Εργαλειοποιεί και πάλι το προσφυγικό ο Ερντογάν (video)

Εργαλειοποιεί και πάλι το προσφυγικό ο Ερντογάν, με αφορμή, αυτή τη φορά, το Αφγανιστάν απαιτώντας από τις Βρυξέλλες περισσότερα χρήματα. Πληρωμένη η απάντηση που πήρε από την πρόεδρο της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Οι άνθρωποι δεν  αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί». Σε υψηλούς τόνους και το μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ώρα που το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στο Αφγανιστάν, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί εμμέσως πλην σαφώς την Ευρώπη με νέο κύμα προσφύγων. Παραχαράσσοντας τα γεγονότα, ο τούρκος ηγέτης ζητά εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας για το μεταναστευτικό, απαιτώντας μάλιστα περισσότερα χρήματα από τις Βρυξέλλες.

«Κανείς δεν θέλει να βιώσει μια εμπειρία παρόμοια με το μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία. Η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί ένα νέο μεταναστευτικό βάρος. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποβαθμίσει το μεταναστευτικό σε θέμα ασφάλειας συνόρων», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Άμεση η απάντηση από την Κομισιόν, με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να ζητά ενότητα και να υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι ν’ αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί.

«Όσο δεν βρίσκουμε κοινό έδαφος στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, οι αντίπαλοί μας θα συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν εναντίον μας», τόνισε  η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού από καμία χώρα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Η τουρκική προκλητικότητα στο έδαφος της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον νέο γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ.

«Θεωρώ υποχρέωσή μου να συναντώ πάντα τους αρχηγούς των κομμάτων της Κύπρου για να έχουμε μια ειλικρινή συνομιλία, τα θέματα εξάλλου τα οποία μας αφορούν απαιτούν πάντα απόλυτο συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου ο οποίος είπε: «Συζητήσαμε τι δέον γενέσθαι επί της παρούσης κατάστασης την οποία χρησιμοποιεί η Τουρκία για να ενισχύσει τα διχοτομικά τετελεσμένα επί του εδάφους και επί της θαλάσσης».

Ο κ. Στεφάνου συναντήθηκε νωρίτερα με τον Νίκο Δένδια, ενώ ακολούθησαν επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Την ίδια ώρα, προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. «Στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να διαφυλάξουμε πατρίδα μας την Τουρκική δημοκρατία, αλλά και τα δικαιώματα των αδελφών μας στο Αζερμπαϊτζάν και των αδελφών μας στην Κύπρο στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου»».

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να υπογράψει στα μέσα Οκτωβρίου τη νέα πενταετή αμυντική συμφωνία με την Ουάσινγκτον, ενώ τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι Γκρίζοι Λύκοι πρέπει να ενταχθούν στην λίστα του Στέιτ Ντιπάρμεντ με τις διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις κατέθεσε η ελληνοαμερικανίδα βουλευτής Ντίνα Τάιτους.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Άγκυρα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προσδίδοντας σε αυτήν την επιλογή και γεωπολιτικές διαστάσεις.

«Επιλογή που συνδυαζόταν, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, με στενή υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως πολιτικής κίνησης. Με την απόπειρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να αποσταθεροποιήσει σειρά χωρών της περιοχής, φίλων της Ελλάδας. Αναμένουμε από την Τουρκία να αλλάξει τη νέο-οθωμανική της πολιτική», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Στη Λιβύη βρέθηκαν ο αρχηγός των δυνάμεων της Ανατολικής Λιβύης στρατάρχης Χαφτάρ και ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής Ακίλα Σάλεχ.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση