Α. Μαστοράκου στο Πρώτο: Αίτημα του Παν. Ιατρικού Συλλόγου σήμερα για παρέμβαση εισαγγελέα σχετικά με γραφεία διενέργειας rapid test (audio)

«Υπάρχουν δυστυχώς περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι μη γιατροί, κλιμάκια που δεν ξέρουμε την οντότητά τους, ανοίγουν γραφεία σε διάφορες πόλεις και διενεργούν rapid test, προφανώς έχοντας πρόσβαση στο σύστημα καταγραφής. Προσπαθούμε να βρούμε τα κενά του συστήματος και μέσα στην ημέρα θα υπάρξει αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου για παρέμβαση στον εισαγγελέα σχετικά με αυτό», αποκάλυψε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στην Πάτρα και α’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου.

Με έναν νόμο που είχε εκδοθεί πριν 2,5 μήνες, είπε η κ. Μαστοράκου, είχε επιτραπεί εκτός από γιατρούς και διαγνωστικά εργαστήρια και σε υγειονομικούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας υπαλλήλους ΟΤΑ, φαρμακεία να διενεργούν rapid test. «Αυτό άνοιξε όμως μια περίεργη βεντάλια, γιατί τους υγειονομικούς ειδικά δεν τους ελέγχει κανείς. Δεν υπάρχει εποπτεία σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν είναι γιατροί, δίνουν αποτελέσματα άνθρωποι που δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, είναι αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος. Ανεβαίνει στο gov η βεβαίωση και δεν γνωρίζουμε πώς λειτουργούν, αν υπάρχει γιατρός που εποπτεύει την διαδικασία. Πρέπει οι φορείς που διενεργούν αυτά τα τεστ να έχουν μια ταυτότητα και μια εποπτεία και μόνο οι γιατροί έχουν αυτή την οντότητα, δηλαδή υπάρχει λειτουργικό ιατρείο, εποπτεία, αν συμβεί κάτι, μπορεί να επενεργήσει ο σύλλογος, να ελέγξει την διαβλητότητα».

Περνάμε λάθος μήνυμα κλείνοντας το Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο στην Πάτρα

Αναφορικά με το το μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στην Πάτρα, το οποίο κλείνει, καθώς δεν υπάρχει επισκεψιμότητα, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, σημείωσε ότι έχουν αντιδράσει αρνητικά ως σύλλογος όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, γιατί θεωρούμε ότι περνάμε λάθος μήνυμα στους πολίτες. Αυτή την στιγμή πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Έχουμε προτείνει να μεταφερθούν οι εμβολιαστικές γραμμές των νοσοκομείων στο μέγα εμβολιαστικό κέντρο, με την έννοια ότι θα απελευθερωθούν δυνάμεις από το ιατρικό δυναμικό στα νοσοκομεία που είναι απαραίτητες τώρα με τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κ. Μαστοράκου, είναι περίπου 650 υγειονομικοί σε σύνολο 3800 εργαζομένων. Υπάρχουν 60 γιατροί που έχουν βγει σε αναστολή. «Το κενό είναι πολύ μεγάλο».


 

Ο ιός έχει στραφεί στις μικρότερες ηλικίες-Βλέπουμε νοσηλείες παιδιών

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα στην πανδημία, σημείωσε, λέγοντας πως ο ιός έχει στραφεί στις μικρότερες ηλικίες. «Βλέπουμε νοσηλείες παιδιών. Αυτή την στιγμή έχουμε 2 παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ρίου, έχουμε συνολικά περίπου 95 νοσηλείες σε απλές κλίνες covid και 18 άτομα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείες». Την ίδια ώρα, το φαινόμενο του συνδρόμου long covid, εμφανίζεται και στα παιδιά, με συμπτώματα χρόνιας κόπωσης και δυσλειτουργίες πολλών οργάνων, τόνισε η κ. Μαστοράκου και εκτίμησε πως τα παιδιά με ανοιχτά τα σχολεία θα κολλήσουν σε μεγάλο ποσοστό, οπότε αν εμβολιαστούν θα προστατευτούν και τα ίδια, θα προστατεύσουν και το περιβάλλον τους.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου
image}

Αφήστε μια απάντηση