Η αντιπολίτευση στη Βουλή για την Κοινωνική Προστασία – Η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τους διανομείς στις ψηφιακές πλατφόρμες

Σε ένα «νομοθετικό πυροτέχνημα επικοινωνιακής σκοπιμότητας, που δομείται με ασάφειες, γενικολογίες και προχειρότητες, με λανθασμένες και βλαπτικές επιλογές, και με αδυναμία εφαρμογής» αναφέρθηκε η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεανώ Φωτίου, από το βήμα της Βουλής.

Ειδικότερα, όπως είπε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ, με Κοινή Υπουργική Απόφαση και όχι μέσα στη Βουλή, νομοθετεί ένα ατεκμηρίωτο, αντιεπιστημονικό και βλαπτικό πλαίσιο προσχολικής αγωγής για παιδιά 0-4 ετών, το Πρόγραμμα «Κυψέλη» το οποίο «ζητάμε να αποσυρθεί».

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», η κα Φωτίου είπε ότι η ΝΔ υπονομεύει τους οργανωμένους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημιουργεί βρέφη δύο ταχυτήτων, αυτά στις «Νταντάδες» που θα στοιχίζουν πιο φθηνά στο κράτος, και εκείνα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που θα στοιχίζουν πιο ακριβά. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι άνεργες μητέρες κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τα σχετικά βάουτσερ. Για τον «ζωτικής σημασίας θεσμό» του Προσωπικού Βοηθού για άτομα με αναπηρία, τόνισε πως δεν νομοθετείται, αλλά παραπέμπεται σε πιλοτικό πρόγραμμα για 2.000 μόνο ανάπηρους μέχρι το 2025. Η ΝΔ πρόσθεσε, ζητεί «λευκή επιταγή» από τη Βουλή για να διαχειριστεί τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης με τους «ημετέρους». Δεν θα της τη δώσουμε είπε η κα Φωτίου.

Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, ζήτησε από την κυβέρνηση να δεχθεί τροπολογίες του κόμματός του, που προβλέπουν – μεταξύ άλλων – την πλήρη αποσύνδεση της εργασίας ή τις αναπηρικής σύνταξης από το επίδομα του ΟΠΕΚΑ, τη συμπερίληψη των ατόμων με ψυχική αναπηρία και των ατόμων με πιστοποιημένη αναπηρία άνω των 65 ετών στους ωφελούμενους της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού, και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης κατά την περίοδο της καθολικής εφαρμογής της υπηρεσίας «Προσωπικός Βοηθός» του ατόμου με αναπηρία.

Ο αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής αναφέρθηκε στην υπόθεση της Σταυρούπολης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «παρακολουθεί ως θεατής, φασιστικές ναζιστικές ομάδες να μετατρέπουν σε ορμητήριά τους σχολεία», ενώ το υπουργείο Παιδείας, επειδή δεν μπορεί να χωνέψει ότι είναι χιλιάδες οι εκπαιδευτικοί που αντιστέκονται στα αντιδραστικά σχέδια του, κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή ενάντια στη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ. «Πρόκειται για έναν ακόμα αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης που δείχνει τον πανικό της και τίποτε άλλο. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα την αγωγή από τα δικαστήρια πριν εκδικαστεί. Γιατί, τελικά, ο αυταρχισμός σας δεν πρόκειται να περάσει και θα σας γυρίσει μπούμερανγκ» είπε ο κ. Δελής.

Την απόσυρση της εγκυκλίου που προβλέπει τον εμβολιασμό των παιδιών με αναπηρία προκειμένου να παρακολουθήσουν τα προγράμματα των ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, ζήτησε στην ομιλία της η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μ. Αθανασίου.

Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, είπε ότι τα προγράμματα που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι μια ακόμα καλή ευκαιρία για τη διανομή δημόσιου χρήματος με κοινωνικό αμπαλάζ.

Η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τους διανομείς στις ψηφιακές πλατφόρμες

Την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την οποία θεσπίζεται ότι με αποκλειστικό τρόπο, οι εργαζόμενοι διανομείς στις ψηφιακές πλατφόρμες θα είναι εργαζόμενοι μισθωτοί εξαρτημένης εργασίας, και ότι θα ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, παρουσίασε η τομεάρχης Εργασίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαριλίζα Ξενογιανναπούλου.

«Καταθέτουμε αυτήν την τροπολογία, πρώτα απ’ όλα ως μία σαφή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όταν θα έχουμε ξανά τη λαϊκή εντολή, καταργώντας συνολικά το νόμο Χατζηδάκη και όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις αυτής της κυβέρνησης, ότι θα είναι και μια συγκεκριμένη ρύθμιση που θα θεσπίσουμε» είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου. Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση για συζήτηση, «γιατί πιστεύουμε ότι θα συγκεντρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία του σώματος».

Τοποθετούμενη για την τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με τη δυνατότητα λήψης επιδόματος ανεργίας ΟΑΕΔ από απασχολούμενους στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα με μόνο 50 ημέρες εργασίας, είπε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να συμπληρωθεί, διότι υπάρχει θέμα με πολλούς που ήταν σε αναστολή εργασίας τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Ρώτησε, ακόμα, εάν καλύπτονται από τα 50 ένσημα οι νέοι εργαζόμενοι που δούλεψαν για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι, σε επιχειρήσεις τουρισμού και επισιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση