Κριστίν Λαγκάρντ στο ΕΚ: Κύριος στόχος η σταθερότητα των τιμών – Παροδική η αύξηση του πληθωρισμού

Κριστίν Λαγκάρντ στο ΕΚ: Κύριος στόχος η σταθερότητα των τιμών – Παροδική η αύξηση του πληθωρισμού.

Τα κλειδιά της νέας στρατηγικής της ΕΚΤ για την ανάκαμψη της οικονομίας που συμπεριλαμβάνουν τον πληθωρισμό και τα νομισματικά ζητήματα παρουσίασε πριν από λίγο μιλώντας στην επιτροπή Νομισματικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέχεια των πρόσφατων ανακοινώσεων του Δ.Σ η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως τόνισε πρώτος στόχος είναι σταθερότητα των τιμών που συμπεριλαμβάνουν δύο καινοτομίες. Η μία καινοτομία είναι ο συμμετρικός στόχος μεσοπρόθεσμα για πληθωρισμό 2% που είναι το μέτρο προκειμένου να κατευθύνεται η νομισματική πολιτική, ενώ οι αρνητικές και θετικές αποκλίσεις από τον στόχο αυτό του πληθωρισμού είναι ανεπιθύμητες. «Είμαστε πεπεισμένοι», είπε «ότι αυτή η νέα διατύπωση θα μας αφήσει να αποφύγουμε παρεξηγήσεις. Η δεύτερη καινοτομία είναι ότι το Δ.Σ αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να λάβει υπόψιν και τις επιπτώσεις που έχουν τα ονομαστικά επιτόκια.

Παράλληλα η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως το διοικητικό συμβούλιο δεν θα αυξήσει τα επιτόκια παρά μόνο εφόσον καλύπτονται τρεις προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων η διατήρηση του πληθωρισμού στο 2% πριν να λήξει ο ορίζοντας προβολής, η σταθεροποίηση του για ενα μεγάλο χρονικό διάστημα, και η σταθεροποίηση μεσοπρόθεσμα στο 2% του βασικού αποπληθωρισμού

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι οικονομία ανακάμπτει στην ευρωζώνη και αυτό συνεχίζεται χάρη στην εκστρατεία εμβολιασμών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι το οποίο μειώνει τους περιορισμούς με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών που χτυπήθηκε περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, με την οικονομία της ευρωζώνης να έχει ανακάμψει κατά 2,2% στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς κάτι το οποίο ήτανε παραπάνω από αυτό που είχε προβλεφθεί.

Στάθηκε επιπλέον και στις θετικές προοπτικές που αντικατοπτρίζονται και στις προβολές των εμπειρογνωμόνων της ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας που προβλέπουν 5% στην αύξηση του ΑΕΠ το 2021 4,6% το 2022 και 2,1% το 2023. Σημείωσε ωστόσο ότι οι προοπτικές αύξησης εξακολουθούν να είναι αβέβαιες και εξαρτώνται από τις εξελίξεις της πανδημίας πάντως

‘Όσον αφορά τον πληθωρισμό αυτός σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ αυξήθηκε στην ευρωζώνη το 3% τον Αύγουστο, ενώ η περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού εντός του φθινόπωρου θα είναι προσωρινή, καθώς θα εκλείψουν σταδιακά η αύξηση των τιμών ενέργειας του πετρελαίου, η μείωση του ΦΠΑ στην Γερμανία και η έλλειψη υλικών και εξοπλισμού που παρατηρείται στην ευρωζώνη.

Αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στον πληθωρισμό ο οποίος σύμφωνα με τις προβολές του του Σεπτεμβρίου θα διαμορφωθεί στο 2,2% το 2021 και στη συνέχεια θα πέσει στο 1,7% το 2022 και 1,5% το 2023.

Σε σχέση με τις συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών, αυτές σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ παραμένουν πάρα πολύ ευνοϊκές για την οικονομία. Αυτό οδήγησε όπως είπε η ίδια το διοικητικό συμβούλιο να αποφασίσει στις αρχές του μήνα αυτού να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων βάσει του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού και να διατηρήσει τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης που είναι αναγκαίες προκειμένου να υπάρξει μεγάλη ανάκαμψη και έναν πληθωρισμό στα όρια που ήταν πριν από την πανδημία, ενώ αναφέρθηκε και στο στρες τεστ τραπεζών και επιχειρήσεων πριν από λίγες ημέρες σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Ανταπόκριση – Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση