Ε. Λέκκας για σεισμό Κρήτης: Περισσότερα από 1000 κτίσματα ακατάλληλα για χρήση

Για μεγάλη καταστροφή στο Αρκαλοχώρι από την πρωϊνή ισχυρή σεισμική δόνηση έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.
“Οι ζημιές είναι πάρα πολλές, είναι πάνω από 500 κατασκευές που έχουν υποστεί μεγάλες βλάβες” είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι είναι γύρω στις 1000 κατασκευές, που έχουν υποστεί μικρότερες βλάβες. Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας “Απαγορεύεται στους κατοίκους να προσεγγίζουν σπίτια που έχουν υποστεί έστω και μικρές ζημιές“. Ήδη έχουμε βιώσει τέσσερις μεγάλους μετασεισμούς έως 4,8 Ρίχτερ με καταρρεύσεις επεσήμανε και εκτίμησε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί. “Μπορεί να έχουμε και μετασεισμό της τάξεως των 5,2 ή και 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ” εκτίμησε.

Όπως ανέφερε “με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, τον Χρήστο Στυλιανίδη διατρέξαμε από πολύ νωρίς όλη την περιοχή. Η αντίδραση ήταν άμεση. Κάναμε αυτοψίες και στα μικρότερα χωριά της περιοχής” και επεσήμανε πως “έρχονται άμεσα σκηνές για να διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι τόσο στο Αρκαλοχώρι όσο και στα κοντινά χωριά.”

“Απαγορεύεται στους κατοίκους να προσεγγίζουν σπίτια που έχουν υποστεί έστω και μικρές ζημιές” είπε ο κ. Λέκκας γιατί όπως επεσήμανε “υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενός μετασεισμού και κατάρρευσης”

Το βράδυ συνεδριάζει η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ενημέρωσε ο κ. Λέκκας και όπως είπε θα εκδώσουν και το αντίστοιχο πόρισμα. “Το επόμενο 48ωρο είναι κομβικό για τη διαχείριση της όλης κατάστασης στην περιοχή” είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Όσον αφορά στους μετασεισμούς εκτίμησε πως “θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς έως και 5,3 Ρίχτερ” ωστόσο όπως επεσήμανε “τα ρήγματα της περιοχής δεν έχουν δυνατότητα να δώσουν πολύ μεγάλο σεισμό.”

Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Κατσουλάκη

www.ertnews.gr

Ρούλα Κρικώνη
image}

Αφήστε μια απάντηση