Αύγουστο, όπως τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου στη νέα ενημέρωση.

Αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά σε σχολικές ηλικίες παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού όπως η Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Οι ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό στο υπουργείο Υγείας

Ήδη έχει ξεκινήσει η προμήθεια των εμβολίων που χρειάζονται», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος επισήμανε πως από αύριο ξεκινά η συνταγογράφηση,  έτσι ώστε «το συντομότερο δυνατό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στη γρίπη»

«Η συνύπαρξη του κορονοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε πως μέχρι τέλος Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου, καλό θα ήταν να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός ο οποίος πραγματικά έχει ανάγκη με το αντιγριπικό εμβόλιο.

«Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι σε κάθε εμβολιασμό χρειάζεται και ένα δεκαπενθήμερο για να υπάρξει η αντίστοιχη ανοσολογική ανταπόκριση.

Φέτος, τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δύο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2, και δύο στελέχη των ιών τύπου Β» εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως τα εμβόλια αυτά γίνονται σε μία δόση.

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση