Χρηματιστήριο – Πτώση υπό το βάρος της ΔΕΗ

Να διατηρήσει υπό έλεγχο τις πιέσεις που δέχεται από τη μετοχή της ΔΕΗ προσπαθεί σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και προσγειώθηκε «ανώμαλα» στις 870 μονάδες τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, αυτήν την ώρα ο Γενικός Δείκτης επανέρχεται στη ζώνη των 880 μονάδων.

Βέβαια, με τη μετοχή της ΔΕΗ στο -10,92% οι προοπτικές, τουλάχιστον για σήμερα, μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι, αν και δεν λείπουν οι στηρίξεις από αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σαφώς οι εξελίξεις γύρω από την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκ. ευρώ θα απασχολήσουν την αγορά το επόμενο διάστημα, με τα πρώτα σχόλια των αναλυτών στον ot.gr να αναφέρουν ότι αν και θα υπάρξουν αναταράξεις τόσο στον τίτλο όσο και στην αγορά, μακροπρόθεσμα η είσοδος ιδιωτών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο θα φέρει ρευστότητα στην εταιρεία, προκειμένου να πραγματοποιήσει το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα.

Επίσης, η διαδικασία ενδεχομένως να χαρακτηριστεί ως ιστορικό ορόσημο, αφενός διότι το Δημόσιο θα χάσει το 51%, για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας, αφετέρου διότι θα μηδενιστεί, θεωρητικά, το λιγνιτικό αποτύπωμά της.

Μετά και τα σημερινά δεδομένα πλέον η εικόνα του ΧΑ είναι και πάλι αρνητική, απέχοντας πάνω από 30 μονάδες από τα πρόσφατα υψηλά του και με ένα διεθνές περιβάλλον ναρκοθετημένο από σημαντικές πηγές αβεβαιότητας. Και όλα αυτά την ώρα που οι ξένοι παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι στο ζήτημα της Evergrande, ενώ οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν τον τρόπο της αναδίπλωσης από τις χαλαρές νομισματικές τους πολιτικές.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, πέραν της ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική σημειώνουν απώλειες 2,17% και 2,35% αντίστοιχα, ενώ μεγάλες πιέσεις δέχονται και οι Μυτιληναίος, Eurobank, ΟΠΑΠ και Coca Cola. Η Βιοχάλκο με το +1,62% και η Alpha Bank με το +0,77% που καταγράφουν προσπαθούν να προσφέρουν κάποιες στηρίξεις, όμως το κλίμα δεν είναι θετικό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση