Γ. Γεραπετρίτης στο Πρώτο: Πολύ μικρές, εάν υπάρξουν, οι αυξήσεις στο ρεύμα – Θα ελέγξουμε το φαινόμενο για όλους (audio)

Τη διαβεβαίωση ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος– εάν υπάρξουν – θα είναι πολύ μικρές μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή. «Έχουμε τη βιώσιμη ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε το φαινόμενο για όλους», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την αντίδραση της Ισπανικής κυβέρνησης, η οποία αποφάσισε να θέσει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη χώρα για να σταματήσει την αύξηση στην τιμή της ενέργειας, εκτίμησε ότι «είναι πολύ αμφίβολο» εάν η Μαδρίτη «θα επιμείνει μέχρι τέλους να υπάρχει “οροφή” στη χονδρεμπορική της ενέργειας, καθώς αυτά ρυθμίζονται από την αγορά και από το δίκαιο του ανταγωνισμού», προσθέτοντας ότι «δεν είναι απλές αυτές οι παρεμβάσεις».

Αντιθέτως, όπως είπε, οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι στο πλαίσιο που κινείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, «να ενισχύσουμε όλα τα τιμολόγια, από όλους τους παρόχους ενέργειας και οριζόντια για συγκεκριμένη καταναλωτική χρήση, η οποία μπορεί να φτάσει έως το 80% της αναπλήρωσης της απώλειας». «Εάν χρειαστεί θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά σήμερα που μιλάμε και με την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, η αύξηση της τιμής της χονδρικής, δεν θα αποτυπωθεί με κανέναν τρόπο στην κατανάλωση», υπογράμμισε.

Επανέλαβε πως το επικείμενο κύμα ακρίβειας στην αγορά, με βάση την κρατούσα άποψη, θα είναι παροδικό, λέγοντας πως είναι αναμενόμενη «μια πίεση τιμών σε οικονομίες που εμφανίζουν πάρα πολύ έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά». «Είναι προφανές πως όταν έχουμε μεγάλη αύξηση του πραγματικού εισοδήματος, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με τις φοροελαφρύνσεις, τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και την αύξηση των θέσεων εργασίας, μπορεί να υπάρξει πίεση στην αγορά για αύξηση τιμών. Κάποιος προτιμά να έχει μια ανθοφορούσα οικονομία, παρά μια στάσιμη οικονομία στην οποία έχουμε αποπληθωρισμό, όπως είχαμε στη χώρα μας τη δεκαετία της κρίσης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε ότι πρέπει έτσι ώστε η αγορά να μην εμφανίσει τάσεις αυτονόμησης προς την κατεύθυνση των μεγάλων ανατιμήσεων».


Για τη στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι εφόσον έχουμε θετικά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα, το επιπλέον μέρισμα που θα προκύψει θα κατανεμηθεί αναλόγως, το 2022, σε αυτές τις δυο κατηγορίες, με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο για όλους, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες εισοδημάτων από την περίοδο της πανδημίας. Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, τόνισε πως το πραγματικό τους εισόδημα έχει αυξηθεί σημαντικά- «από 350 έως 1.650 ευρώ ετησίως» – από τις μειώσεις φορολογικών συντελεστών και εισφορών.

Στο μέτωπο της πανδημίας, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «το πρόγραμμα του εμβολιασμού πηγαίνει σταθερά, βρισκόμαστε δηλαδή σε έναν μέσο όρο περίπου 30.000 εμβολιασμών ημερησίως και είχαμε μια συγκριτικά καλή αύξηση τις τελευταίες ημέρες, με εγγραφή 45.000 για εμβόλια». Μίλησε για ενθαρρυντικά δείγματα από συγκεκριμένα κοινωνικά υποσύνολα, όπως ο χώρος των Πανεπιστημίων, όπου το 75% των φοιτητών έχει λάβει ήδη ή έχει προγραμματίσει την πρώτη δόση, ενώ έχουν εμβολιαστεί το 85% του διοικητικού προσωπικού και το 90% των διδασκόντων. «Πρέπει να επιβραβεύσουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι η μεγάλη ελπίδα να ξεκινήσει η ακαδημαϊκή ζωή τώρα στο χειμερινό εξάμηνο», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι το υπουργείο Παιδείας είναι σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις για τις προσλήψεις προσωπικού, ώστε να γίνεται ο έλεγχος των τεστ και των πιστοποιητικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δυο κατηγορίες συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Όσοι έχουν επιφυλάξεις και το σκέφτονται αν και πότε θα το κάνουν, και αυτοί που έχουν μια παντελή άρνηση και οι οποίοι δύσκολα μεταπείθονται. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία, πράγματι έχουμε φτάσει στο οριακό σημείο στο οποίο δύσκολα θα έχουμε μεγαλύτερη προσφορά. Στην πρώτη κατηγορία, μπορούμε να έχουμε μια μεγαλύτερη δεξαμενή και πιστεύω ότι θα τους πείσουμε», δήλωσε.

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι υπάρχει ανοικτός ένας κατάλογος πιθανών επαγγελματικών κατηγοριών, που θα μπορούσαν να υπαχθούν σε ένα καθεστώς υποχρεωτικότητας, «κάτι που δεν είναι στις προτεραιότητές μας, αλλά αναλόγως του πως θα κινηθούν οι εμβολιασμοί, θα επικαιροποιήσουμε την πολιτική μας». «Χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα, πρώτα απ’ όλα την πειθώ, και τελευταίο καταφύγιο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όπου ήταν αναγκαίο», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, δε, ότι κάθε επαγγελματική κατηγορία έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. «Αν αποφασίζαμε υποχρεωτικό εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς, όπου 9 στους 10 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, θα είχαμε πολύ μικρό όφελος και θα δημιουργούσαμε πολύ μεγάλη ένταση. Σε άλλες κατηγορίες, είναι πολύ δύσκολη η αναπλήρωση, δηλαδή η επιβολή της κύρωσης, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

www.ertnews.gr

Γρηγόρης Νιάκας
image}

Αφήστε μια απάντηση