Επιστημονική συνάντηση για την Κρήτη των επαναστάσεων 1821-1830

Επιστημονική συνάντηση με θέμα: «Ένα νησί στην εποχή των επαναστάσεων: Κρήτη, 1821-1830», οργανώνουν το διήμερο 8 και 9 Οκτωβρίου, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στο πλαίσιο του πολύπτυχου αφιερώματος για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.Επίκεντρο του αφιερώματος αποτελεί η υπαίθρια περιοδική έκθεση: «1821 – Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, πραγματοποιήθηκε με χορηγία της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης και ταξίδεψε σε όλο το νησί με την υποστήριξη και τον συντονισμό της Περιφέρειας Κρήτης.
Το αφιέρωμα της ΕΚΙΜ στοχεύει στην ανάδειξη της «Κρητικής διάστασης» του ’21 και την σύνδεσή της με το ευρύτερο επαναστατικό πλαίσιο. Η συμμετοχή της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821 είναι μία από τις λιγότερες γνωστές πτυχές της, καθώς τελικά το μεγάλο μεσογειακό νησί δεν εντάχθηκε στο Ελληνικό κράτος που ιδρύθηκε το 1830. Παράλληλα, όμως, ο ελληνικός «αγώνας της ανεξαρτησίας» αποτελεί ένα από τα πολλά επεισόδια επαναστατικού αναβρασμού και αμφισβήτησης των μεγάλων πολυεθνικών αυτοκρατοριών που, σε παγκόσμια κλίμακα, διατρέχουν ολόκληρο τον 19ο αιώνα.
Η επιστημονική συνάντηση πραγματεύεται την συμμετοχή της Κρήτης στην Ελληνική επανάσταση του 1821 σε συνάρτηση με τις διεθνείς συνθήκες, τις εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Το αναλυτικό πρόγραμμα

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου

19.00 Αγησίλαος Καλουτσάκης, ιστορικός, αναπληρωτής διευθυντής Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, συντονιστής της συνάντησης.
19.20 Μάνος Περάκης, δρ. ιστορίας: «Επανάσταση και κοινωνική αλλαγή στην Κρήτη κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα».
19.40 Μανώλης Δρακάκης, επίκουρος καθηγητής Αρχειονομίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο: «Θεωρητικές προσεγγίσεις του Κρητικού ‘21».
20.00  Μαρία Σωρού, φιλόλογος – ιστορικός: «Η εκστρατεία στο Μεραμπέλλο το 1827. Μια προσπάθεια αναζωπύρωσης της επανάστασης».
20.20 Τάσος Σακελλαρόπουλος και Μαρία Δημητριάδου, επιμελητές Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη: «Η Έκθεση, «1821. Πριν και μετά» στο Μουσείο Μπενάκη».

20.40 Δημήτρης Κυπριωτάκης, Μαρία Καλογεράκη, Ανδρέας Καλοκαιρινός, Ειρήνη Φουκαράκη, ιστορικοί, μέλη επιστημονικής ομάδας Ιστορικού Μουσείου Κρήτης: «…δια τις ανάγκες της Κοινής Κάσσας», μια απόπειρα εξέτασης της οικονομικής δραστηριότητας στην Κρήτη κατά τα πρώτα χρόνια της επανάστασης του 1821 (1821-1824)»

Σάββατο 9 Οκτωβρίου

19.00 Αγησίλαος Καλουτσάκης, ιστορικός, αναπληρωτής διευθυντής Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, συντονιστής της συνάντησης
19.20  Ηλίας Κολοβός, καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης: «Με αφορμή την περίπτωση Αφεντούλιεφ: σχόλια για τη φυσιογνωμία της επανάστασης στην Κρήτη το 1821».
19.40 Μαρίνος Σαρηγιάννης, ερευνητής Α΄ Τομέα Οθωμανικής Ιστορίας, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών: «Η επανάσταση μέσα από το πρίσμα της οθωμανικής ιστορίας».
20.00 Γιάννης Σπυρόπουλος, ερευνητής Γ΄ Τομέα Οθωμανικής Ιστορίας, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών: «Τα Σφακιά στις παραμονές του 1821: η οπτική των οθωμανικών πηγών».
20.20 Ελευθερία Ζέη, επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας Νέων Χρόνων, Πανεπιστήμιο Κρήτης: «Τα τεκμήρια του κρητικού ’21, μια άλλη ανάγνωση».
20.40 Αλεξάνδρα Σφοίνη, κύρια ερευνήτρια Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών: «Δύο Ευρωπαίοι στο στρατόπεδο του Ιμπραήμ στην Κρήτη το 1825: ειδήσεις από τα ταξιδιωτικά χρονικά του Γάλλου St. Lauvergne και του Ιρλανδού R. R. Madden».
21.00  Aimee M. Genova, postdoctoral research associate, Seeger Center for Hellenic Studies, Princeton University: «Sfakian Revolt in Askyfou: Robert Pashley’s Reflections in the Aftermath of the Greek Revolution in Crete».

www.ertnews.gr

Κώστας Βασιλάκης