Γ. Χρούσος στο Πρώτο: Επαρκή τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία (audio)

Τα μονοκλωνικά αντισώματα έρχονται το επόμενο διάστημα με αδειοδότηση του EMA, να προστεθούν στην θεραπευτική φαρέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Αντιστοιχούν στον αντιτετανικό ορό που χρησιμοποιούσαμε. Είναι αντισώματα έτοιμα, τα οποία παρασκευάζουμε στο εργαστήριο και τα δίνουμε στον ασθενή εναντίον του ιού», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, Γεώργιος Χρούσος.

Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Χρούσος πως είναι πολύ ακριβή η παρασκευή τους και απαιτείται χρόνος για την παραγωγή τους, ενώ σημαντικό είναι να τονιστεί πως τα φάρμακα με μονοκλωνικά αντισώματα θεραπεύουν αλλά δεν προφυλάσσουν.


Και ενώ υπάρχουν περιοχές που κοκκινίζουν επιδημιολογικά, ο κ. Χρούσος υπενθύμισε την αναγκαία τήρηση των υγειονομικών μέτρων από τους μαθητές στα σχολεία προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού, με μάσκες και αποστάσεις τονίζοντας πως είναι ανεμβολίαστα και κινδυνεύουν για αυτό τον λόγο. «Το ευτύχημα είναι ότι δεν αρρωσταίνουν σοβαρά τα πιο πολλά» αλλά όσο περισσότερα νοσήσουν, κάποια θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι επαρκή εάν τηρούνται, θεωρεί ο καθηγητής και συστήνει στις ηλικίες που έχει εγκριθεί ο εμβολιασμός, οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους χωρίς αμφιβολία. Σε σχέση με την χρήση σελφ τεστ, στο πλαίσιο της έγκαιρης απομάκρυνσης των κρουσμάτων από τις σχολικές αίθουσες, ο κ. Χρούσος, επισημαίνει ότι το 70% των σελφ τεστ είναι σωστά. «Δεν πιάνουμε το σύνολο των περιπτώσεων, αλλά από επιδημιολογικής πλευράς είναι αρκετό». Μόνο το μοριακό τεστ είναι 100% αξιόπιστο.

Πάντως το ηλικιακό όριο εμβολιασμού στα παιδιά θα κατέβει στα 5 έτη, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό πόσο σύντομα θα γίνει αυτό και στην χώρα μας, είπε καταλήγοντας ο κ. Χρούσος.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου
image}

Αφήστε μια απάντηση