Ο Διαφωτισμός, η Γαλλική Επανάσταση και το 1821

Eκδηλώσεις – ομιλίες διοργανώνει ο “Άλλος Τόπος – Επικοινωνίας και Πολιτισμού” για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Ἡ ἐπανάστασις τῆς Ἑλλάδος ἦτο δικαιοτάτη, ἀλλὰ ἔγινεν ἀκαίρως. Ὁ καιρός της ἦτο τὸ 1850 ἔτος, ὅτε ἠθέλαμεν ἔχει πολλοὺς ἀπὸ τοὺς ἔτι σπουδάζοντας νέους μας, ἡλικιωμένους ἄλλους μεταξὺ 30 καὶ 40 ἐτῶν, καὶ ἄλλους ὑπὲρ τὰ 40, καὶ διδαγμένους ἀπὸ τὰ συμβάντα καὶ συμβαίνοντα σήμερον εἰς τὴν Εὐρώπην, ἱκανοὺς νὰ δράξωσι τὰ πράγματα καὶ νὰ διαλύσωσι τὰς φατρίας».

Αυτή ήταν η θέση του Αδαμάντιου Κοραή (Σμύρνη 1748- Παρίσι 1833) του αποκαλούμενου «Πρύτανη του ελληνικού διαφωτισμού» και διδάσκαλου του Γένους. Τι γνωρίζουμε για αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα και φωτεινή μορφή του νεοελληνικού διαφωτισμού; Πώς συνδέονται ο διαφωτισμός, η Γαλλική Επανάσταση και το ‘21; Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η ομιλία του ιστορικού- ερευνητή των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Θανάση Γάλλου* που διοργανώνεται από τον «Άλλο Τόπο Επικοινωνίας και Πολιτισμού». Η ομιλία με τίτλο «Ο Διαφωτισμός, η Γαλλική Επανάσταση και το 1821» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, στις 20.00 στη Βίλα Στέλλα (Σοφίας και Νεότητος, Ηράκλειο Αττικής), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αφορμή για το θέμα της ομιλίας αυτής ήταν το κείμενο του ιστορικού, ιδρυτή του Κέντρου Μαρξιστικών Μελετών και Ερευνών, Φίλιππου Ηλιού ( 1931 – 2004): «Τα ιδεολογικά ρεύματα στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης». Το κείμενο ή, πιο σωστά, η εισήγησή του στην Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας, στις 24 Νοεμβρίου 1976 (εντάσσεται σε σειρά ομιλιών «Γύρω από την Ελληνική Επανάσταση») φιλοξενείται στην ιστοσελίδα των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) https://aski1821.gr/iliou/).

Ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» διοργανώνει επίσης ομιλία του φιλόλογου Θοδωρή Κοντάρα με θέμα το βιβλίο του επίτιμου δικηγόρου Αθηνών, Τάκη Α. Σαλκιτζόγλου: «Η Μικρά Ασία στην Επανάσταση του 1821. Η συμβολή των Μικρασιατών στον εθνικό αγώνα», την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021, στις 20:00, στον εξωτερικό χώρο της Βίλας Στέλλα.

Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821, με την συμμετοχή πολλών συλλόγων και φορέων της πόλης, θα διεξαχθούν από τις 19 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο στον αύλειο χώρο της Βίλας Στέλλα. Παράλληλα στον εσωτερικό χώρο του κτηρίου θα λειτουργεί έκθεση γραμματοσήμων με θέμα την Επανάσταση του 1821.

*Ο Αθανάσιος Γάλλος είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με ειδίκευση στην Ιστορία. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Ευρωπαϊκή Ιστορία από το ίδιο Τμήμα. Ειδικεύεται σε θέματα γαλλικής και ευρωπαϊκής ιστορίας της περιόδου από τον ύστερο 18ο έως τον ύστερο 19ο αιώνα. Εργάζεται στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Έχει κάνει ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σχετικά με τα θέματα αυτά. Έχει γράψει τα βιβλία: «Το θρησκευτικό ζήτημα στη Γαλλική Επανάσταση» και «Τα μικροαστικά στρώματα στη Γαλλική Επανάσταση (1787-1795). Μορφές δράσης, ιδεολογία και κοινωνικές αντιλήψεις». Επίσης έχει γράψει πολλά άρθρα σε ιστορικά και επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει στα συλλογικά έργα: «Αναπάντεχες αφηγήσεις του παρελθόντος», «Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα: Ιστορικές διαδρομές μέσα στον 20ο αιώνα», «Νίκαια-Αγ. Ιωάννης Ρέντης. Οδοιπορικό στη μνήμη», «Τα Ερείπια ή συλλογισμοί περί της εναλλαγής των αυτοκρατοριών» του Κονσταντέν-Φρανσουά Βολνέ (επίμετρο). Συμμετείχε στα συλλογικά έργα: «Ξετυλίγοντας το νήμα του χρόνου, 27 κείμενα για την ελληνική και την παγκόσμια ιστορία» και «Οκτωβριανή Επανάσταση 1917-2017».

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος