Επίθεση με βιτριόλι: Με τεράστια δύναμη ψυχής η Ιωάννα στα δικαστήρια – Μόνο άνδρες οι ένορκοι (video)

Ενάμιση χρόνο μετά την επίθεση εναντίον της με βιτριόλι, έφτασε η ώρα για την 35χρονη Ιωάννα να ζητήσει δικαίωση. Η πρώτη δημόσια εμφάνισή της στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο -με την ειδική προστατευτική μάσκα- συγκλόνισε… όπως συγκλόνισε και η γενναιότητά της να δώσει το «παρών» στη δίκη και να μιλήσει για την επίθεση που έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή της και της άφησε ανεξίτηλα τραύματα. Η δράστις πάντως επέλεξε να μην είναι παρούσα. Αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση του συνηγόρου της κατηγορουμένης Σάκη Κεχαγιόγλου, να εξαιρεθούν από τη δίκη οι τρεις γυναίκες που κληρώθηκαν ως ένορκοι.

Οι ένορκοι στη δίκη είναι μόνο άνδρες. Υπάρχουν πάντως και δύο γυναίκες ως αναπληρωματικοί ένορκοι. Η υπεράσπιση της κατηγορουμένης είχε δικαίωμα να εξαιρέσει τρεις ενόρκους και επέλεξε να εξαιρέσει τις γυναίκες που κληρώθηκαν.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Ιωάννας η υπεράσπιση προχώρησε σε αυτή την κίνηση επειδή οι άνδρες θα είναι πιο αποστασιοποιημένοι και ουδέτεροι, συγκριτικά με τις γυναίκες, που πιθανώς συνδεθούν συναισθηματικά με την Ιωάννα και τα όσα έζησε και έτσι θα απωλέσουν , σύμφωνα πάντα με τους δικηγόρους της Ιωάννας, το στοιχείο της αντικειμενικότητας και ουδετερότητας. O εισαγγελέας εξαίρεσε έναν άνδρα ένορκο.

Ανδροκρατούμενη είναι και η σύνθεση του δικαστηρίου… με άνδρες πρόεδρο και εισαγγελέα και μία μόνο γυναίκα δικαστή στην έδρα του ορκωτού.

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Ιωάννας Παλιοσπύρου, μετά από 16 μήνες πόνου, απελπισίας και 9 χειρουργείων, έγινε στις 9 το πρωί, έξω από τη δικαστική αίθουσα. Δημοσιογράφοι, τεχνικοί, φωτογράφοι την πολιόρκησαν για μια της λέξη. “Η κατηγορούμενη σήμερα δεν εμφανίστηκε. Για ακόμη μία φορά αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι, μόνο αυτό” ήταν η λιτή δήλωσή της.

(EUROKINISS/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Φορούσε την ειδική προστατευτική μάσκα για τα τραύματα του προσώπου της, επιδέσμους στο στέρνο και τα χέρια, λευκό μαντήλι και καπέλο, ώστε να προστατεύεται από τον ήλιο. Μέσα στο δικαστήριο ήταν ήρεμη και ψύχραιμη. Ξόρκιζε το άγχος με το κομπολόι που κρατούσε στα χέρια και κοιτούσε συχνά το κινητό της.

“Ακοίμητοι φρουροί της Ιωάννας, τα μέλη της οικογένειάς της, η μητέρα της, ο αδερφός της, ο πατέρας της. Στέκονταν διαρκώς στο πλάι της στη δικαστική αίθουσα, της κρατούσαν το χέρι, την ενθάρρυναν”.

Η 36χρονη κατηγορούμενη εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους της. Ο Σάκης Κεχαγιόγλου, συνήγορος της 36χρονης κατηγορουμένης, πλησίασε την Ιωάννα στη δικαστική αίθουσα και της εξέφρασε τη συμπόνια του για το Γολγοθά που ανεβαίνει.

Η κατηγορούμενη ζητά τη μετατροπή της κατηγορίας που αντιμετωπίζει από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Ο δικηγόρος ανέγνωσε γραπτή δήλωση με την οποία έκανε γνωστή την πρόθεση της κατηγορούμενης να παρευρεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο στη δίκη

Η δίκη διεκόπη για τις 30 Σεπτεμβρίου. Η Ιωάννα θα ανέβει πρώτη στο βήμα του μάρτυρα για να περιγράψει όλα αυτά που παλεύει να αντιμετωπίσει.

Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη, Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Σχετική είδηση: Επίθεση με βιτριόλι: Εναρκτήριο λάκτισμα για μια μακρά ακροαματική διαδικασία (video)

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση