Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο Πρώτο: Επικοινωνιακά τεχνάσματα οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ-Τα νέα μέτρα είναι μόνο 400εκατ.€ (audio)

«Είναι σκληρή η πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι νέοι. Δυστυχώς είδαμε έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε στην ουσία επικοινωνιακά τεχνάσματα με τις εξαγγελίες, όπως παρουσιάσαμε με πλήρη στοιχεία. Από τα 3,4 δισ. που υποτίθεται ότι ήταν οι μεγάλες εξαγγελίες για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες και συνολικά η κοινωνία, στην ουσία τα νέα μέτρα είναι μόνο 400 εκατ. ευρώ», σχολίασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την Γεωργία Σκιτζή, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όσο αφορά θέματα των νέων, συμπλήρωσε, ο εμπαιγμός είναι πλήρης, διότι οι νέοι άνθρωποι στην χώρα μας, είπε, αντιμετωπίζουν μια πλήρη ασφαλιστική και εργασιακή επισφάλεια. «Είναι ειρωνικό να τους λέει ότι θα τους δώσει τελικά ένα πρόγραμμα που δεν είναι καν σίγουρο ότι θα είναι πλήρους απασχόλησης, μπορεί να είναι μερικής απασχόλησης, το οποίο σημαίνει ένα πριμ 50€ την ημέρα για 6 μήνες, χωρίς καμιά προοπτική δουλειάς και να το αναγορεύει σε μείζον θέμα ο κ. Μητσοτάκης, ενώ την ίδια ώρα έχει μειώσει τις αποδοχές, έχει επιβάλει την 10ωρη εργασία με 2 ώρες απλήρωτη δουλειά, φθηνές υπερωρίες, καθηλωμένο στην ουσία τον κατώτατο μισθό και μια συνθήκη όπου είναι ανεξέλεγκτες οι απολύσεις και αποτρεπτικές οι προσλήψεις, γιατί με τον νόμο Χατζηδάκη και την φθηνή εργασία, στην ουσία έχουμε μείωση κατά 40.000 των νέων προσλήψεων».

Πρόσθεσε πως η συνολική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην ουσία δεν έρχεται να στηρίξει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δεν έρχεται να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας. «Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, είχαμε πει ότι πρέπει να κινηθεί στην αντίληψη μιας πολιτικής στην οποία όχι απλώς να δίνει κάποια μέτρα-ασπιρίνες και γι’ αυτό έχουμε δει και τα προβλήματα που υπάρχουν». Παρέθεσε μάλιστα η κ. Ξενογιαννακοπούλου, στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, που λένε ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις πρόκειται να βάλουν λουκέτο το επόμενο διάστημα.


«Έπρεπε να υπάρχει μια γενναία απομείωση του ιδιωτικού χρέους, ένα κούρεμα, για το οποίο δεν είπε λέξη ο κ. Μητσοτάκης στην Θεσ/κη. Για να μπορέσουν να διατηρήσουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις θέσεις εργασίας.Το μόνο που είπε, υποτίθεται, είναι ότι θα δώσει 150 εκατ.€ για να συγκρατήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ, το οποίο δεν πρόκειται να γίνει. Έχει αποδειχθεί ότι αυτό δεν θα έχει παραπάνω επίπτωση από 4€-9€ στο τιμολόγιο. Εδώ μιλάμε για μια τρομακτική αύξηση η οποία αναμένεται και θα μετακυληθεί πάλι στον καταναλωτή γιατί θα επηρεάσει και την βιομηχανία και τους μικρομεσαίους και συνολικά την οικονομία. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική απουσίας ελέγχου του ανταγωνισμού και εναρμονισμένων πρακτικών», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Ερωτηθείσα η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξει τους νέους, εάν είχε την εξουσία, απάντησε, «δεν θα είχαμε περάσει αυτή την ντροπιαστική διάταξη για την βάση εισαγωγής, που ωθεί χιλιάδες παιδιά σε ιδιωτικά συμφέροντα και στα κολέγια. Θα είχαμε φυσικά, ακυρώσει τον νόμο Χατζηδάκη, θα στηρίζαμε τις εργασιακές σχέσεις, θα είχαμε αυξήσει τον κατώτατο μισθό, που είναι και η λογική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Σημείωσε, τέλος, πως αυτή την στιγμή συζητείται οδηγία της ευρωπαϊκής επιτροπής για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς, που λέει στην εισηγητική της έκθεση, ότι η αύξηση των κατώτατων μισθών όχι μόνο δεν έχει αρνητική επίπτωση στην οικονομία και την ανεργία, αλλά αντίθετα βοηθά στην συνολική ανάκαμψη μέσα από την κατανάλωση και την τόνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου
image}

Αφήστε μια απάντηση