Μ. Παγώνη στο Πρώτο: Κατάπτυστο το έγγραφο της Ιατρικής Σχολής-Εάν δεν ανακληθεί θα έχουμε συνέχεια (audio)

Εμφύλιος έχει ξεσπάσει μεταξύ νοσοκομειακών γιατρών και πανεπιστημιακών με αφορμή, έγγραφο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, το οποίο κοινοποιήθηκε στα Υπουργείο Υγείας και Παιδείας, όπου γράφεται λίγο πολύ ότι δεν θα γίνονται δεκτοί στις πανεπιστημιακές κλινικές οι ασθενείς covid. Αυτό το έγγραφο είχε σταλεί στο Υπουργείο πριν 10 μέρες ως εισήγηση και ομόφωνη απόφαση από μια συνέλευση.

«Υπάρχουν παράπονα από γιατρούς που είναι στις πανεπιστημιακές κλινικές και έχουν ζητήσει να φύγουν από εκεί και να έρθουν στις κλινικές του ΕΣΥ. Δεν μασάμε τα λόγια μας, δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Εμείς δεν πήγαμε διακοπές, ούτε ανεβάσαμε στο facebook φωτογραφίες από τα νησιά που έχουμε πάει. Εύχομαι να ανακληθεί το ατυχές έγγραφο και ο καθένας όταν γράφει χαρτιά να βγαίνει να το δικαιολογεί. Εγώ με όσους μίλησα δεν συμφωνεί κανένας, έπεσαν από τα σύννεφα»,  ήταν η έντονη αντίδραση της Προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου.

«Οι πανεπιστημιακοί γιατροί πρέπει να πάρουν πίσω άμεσα αυτό το έγγραφο. Βέβαια υπάρχει μια δικαιολογία, ότι ο Πρόεδρος της Σχολής είναι νέος και έβαλε για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο έγγραφο την υπογραφή του. Θέλω να το αποδώσω στην απειρία. Γιατί δεν θα ήθελα να σκεφτώ ότι διαχωρίζει τους γιατρούς στα νοσοκομεία σε πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ, ότι δίνει προτεραιότητα στους γιατρούς που είναι στις πανεπιστημιακές κλινικές να πάρουν non-covid και οι υπόλοιποι να πάρουν τα covid περιστατικά. Είναι ντροπή αυτό. Όποιος βάζει την υπογραφή του θα πρέπει να αναλαμβάνει και την ευθύνη. Εγώ σε ό,τι έγγραφο έχω βάλει την υπογραφή μου έχω αναλάβει την ευθύνη».

Η κ. Παγώνη, ξεκαθάρισε ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι αυτά που εκπαιδεύουν το 75% των ειδικευομένων γιατρών και το 25% οι πανεπιστημιακές κλινικές γιατί είναι λίγες. Άρα οι γιατροί εκπαιδεύονται στα νοσοκομεία και στα τμήματα του ΕΣΥ.

«Η πρώτη προτεραιότητα, είναι οι ειδικευόμενοι που φεύγουν σε λίγο και γίνονται γιατροί, να εκπαιδευτούν σωστά, παίρνουν την ειδικότητά τους και αύριο θα είναι στα επείγοντα ιατρεία».

Προτεραιότητα, είπε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, έχουν όλοι αυτοί οι γιατροί που στο διάστημα των 18 μηνών, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, προσπάθησαν να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία και να βγάλουν εις πέρας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς το θέμα της νόσου covid.

Σε σχέση με συγκεκριμένο σημείο του εγγράφου, όπου αναφέρεται ότι  η Ιατρική Σχολή, θα εισηγείται τα πρωτόκολλα εισαγωγής και εξιτηρίων για ασθενείς covid, η αντίδραση της κ. Παγώνη ήταν πάλι έντονη. «Εμείς δεν είμαστε γιατροί; Δεν έχουμε πάρει τα πτυχία μας, δεν έχουμε κάνει μετεκπαίδευση; Περιμένουμε από τους πανεπιστημιακούς τα πρωτόκολλα; Αν δεν πάρουν πίσω την επιστολή θα έχουμε συνέχεια».


«Το θετικό είναι ότι χθες ο Υπουργός Υγείας, ο Υπουργός, για να είμαι δίκαιη, επικοινώνησε μαζί μας και είπε ότι ούτε καν θα αποδεχτεί την εισήγηση αυτή, αλλά εμείς ζητήσαμε την έγγραφη απάντησή του, γιατί τα γραπτά μένουν. Θα τοποθετηθούν όλοι, να ξανακάνουν συνέλευση στην σχολή και να μας πουν την άποψή τους. Είναι ντροπή αυτό που έγινε».

Σε σχέση με την αναπλ. Υπουργό Υγείας, είπε η κ. Παγώνη «μου έδωσαν πληροφορίες, γιατί δεν το άκουσα η ίδια , ότι είπε, ότι οι πανεπιστημιακές κλινικές έχουν και τους γιατρούς φοιτητές. Aν είπε έτσι, απαντώ, ότι γνωρίζει ως μάχιμη γιατρός που ήταν μέχρι να γίνει αναπληρώτρια υπουργός, ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι αυτά που έχουν το 75% της εκπαίδευσης των ειδικευομένων γιατρών, που αύριο είναι οι γιατροί της χώρας και αυτοί προηγούνται από όλους και βέβαια έχουν και φοιτητές και βέβαια πρέπει να εκπαιδευτούν και οι φοιτητές. Αυτό όμως γίνεται και από τους πανεπιστημιακούς και από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Και αυτοί που έβγαλαν όλο το βάρος της ιστορίας γιατί τυχαίνει να είναι περισσότερες οι κλινικές του ΕΣΥ, έδωσαν τις μάχες μέχρι τώρα, σε συνεργασία με τους πανεπιστημιακούς. Αυτό το χαρτί είναι κατάπτυστο».

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δεν έχουν ιατρεία έξω, οι πανεπιστημιακοί έχουν. Οι γιατροί του ΕΣΥ είναι αυτοί που δεν έχουν ωράριο, πάνε το πρωί και φεύγουν το βράδυ και είναι αυτοί που αντιμετώπισαν την πανδημία και δεν μπορεί να μιλήσει κανείς».

Σε σχέση με την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα στην Βόρεια Ελλάδα, η κ. Παγώνη απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας. «Φοβάμαι πάρα πολύ γιατί έτσι ξεκινήσαμε και την άλλη φορά και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε»

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου

Αφήστε μια απάντηση