Αναδρομικά – Σήμερα η απόφαση για 300.000 συνταξιούχους του δημοσίου

Σήμερα Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η μείζονα Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά 300.000 συνταξιούχων του Δημοσίου, ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ.

Είναι φανερό ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί δημοσιονομικούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση που ακόμη δεν έχει καταφέρει να αποπληρώσει τις προηγούμενες οφειλές.

Τα θέματα επί των οποίων καλείται να αποφανθεί το ανώτατο δικαστήριο αφορούν νομοθετικές ρυθμίσεις της περιόδου 2012 έως 2016.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τα εξής:

  • Πρώτον, η συνταγματικότητα ή μη, της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
  • Δεύτερον, η συνταγματικότητα ή μη, της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016. Δηλαδή κατά πόσο πρέπει να δοθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους για μια τριετία (2015-2018) ή μόνο για τους έντεκα μήνες (2015-2016) που έκρινε το ΣτΕ.
  • Τρίτον, εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα παραπάνω ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή. Τέταρτον, κατά πόσο η απόσβεση των αξιώσεων για όσους συνταξιούχους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 αντίκειται στο σύνταγμα. Δηλαδή κατά πόσο οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αρκεστούν σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο (2015-2016) ή θα μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά μεγαλυτέρων χρονικών διαστημάτων.

«Πρόκειται για μια σημαντικότατη δίκη από την έκβαση της οποίας θα κριθεί το εύρος των αναδρομικών, που δικαιούνται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, από τις περικοπές που υπέστησαν από το 2012 και εντεύθεν», δήλωσε σχετικά ο κ. Λουκάς Αποστολίδης, δικηγόρης των συνταξιούχων, πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση.

Είναι φανερό ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί δημοσιονομικούς πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο ακόμη δε έχει καλύψει δημοσιονομικά ανοίγματα προηγούμενων αποφάσεων.

Από τη κρίση του ανώτατου δικαστηρίου θα εξαρτηθεί τόσο το ύψος όσο και το εύρος των ποσών που θα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας γύρω από τις επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων και δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, θεωρώντας βέβαιο ότι κρίση του ΣτΕ θα είναι θετική για τις διεκδικήσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων που προσέφυγαν, εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους αποπληρωμής των αναδρομικών, π.χ. με δόσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας οδηγεί αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καθώς θα αφορά την επιστροφή των δώρων του ενδεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Πηγή ΟΤ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση