Δ΄ Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαµάντη: Η διαχρονία του Παπαδιαµάντη

Η Εταιρεία Παπαδιαµαντικών Σπουδών αποφάσισε να οργανώσει το Δ΄ Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαµάντη (1851-1911) και το έργο του, ακολουθώντας την ανά δεκαετία διεξαγωγή του, µε αφετηρία το 1991. Το συνέδριο θα γίνει στις 23-25 Σεπτεμβρίου (Σκιάθος, διαδικτυακά) και 15-16 Οκτωβρίου στην Εθνική Βιβλιοθήκη με θέμα “Η διαχρονία του Παπαδιαµάντη”.

Το Συνέδριο έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα και φιλοδοξεί να αναδείξει τη διαχρονική παρουσία ενός κατά τεκμήριο κλασικού συγγραφέα στο έργο μεταγενέστερων λογοτεχνών και καλλιτεχνών. Σκοπός είναι να ανιχνευτούν οι τρόποι με τους οποίους οι δημιουργοί προσέλαβαν, αφομοίωσαν, διασκεύασαν και γενικότερα συνομίλησαν με το έργο του Παπαδιαμάντη στα συμφραζόμενα της τέχνης και της εποχής τους.

Ειδικότερα, στη λογοτεχνία η συνομιλία αυτή μπορεί να εντοπιστεί σε διάφορες μορφές: καλλιέργεια του συγκεκριμένου τύπου διηγήματος, υιοθέτηση της παπαδιαμαντικής θεματικής, υφοποίηση ή παρώδηση των παπαδιαμαντικών διηγημάτων, αναγωγή του συγγραφέα σε μυθιστορηματικό ήρωα, διακειμενική εμφάνιση εμβληματικών ηρώων του κ.ά. Στις εικαστικές τέχνες: στα πορτρέτα του συγγραφέα και στις εικονογραφήσεις του έργου του ή στις μετα-γραφές των μυθιστορημάτων και των διηγημάτων του για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση. Στη μουσική: στις μελοποιήσεις των ποιημάτων του ή σε συνθέσεις που αφορμώνται ή βασίζονται στο έργο του.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου: Πρόγραμμα

 

Πηγή: Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα (greek-language.gr)

 

www.ertnews.gr

Φούλη Ζαβιτσάνου