Γ. Κώτσηρας στο Πρώτο: Αστοχίες του παρελθόντος σε αδικήματα με θύματα ανήλικους διορθώνει ο νέος ποινικός κώδικας (audio)

«Σημαντικές αλλαγές του ποινικού κώδικα έρχονται όχι μόνο για να διορθώσουν αστοχίες του υφιστάμενου πλαισίου, αλλά δίνουν και ένα νέο στίγμα ειδικά στο θέμα της ανηλικότητας όπου γίνονται σοβαρές παρεμβάσεις» σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας.

Ένα παράδειγμα είναι το θέμα εκκίνησης της παραγραφής, που θα είναι στο εξής από την ενηλικίωση κατ’ ελάχιστον και μετά. Τα αδικήματα που αφορούν την γενετήσια ελευθερία εις βάρος ανηλίκων, θα ξεκινούν να τρέχουν από το 19 για τα πλημμελήματα και από τα 21 για τα κακουργήματα. Και επίσης, σε σχέση με την δυνατότητα για αυτεπάγγελτη δίωξη από τις εισαγγελικές αρχές, δίνεται η δυνατότητα ακόμα και αν ο ανήλικος δεν μπόρεσε να προσφύγει στην δικαιοσύνη εντός του χρόνου που του τίθεται να μπορεί η ίδια η εισαγγελική αρχή αν αντιληφθεί τέτοια φαινόμενα, να παρέμβει αυτεπαγγέλτως.

Επειδή πολλές φορές οι ανήλικοι δεν μπορούν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη, τους δίνεται η δυνατότητα και μετά την ενηλικίωσή τους να καταγγείλουν στην δικαιοσύνη τέτοια νοσηρά φαινόμενα και οι εισαγγελικές αρχές όπου δεν είχαν την δυνατότητα μέχρι σήμερα, να μπορούν να παρέμβουν.

«Αντιμετωπίζουμε με τον τρόπο που μπορεί το ποινικό μας σύστημα, την εγκληματικότητα και τα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας αδικήματα από την μία, στέλνοντας στην κοινωνία το μήνυμα ότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε στο μέτρο που μας αναλογεί, την ασφάλεια των ελλήνων πολιτών και το περί κοινού δικαίου αίσθημα και από την άλλη, προστατεύουμε τα θύματα εγκληματικών ενεργειών, όπως είναι οι ανήλικοι, τα θύματα πάσης φύσεως κακοποίησης, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και ιδιαίτερα σε αδικήματα μείζονος ποινικής απαξίας και ιδιαιτέρως ειδεχθή, όπως ο ομαδικός βιασμός, η ανθρωποκτονία, ο θανατηφόρος βιασμός, η θανατηφόρα ληστεία, ο βιασμός ανηλίκου, αυτά πλέον θα έχουν αποκλειστική ποινή την ισόβια κάθειρξη».

Επιπλέον, αλλάζει και η υφ’ όρων απόλυση, με την έκτιση τουλάχιστον 18 ετών φυλάκισης για κάποιον που θα έχει καταδικαστεί με αυτή την ποινή, όπως και στις υπόλοιπες ποινές των ειδεχθών αδικημάτων, θα πρέπει να έχει εκτίσει τα 4/5 της ποινής του.

Ο εμπρησμός γίνεται κακούργημα στην δασική του μορφή. Μια επίσης σημαντική προσθήκη, είναι ότι αν έχει προκύψει ο θάνατος έστω και ενός ανθρώπου, από εμπρησμό, η κάθειρξη είναι ισόβια.

Τα ισόβια με την προτεινόμενη διάταξη, έχουν κατώτατο όριο τα 18 χρόνια. Για τα πολλάκις ισόβια, το «ταβάνι» μπορεί να φτάσει τα 25 χρόνια.

Γενικεύεται η αυτεπάγγελτη παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών σε όλα τα αδικήματα που αφορούν την γενετήσια ελευθερία και την εκμετάλλευση αυτής εις βάρος ανηλίκων.

Ο νόμος για τον νέο ποινικό κώδικα, είναι σε δημόσια διαβούλευση, τον Οκτώβριο θα πάει στην Βουλή και τέλος του μήνα θα μπει σε διαδικασία ψήφισης.


Ο κ. Κώτσηρας, κληθείς να σχολιάσει, τα γεγονότα στην Σταυρούπολη, τόνισε πως πέρα από δυσάρεστα είναι και ανησυχητικά, γι’ αυτό και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα βίας. «Οφείλουν όλοι να καταλάβουν ότι πρέπει η πρόσβαση στα δημόσια σχολεία πρέπει να μείνει ανοιχτή και η εκπαιδευτική διαδικασία να συνεχιστεί ομαλά με κάθε τρόπο επ’ ωφελεία των παιδιών».

Απαντώντας στην κριτική που θέλει την πολιτική ηγεσία να τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων σε σχέση με τους εμπλεκόμενους στα επεισόδια της Σταυρούπολης, ο Υφ. Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι είναι προφανές πως εμπράκτως καταδικάζεται κάθε μορφή βίας και πως είναι γνωστές οι προσπάθειες της συγκεκριμένης κυβέρνησης να αντιμετωπίσει φαινόμενα ακροδεξιάς και φαινόμενα βίας γενικά. «Ο δικός μας ο χώρος είναι σαφής, ότι από όπου και αν προέρχεται, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε την βία θεσμικά, οργανωμένα και συντεταγμένα, πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχει μέσα σε χώρους εκπαίδευσης».

 

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου
image}

Αφήστε μια απάντηση