Μ. Κιούσης στο Πρώτο: Ζητάμε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης- Έχουμε την 4η ακριβότερη τιμή βενζίνης στην Ευρωζώνη (audio)

«Ζητήσαμε πριν μια εβδομάδα επίσημα, πριν τις ανακοινώσεις στην ΔΕΘ, να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και ακούσαμε δια στόματος του Πρωθυπουργού, ότι θα αυξηθεί η επιδότηση κατά 20%. Είναι άδικη η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με επιδότηση», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.

Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο αγαθό επιβίωσης περίπου 6.000.000 Ελλήνων και για να μην ζήσουμε χρονιές όπως το 2011-2013, ζητήσαμε την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Ο κ. Κιούσης υπενθύμισε ότι πέρσι είχαμε μηδενική αξία στο αργό πετρέλαιο, συγκεκριμένα τον περσινό Απρίλιο-Μάιο, διαπραγματευόταν η αξία του στα χρηματιστήρια του πλανήτη με 0,00€ το αργό και ως εκ τούτου, είχε φτάσει η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα στο 1,20€, «που με τους ανελαστικούς φόρους στο 1,20€, δεν μπορεί να πάει χαμηλότερα η τελική τιμή, άρα σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, δεν μπορεί να υπάρξει». Λόγω ακριβώς της χαμηλής τιμής στα καύσιμα πέρσι, νοικοκυριά που είχαν 10 χρόνια να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης, είπε ο κ. Κιούσης, την περίοδο της καραντίνας γέμισαν τις δεξαμενές τους. «Οπότε είναι καλό, για να μην στρέφεται ο κόσμος σε άλλες ρυπογόνες λύσεις θέρμανσης, φέτος που είναι ακριβό το καύσιμο, να μειωθεί ο ειδικός φόρος για να γίνει προσιτό».

Με τα σημερινά δεδομένα, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινούσε με την τιμή να διαμορφώνεται στο 1,10€. «Στην καραντίνα, που πήραμε παράταση και διαθέσαμε πετρέλαιο θέρμανσης τον Μάιο, το πουλούσαμε με 0,65€-0,70€ το λίτρο».

Πρέπει το πετρέλαιο θέρμανσης να πάει στα επίπεδα του 2011, υπογράμμισε ο κ. Κιούσης επαναλαμβάνοντας ότι είναι πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, για να αυξηθεί η κατανάλωση. Ειδικά σε περιόδους που είναι ακριβό το καύσιμο, να υπάρξει ένας μηχανισμός που να μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Αυτή την περίοδο είναι στο 1,70€ η βενζίνη και στο 1,40€ το πετρέλαιο κίνησης.


«Όντως έχουμε την 4η ακριβότερη τιμή βενζίνης στην ευρωζώνη. Έχουμε τους ακριβότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης από το 2011, ήταν απόφαση της τότε κυβέρνησης, να αυξήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και αυτό συνεπάγεται αυτές τις υψηλές τιμές στα καύσιμα».

Όσο και να φορολογείς ένα προϊόν, όταν έχεις κατανάλωση μηδέν δεν κερδίζεις τίποτα, σημείωσε επιπλέον ο κ. Κιούσης. «Είναι κοστολογημένο ότι πέφτει πάρα πολύ η κατανάλωση, με τον πολύ αυξημένο ειδικό φόρο και τα έσοδα είναι ίδια, για να μην πούμε πολύ λιγότερα. Οπότε, παίρνεις ένα μέτρο, αυξάνεις τους φόρους, δεν ζεσταίνεται ο καταναλωτής και χάνεις και έσοδα» είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας.

 

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου

Αφήστε μια απάντηση