Στο Παρίσι ο Κ. Μητσοτάκης — Κατ’ ιδίαν συνάντηση με Εμ. Μακρόν (βίντεο)

Τρίτο τετ α τετ σε τρεις εβδομάδες για Κυριάκο Μητσοτάκη και Εμμανουέλ Μακρόν. Οι δυο ηγέτες εγκαινιάζουν έκθεση για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση στο Μουσείο του Λούβρου και στη συνέχεια δειπνούν στο μέγαρο των Ηλυσίων. Εκεί στρέφεται το ενδιαφέρον με όλα τα ανοιχτά ζητήματα επί τάπητος.

Το επταήμερο της διεθνούς διπλωματικής αντεπίθεσης της Αθήνας, που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των συμμαχιών της Αθήνας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ολοκληρώνεται στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός στη γαλλική πρωτεύουσα δίνει το “παρών” στα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου. Η έκθεση διοργανώνεται για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Τα εγκαίνια πραγματοποιούν από κοινού στις οκτώ (ώρα Ελλάδας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Τα βλέμματα εστιάζουν και στο δείπνο εργασίας που θα έχουν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας περίπου στις εννέα το βράδυ ώρα Ελλάδας. Το «ραντεβού» των δύο ηγετών θα είναι το τρίτο μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων. Είχαν προηγηθεί αυτό στη Μασσαλία, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου και το έτερο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, που εξέπεμψε τα δικά της ηχηρά μηνύματα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είναι αναμενόμενο, σε αυτές τις περιπτώσεις, η ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών θα είναι ευρεία. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν αναμένεται να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αφγανιστάν, το ενδεχόμενο ενός νέου προσφυγικού κύματος, το νέο κύκλο των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή, αλλά και την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, όπως, για παράδειγμα, στον τομέα των φρεγατών.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση