Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα – Συζητούν για διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας Ρωσία και Τουρκία (video)

«Η Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας» το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα μπει σε ράλι εξοπλισμών με την Τουρκία, αλλά θα κάνει αυτά που απαιτούνται για να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητά της.

«Δεν σκοπεύω να μπω σε ανταγωνισμό εξοπλισμών με την Τουρκία. Πάντοτε τείνω χείρα φιλίας στην Τουρκία. Έχουμε μεγάλες διαφορές φυσικά με την Τουρκία σε πολλά ζητήματα αλλά θα έπρεπε να υπάρχει ένας τρόπος να λύσουμε αυτές τις διαφορές μέσω του διαλόγου. Ταυτόχρονα όμως θα υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και για να το κάνουμε θα χρειαστούμε ισχυρή δύναμη» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Μετά τη συνάντησή του με τον σλοβάκο ομόλογό του, ο οποίος συνεχάρη την κυβέρνηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τη νομιμότητα.

«Τόνισα, και πάλι, ότι είναι προς όφελος όλων μας η Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο, στις ράγες της διεθνούς νομιμότητας απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο μεταξύ, ο Νίκος Δένδιας ταξιδεύει στις 14 Οκτωβρίου στην Νέα Υόρκη προκειμένου να υπογραφεί η ανανέωση της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Η ελληνική πλευρά μιλά για βάθος πενταετίας, ενώ αναμένεται προσθήκη εκτάσεων σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Στεφανοβίκειο, όπου και σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις.

«Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη- η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται 5ετη συμφωνία και σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις» σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Εκ νέου και σε όλους τους τόνους η Λευκωσία απορρίπτει την παράνομη τουρκική πρόταση περί δύο κρατών στην Κύπρο.

«Γινόμαστε μάρτυρες της προσπάθειας της Τουρκίας να προωθήσει μια νέα Οθωμανική πολιτική στην περιοχή. Η Τουρκία θέλει να γίνει περιφερειακή ηγεμονία» λέει ο Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο AP.

Με αφορμή την επέτειο της Κυπριακής ανεξαρτησίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε επιστολή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη, επαναλαμβάνει τις θέσεις της Μόσχας περί λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη μεγαλόνησο.

«Η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό» σημειώνει ο Ρώσος πρόεδρος.

Την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, την Κύπρο επισκέπτεται ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μαχητικά και πυρηνικά εργοστάσια στις συνομιλίες Ερντογάν – Πούτιν

Με την αγορά δεύτερης παρτίδας πυραύλων S-400 να θεωρείται βέβαιη, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας με τη Ρωσία μετά τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναφέρθηκε σε νέα μαχητικά αεροσκάφη και υποβρύχια ρισκάροντας νέες κυρώσεις από την Ουάσιγκτον αλλά και την ενόχληση της Ευρώπης, καθώς υπάρχει συνεργασία με τη Γερμανία για κατασκευή υποβρυχίων.

«Η διαδικασία για τους S-400 συνεχίζεται. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν βήματα πίσω. Αν θέλει ο Θεός, θα κάνουμε το ίδιο βήμα όσον αφορά τους κινητήρες των αεροσκαφών. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα μαζί στη ναυπηγική βιομηχανία» τονίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, αναλυτές σημειώνουν ότι ο ίδιος υπερβάλλει για τη σημασία αυτών των προκαταρκτικών συμφωνιών με τη Μόσχα, για να μπορεί να εκβιάσει την Ουάσιγκτον. Δήλωσε έτοιμος να ζητήσει πίσω ενάμισι δισεκατομμύριο δολάρια από τον Τζο Μπάιντεν εφόσον τον συναντήσει στο G20 της Ρώμης, για τα F-35 από τα οποία αποκλείστηκε επειδή αγόρασε ρωσικά όπλα. «Έχουμε πολλά χρήματα, αλλά δεν είμαστε μια χώρα που τα σκορπάει. Δεν κερδίσαμε εύκολα αυτά τα χρήματα. Είτε θα μας δώσουν τα αεροπλάνα μας ή θα δώσουν τα χρήματα» σημείωσε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προώθησε προσωπικά στον Τούρκο ομόλογό του μέχρι και το εμβόλιο Σπούτνικ, χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη, καθώς εξασφαλίζει συμβόλαια για φυσικό αέριο και την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων.

Ο Ερντογάν όμως εκτιμάται ότι έφυγε με άδεια χέρια καθώς δεν πήρε όσα ήθελε για το κρίσιμο για εκείνον θέμα της Συρίας, έχοντας ταυτόχρονα κακή σχέση με τον Τζο Μπάιντεν, όπως ο ίδιος δήλωσε.

«Όταν την εξωτερική πολιτική την χειρίζεσαι ως εσωτερική πολιτική και προσωποποιείς υπερβολικά τις σχέσεις σου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν ή τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, αυτό έχει ένα κόστος» λέει ενδεικτικά ο αναλυτής Μετίν Γκουρτζάν.

Οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου συνδέονται και με την εικόνα του στο εσωτερικό, όπου η οικονομία παραμένει σε κρίση και η στήριξη ειδικά των νέων ψηφοφόρων μειώνεται.

Νέα εξοπλιστική συμφωνία Μόσχας – Άγκυρας θα «κλειδώσει» μέσω… ΗΠΑ

Η Μόσχα δεν κρύβει πως οι συζητήσεις με την Άγκυρα τόσο για την δεύτερη παρτίδα S-400, τη δυνατότητα συμπαραγωγής τους στην Τουρκία αλλά και για την πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών Sukhoi πως βρίσκονται σε προχωρημένο σημείο.

To «κλειδί» ωστόσο της επικύρωσης της νέας εξοπλιστικής συμφωνίας όσο και αν αυτό ακούγεται οξύμωρο δεν το κρατάει ο Ερντογάν, αλλά ο πρόεδρος Μπάιντεν. Αν στην συνάντηση  ποτ θα έχει ο Ερντογάν με τον πρόεδρο Μπάιντεν στην σύνοδο των G20 στη Ρώμη ακούσει για μια ακόμα φορά από τον Αμερικανό πρόεδρο πως το αμερικανικό εμπάργκο πώλησης για τα F-35 στην Τουρκία παραμένει, τότε η αποκτηση ρωσικών Sukhoi θα είναι μονόδρομος.

Είναι φανερό πλέον πως Ρωσία και Τουρκία τόσο σε σε γεωπολιτικό επίπεδο, Σύρια, Λιβυή, Ναγκόρνο Καρμαπάχ και ίσως αύριο και στο Αφγανιστάν, αλλά σε διμερές επίπεδο, πως είναι οι στενότεροι σύμμαχοι. Μετά την συνεργασία τους στον εξοπλιστικό τομέα, στην πυρηνική ενέργεια, στον Turkish Stream, πλέον προχωρούν με τη σύμπλευσή τους και στη διαστημική συνεργασία.

Σε κάθε περίπτωση η Μόσχα επαναλαμβάνει πως η πώληση ρωσικών οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία δεν αποτελεί προνομιακή απόφαση απέναντι στον Έρντογαν, καθώς οποιοδήποτε κράτος ζητήσει τα αντίστοιχα όπλα είναι «ανοιχτή» να το συζητήσει.

Η δε τρίωρη συνάντηση που προηγήθηκε αποτιμάται και ως τέτοια με μια δύσκολη στιγμή, καθώς ο Ερντογάν εισέπραξε τη δυσφορία του Πούτιν για το γεγονός πως η Άγκυρα συνεχίζει να πουλάει όπλα στο Κίεβο.

Τι κέρδισε και τι έχασε ο Ερντογάν από το ταξίδι στη Ρωσία

Ο πρόεδρος Ερντογάν έσπευσε σε μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο έχοντας να λύσει δυο επείγοντα θέματα. Αφενός να αποτρέψει μια επαπειλούμενη ρωσική επίθεση κατά των τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ τους οποίους προστατεύει η Τουρκία, παρά τις δεσμεύσεις της συμφωνίας που έχει με τους Ρώσους. Αφετέρου, να επιτύχει μια οικονομική τιμή για το ρωσικό φυσικό αέριο που καλύπτει το 30% των αναγκών της Τουρκίας. Το συμβόλαιο ανανέωσης, λήγει σε λίγες μέρες.

Επιστρέφοντας στην Άγκυρα, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι υπήρξε συναίνεση στο θέμα των τζιχαντιστών που η Μόσχα θέλει να εξουδετερώσει. Παρά τις δηλώσεις του Ερντογάν, ότι επήλθε συμφωνία σε πολλά θέματα με τον Πούτιν, όπως στη στρατιωτικής συνεργασία, στην προμήθεια δεύτερου συστήματος S-400, ακόμα και συνεργασία στο διάστημα, και στην ενέργεια ο Ερντογάν δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στο θέμα του Ιντλίμπ.

Αν ωστόσο η Μόσχα εντείνει τις επιθέσεις της κατά του Ιντλίμπ, ένα μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς την Τουρκία θα δημιουργούσε τεράστιο πολιτικό πρόβλημα για τον τούρκο πρόεδρο σε μια ευαίσθητη στιγμή για το πολιτικό του μέλλον.

Εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν

Ραντεβού με Μπάιντεν προαναγγέλει ο Ερντογάν, δίνοντας παράλληλα «όρκους» φιλίας και συνεργασίας με τον Πούτιν. Παράλληλα, εμφανίζεται ενοχλημένος από την απόφαση του Κογκρέσου για τους «Γκρίζους Λύκους». (*Η ανάλυση του Νίκου Μελέτη στο βίντεο παραπάνω).

  • Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Παντελής Γκόνος, Νίκος Μελέτης
  • Ανταποκρίσεις: Αριάννα Φερεντίνου (Τουρκία), Αχιλλέας Πατσούκας (Ρωσία)

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση