Τέσσερις συναυλίες από το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ

Το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ διοργανώνει τέσσερις συναυλίες, σε συνεργασία με το σύνολο INFLUX-Acousmonium. Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρες 12.00 και 20.30 και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρες 18.00 και 20.30, στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Λιμάνι – Προβλήτα Α).

Οι συναυλίες γίνονται στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης Iannis Xenakis. Ο Διαγωνισμός, που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στην παγκόσμια ηλεκτροακουστική κοινότητα, προσέλκυσε φέτος συνολικά 224 έργα ακουσματικής μουσικής εξαιρετικά υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου. Οι καινοτόμες ιδέες του Ιάννη Ξενάκη, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αποτελούν σταθερή πηγή έμπνευσης για τους συνθέτες της νεότερης γενιάς. Οι συναυλίες γίνονται ενόψει του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη και σηματοδοτούν φέτος τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του.

Το Βελγικό σύνολο INFLUX-Acousmonium ειδικεύεται στην ηλεκτροακουστική μουσική του 20ού και 21ου αιώνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες τεχνικές διάχυσης ήχου στις τρεις διαστάσεις με συστοιχίες πολλών ηχείων. Στις συναυλίες στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν, εκτός από έργα του Ξενάκη, έργα συνθετών που έχουν δουλέψει με το Acousmonium, μία ηλεκτροακουστικη όπερα της Διευθύντριας του συνόλου και Προέδρου της Επιτροπής του διαγωνισμού, Annette Vande Gorne, καθώς και τα έργα που διακρίθηκαν στον φετινό διαγωνισμό.

Το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010, με στόχο την εξυπηρέτηση ερευνητικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών αναγκών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και ιδίως της Κατεύθυνσης Σύνθεσης σε Προπτυχιακό, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό επίπεδο. Παράλληλα, στόχος του Εργαστηρίου είναι να υπερβεί τα ακαδημαϊκά όρια της αποστολής του και να φέρει τη σύγχρονη μουσική, δηλαδή, τη μουσική του 20ού και του 21ου αιώνα, στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 1 (12:00 – 13:00)
Delafontaine Sophie – Trouée

Zellal Jean Baptiste – Fracture

Voisard Noé – Minuit

Espejo Santis Leonardo – De Lumine

Wyckmans Marie-Jeanne – Paysages

Anderson Elizabeth – … and Beyond

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 2 (20:30 – 22:00)
Annette Vande Gorne – Yawar Fiesta

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

 ΣΥΝΑΥΛΙΑ 1 (18:00 – 19:00)
Iannis Xenakis – Concrete Ph

Manuela Blackburn – Microplastics

Gilles Gobeil – Dans l’air du soir

Panayiotis Kokoras – AI Phantasy

Damian Gorandi – …Is coming…

Annette Vande Gorne – Haïkus: Automne

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 2 (20:30 – 21:30)

Luis Quintana – Junkyard Construction-Why Stop The Swing

Leah Reid – Reverie

Nikos Kanelakis – Spaces and Places

Thibault Madeline – Le murmure de Bombus

Zach Thomas – branch-splinter-moss

Rocio Cano-Valino – Okno

Iannis Xenakis – Diamorphoses

Είσοδος Ελεύθερη. Για την είσοδο στον χώρο της εκδήλωσης απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης Covid 19. Για άτομα κάτω των 18 ετών θα πρέπει να προηγηθεί self-test. Απαραίτητη η χρήση μάσκας.

www.ertnews.gr

Εύα Κουσιοπούλου