Α. Μπίνης: Έχουν επιβληθεί βαριές οικονομικές κυρώσεις για παράβαση των μέτρων (video)

Για την αύξηση των ελέγχων, την κουλτούρα συμμόρφωσης των πολιτών και την επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων στους παραβάτες μίλησε στην ΕΡΤ ο Άγγελος Μπίνης, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.«Από χθες ξεκινήσαμε στα καταστήματα εστίασης κάποιους ελέγχους ενημέρωσης προτού, το σαββατοκύριακο, ξεκινήσουμε σε συνεργασία με την Ελληνική αστυνομία τους ελέγχους που θα καταλήξουν σε περίπτωση παράβασης σε κυρωση».

Οι διαπιστώσεις μετά την έναρξη των νέων μέτρων

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Μπίνης αναγνώρισε το γεγονός ότι ο κόσμος και οι επαγγελματίες της εστίασης δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη απόλυτα με τα μέτρα.

«Οπωσδήποτε υπάρχουν περιστατικά μειωμένης συμμόρφωσης. Αυτό που είναι σημαντικό γι αυτή την εβδομάδα είναι να δοθεί το μήνυμα ότι θα πρέπει να είναι όλοι έτοιμοι».

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και τα πρώτα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επισήμανε ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι καθόλα έτοιμοι.

«Η σχετική εγκύκλιος που έχει βγει από το υπουργείο Εσωτερικών δίνει τις σχετικές κατευθύνσεις. Η βάση της απογραφής του Ελληνικού Δημοσίου έχει διασυνδεθεί με την ΗΔΙΚΑ και θεωρούνται αξιόπιστα τα αποτελέσματα των rapid test. Θα είναι εύκολος, αποτελεσματικός και διάφανος ο έλεγχος και για τα στελέχη του διοικητικού, αλλά και για τους εργαζόμενους».

Έλεγχοι και στα σχολεία

Αναφερόμενος στο θέμα της δικαιοδοσίας για τον έλεγχο στα σχολεία ο κ. Μπίνης ξεκαθάρισε ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει επιφορτιστεί με αυτή την αρμοδιότητα. «Χθες έγιναν οι πρώτοι έλεγχοι δειγματοληπτικά. Ενδεικτικά, όπως είπε, «στο 1ο Δημοτικό σχολείο Χαλανδρίου είχαμε ποσοστό 100% εμβολιασμένων εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων. Στο Γενικό Λύκειο Φιλοθέης το ποσοστό των εμβολιασμένων και των νοσήσαντων άγγιξε το 90%. Το υπόλοιπο 10% αφορά αιτήσεις εξαίρεσης». Και όπως διευκρίνησε, μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου είναι δυνατή η υποβολή εξαιρέσεων για ιατρικούς λόγους.

«Θα πρέπει άμεσα να συνεδριάσουν οι επιτροπές για την εξέταση των αιτημάτων ώστε από Δευτέρα να έχουμε μια ασφαλή βάση εμβολιασμένων, νοσησάντων, συν όσων έγιναν δεκτές οι αιτήσεις εξαίρεσής τους για να πάμε μετά στην τρίτη κατηγορία, η οποία θα πρέπει να διενεργεί τα rapid test».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τηρούνται τα μέτρα απόστασης των δύο μέτρων είπε ότι δυστυχώς αυτό δεν γίνεται τις ώρες αιχμής στις υπεραγορές.

«Πρέπει να προσεκτικοί. Θέλει λίγο μέτρο. Στο check list μας είναι η χωρητικότητα ανα τετραγωνικό μέτρο. Έχουν επιβληθεί και εισπραχθεί αρκετά βαριές οικονομικές κυρώσεις για παράβαση της χωρητικότητας». Όπως τόνισε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σχετικές καταγγελίες πολιτών μπορούν να γίνονται στον αριθμό 1520, στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

www.ertnews.gr

Γεωργία Παμπουχίδου
image}

Αφήστε μια απάντηση