Μ. Θεοδωρίδου: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου (video)

Έχει ήδη ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό στους ανοσοκατασταλμένους, επισήμανε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Η ίδια σημείωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επεκταθεί ο εμβολιασμός στις δομές των εμβολιασμένων, στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.

Όπως επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου, το σχετικό της γνωμοδότησης στηρίζεται στην βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων του κορονοϊού μετά τους έξι μήνες.

«Η σύσταση χορήγησης της τρίτης δόσης των εμβολίων είναι μετά παρέλευσης έξι μηνών από την μία ή τις δύο δόσεις, αναλόγως του εμβολίου. Εξαιρούνται τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα στα οποία ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης», υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε, το εμβόλιο που θα χορηγείται στην παρούσα φάση είναι το mRNA και συγκεκριμένα αυτό της Pfizer, το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη φάση, ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεση λόγω μεταλλάξεων αφού ξέρουμε ότι έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και για τις μεταλλάξεις, και κυρίως για τη Δέλτα που είναι η επικρατούσα».

«Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο θα λάβουν την τρίτη δόση πάλι με mRNA εμβόλιο της Pfizer. Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca θα έχουν ως τρίτη δόση πάλι mRNA εμβόλιο. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson είμαστε σε αναμονή των συστάσεων υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να είναι πάλι ή mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο».

«Άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με covid και κατόπιν έχουν λάβει μία ή δύο δόσεις εμβολίων θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένα και δεν χρειάζονται την χορήγηση τρίτης δόσης».

Αναφορικά με την ασφάλεια της τρίτης δόσης, έκανε γνωστά τα δεδομένα που προέρχονται από το Ισραήλ.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση