Τι σημαίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ

Την απόφαση να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 750 εκ. ευρώ, μειώνοντας, κατά συνέπεια τη συμμετοχή του λεγόμενου Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή του Δημοσίου, ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας, η απόφαση εντάσσεται σε επενδυτικό μπαράζ ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πενταετία 2022-2026.

Το σημαίνει για τη ΔΕΗ και το Δημόσιο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Όπως επισημαίνει ο οικονομικός συντάκτης της ΕΡΤ, Μιχαήλ Γελαντάλις, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, σημαίνει μείωση του ποσοστού του δημοσίου στο καταστατικό ποσοστό του 34%,  που σημαίνει ότι κρατάει τη διοίκηση. Πρόκειται για μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκ. ευρώ, για ένα επενδυτικό πρόγραμμα 8.4 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2026. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στη Γενική Συνέλευση της 19ης Οκτωβρίου και έως το τέλος Οκτωβρίου, εκτιμάται πως θα έχουμε τη διαδικασία της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου.

Χρηματιστηριακά, σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ σημείωσε πτώση 10% στα 8,07 ευρώ.

Στρέβλωση που διαπιστώνεται και εύλογη απορία που εγείρεται

“Η στρέβλωση έχει να κάνει”, όπως σημειώνει ο Μ. Γελαντάλiς “με το ότι πριν από 12 ημέρες το 49% του ΔΕΔΔΗΕ πωλήθηκε για 2,1 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα το 100% της ΔΕΗ αποτιμάται στα 1,86 δισ. ευρώ και η απορία έχει να κάνει με το ότι από την αμέσως επομένη συνεδρίαση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ – μία αναμφίβολα μεγάλη συμφωνία – είχαμε εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με σημαντική προσφορά, σημαντικές συναλλαγές, προφανώς από ισχυρά ξένα funds. Αυτό σημαίνει ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου και τα 10,84 ευρώ η μετοχή χθες έφτασε στα 8,93, δέκα ημέρες δηλαδή μέσα σε ένα πτωτικό σερί. Αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό για το πως κινείται γενικότερα η χρηματιστηριακή αγορά.”

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Γελαντάλις

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση