Μαγιορκίνης – Κρούσματα Β. Ελλάδα: Πρέπει να δούμε κατά πόσο τηρούνται τα πρωτόκολλα στην εστίαση

“Αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι κατά πόσο τηρούνται τα πρωτόκολλα στην εστίαση στη Βόρεια Ελλάδα” σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς όπως είπε, η επιδείνωση της πανδημίας σε αυτές τις περιοχές της χώρας μπορεί να οφείλεται στην πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα, κάτω από 18 βαθμούς, οπότε και ο κόσμος δεν μπορεί να κάτσει έξω, μαζεύεται σε σπίτια ή πηγαίνει σε εστιατόρια.

Πάντως, όπως σημείωσε, στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια δείχνει σημαντική βελτίωση.

Τα κρούσματα στην εστίαση, δεν μπορεί να ιχνηλατηθούν σημείωσε, οπότε αυξάνεται και η πηγή των ορφανών κρουσμάτων. Γι΄αυτό, όπως εξήγησε και το πρώτο μέτρο για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού παγκοσμίως, είναι η απαγόρευση της μουσικής και της κυκλοφορίας τη νύχτα.

Η Ελλάδα βρίσκεται για 5η συνεχή εβδομάδα σε φάση συρρίκνωσης, ωστόσο με την πτώση της θερμοκρασίας σε περιοχές της Β. Ελλάδας σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων.

«Από το καλοκαίρι και μετά έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά και διασπορά από κοινωνικές εκδηλώσεις. Όχι από το εργασιακό περιβάλλον» ανέφερε.

Συγκεκριμένα, εντός της τελευταίας εβδομάδας, σε σχέση με την προηγούμενη, είχαμε 10% λιγότερες διαγνώσεις, σημείωσε.

“Ο αριθμός των θανάτων δείχνει σημαντική μείωση για τρίτη εβδομάδα και έχουμε συγκεκριμένα 17% λιγότερους σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Σταθερή όμως η πίεση στο σύστημα υγείας, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα”, ενημέρωσε

Επιπρόσθετα, “ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις μονάδες ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε λίγο, δηλαδή γύρω στο 3%.
Ο αριθμός νέων εισαγωγών μειώθηκε για ακόμη μια φορά σε 200 ανά ημέρα ενώ το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων παρέμεινε κάτω από το 1, μεσοσταθμικά.”

Ο Κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως η πανδημία έχει εικόνα μικρής τάσης επιδείνωσης στην Ευρώπη.

“Σύμφωνα με την έρευνα αν οι χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος είχαν ευκολότερη πρόσβαση στον εμβολιασμό για Covid, τότε η ανάπτυξη τους στα επόμενα χρόνια θα προσέθετε 38 δισεκατομμύρια δολάρια στο ακαθάριστο εγχώριο προιόν τους” σημείωσε. “Αυτά τα αναφέρω γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως ότι όπως όλες πανδημίες και οι επιδημίες λοιμωδών νοσημάτων, έτσι και η συγκεκριμένη πανδημία δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, όπου μέσω της επιβράδυνσης της οικονομίας, ανατροφοδοτείται και η υποβάθμιση του συστήματος υγείας” είπε και επεσήμανε πως επιθυμεί να θέσει και αυτή την προοπτική στη συζήτηση για τα εμβόλια.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση