Σεισμός – Κρήτη: Θλίψη για το χαμό του 65χρονου- Στους 20 οι τραυματίες – «Βομβαρδισμένο τοπίο» το Αρκαλοχώρι

Ένας νεκρός και 20 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το χτύπημα του Εγκέλαδου στο Ηράκλειο Κρήτης στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, όπου καταγράφονται σημαντικές ζημιές και καταστροφές στις υποδομές και τα κτήρια της περιοχής. Εκτιμάται ότι το 60% των σπιτιών στην κωμόπολη των 8.000 κατοίκων έχουν υποστεί ζημιές.

Ο άτυχος άνδρας που έχασε τη ζωή του είναι ένας 65χρονος που πραγματοποιούσε εργασίες σε εκκλησία του προφήτη Ηλία στο χωριό μαζί με τον γιο του και άλλον έναν συνάδελφο, οι οποίοι την ώρα του σεισμού ήταν έξω. Ο ίδιος όμως ήταν μέσα στο ναό όπου τον καταπλάκωσε η οροφή που κατέρρευσε. Ο ένας εκ των άλλων δύο τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά η υγεία του δεν διατρέχει κίνδυνο.

Άλλα 20 άτομα υπέστησαν τραυματισμούς. Οι πέντε χρειάστηκε να μεταφερθούν στο «Βενιζέλειο», με κατάγματα ή πολλαπλά τραύματα. Οι 10 έχουν υποστεί εκδορές και έχουν πάρει εξιτήριο.

Ηράκλειο – σεισμός: Στ. Αρναουτάκης: Το σημαντικό είναι να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα – Στο Βενιζέλειο οι τραυματίες

Ανάστατοι οι κάτοικοι, ψυχραιμία αλλά και προσοχή συνιστούν οι σεισμολόγοι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, η δόνηση που ταρακούνησε ολόκληρο το νησί, λίγο μετά τις 9 το πρωί, είχε εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα, και επίκεντρο εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Άρβης.

Οι σεισμολόγοι έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η σεισμική ακολουθία δεν έχει τελειώσει και καλούν τους κατοίκους να μείνουν μακριά από σπίτι που έχουν υποστεί ζημιές. Μάλιστα λίγο μετά τις 14:00 σημειώθηκε δόνηση 4.8 Ρίχτερ.

Η πρόεδρος της κοινότητας, Χρυσούλα Κεγκέρογλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα έκανε λόγο για βομβαρδισμένο τοπίο. «Δεν έχουμε ρεύμα, έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ είπε. Το 80% των κατοίκων θα μείνει έξω, η κατάσταση είναι τραγική, ακόμα και καινούρια σπίτια έχουν καταστραφεί, ανέφερε η κ. Κεγκερογλου.

Η στιγμή ήταν τρομακτική

Κάτοικοι παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν, εγκαταλείπουν την περιοχή για πιο ασφαλή σημεία.

Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών με την ονομασία «Εγκέλαδος».  Τριάντα πυροσβέστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό, σκύλους, καθώς και drones του Πυροσβεστικού Σώματος αναχωρούν  με αεροσκάφη C130 και ATR για την Κρήτη.

«Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι επί ποδός και αν χρειαστεί θα μεταβούν και άλλα κλιμάκια στο νησί για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ήδη βρίσκεται στην Κρήτη, ο κ. Στυλιανίδης, ο υφυπουργός ο κ. Τουρνάς και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας για να συντονίσουν εκεί τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού» πρόσθεσε ο κ Οικονόμου.

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Κλειστές θα παραμείνουν και οι υπηρεσίες του δήμου.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση