Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης κατά 20% – Αφορολόγητο σε γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ (video)

Την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ευνοεί η κυβέρνηση, ανεβάζοντας σε 30% το χτίσιμο αφορολογήτου που προέρχεται από δαπάνες προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους. Αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων αλλά πρωτίστως ανακούφιση για νοικοκυριά αποτελεί η καθιέρωση αφορολογήτου στις γονικές παροχές και δωρεές για περιουσιακά στοιχεία μέχρι 800.000 ευρώ.

Ακίνητα, μετρητά και μετοχές θα μπορούν από 1η Οκτωβρίου να μεταβιβάζονται στους συγγενείς α’ βαθμού, αφορολόγητα για αξία έως 800.000 ευρώ από 150.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: «Το συνολικό κόστος των επιπλέον αναπτυξιακών παρεμβάσεων, κάποιες από τις οποίες είχαν ήδη προϋπολογισθεί, ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ το 2022, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ είναι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».

Η αύξηση του αφορολογήτου για γονικές παροχές και δωρεές αφορά συζύγους, ακόμα κι αν έχει υπογραφεί σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, παππούδες και εγγόνια.

Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος υφυπουργός Οικονομικών, αναφέρει ότι: «Μέχρι σήμερα γονική παροχή ακινήτου, από γονέα σε τέκνο, 300.000 ευρώ επιβαρυνόταν με φόρο 1.500 ευρώ. Στο εξής, δεν θα πληρώνει ο πολίτης ούτε ένα ευρώ φόρο».

Χρηματική δωρεά 200.000 ευρώ, για την οποία σήμερα καταβάλλεται φόρος 20.000 ευρώ, από την 1η Οκτωβρίου θα έχει επίσης μηδενικό φόρο.

Το οικονομικό επιτελείο θεσπίζει ακόμα πιο ισχυρά κίνητρα ώστε οι πολίτες να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα με το 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών προς μια σειρά από επαγγελματίες, να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ.

Το μέτρο αφορά, μεταξύ άλλων, πληρωμές προς υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους, ταξί και γυμναστήρια.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δήλωσε: «Επιπλέον, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες θα μετρούν διπλά για το όριο 30% στις ηλεκτρονικές δαπάνες».

«Μόνο 404 εκατ. τα νέα μέτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξήγγειλε καμία ουσιαστική παρέμβαση για την κοινωνική και οικονομική ανάταξη, πέρα από όσα ήδη εφαρμόζει και έχουν αποτύχει», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, επισημαίνει: «Οι μεγάλοι κερδισμένοι του πακέτου είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ οι δήθεν παροχές για το λαό δεν αναπληρώνουν τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό – λαϊκό εισόδημα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε πως: «Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης θυμίζουν ένα εκκρεμές που κινείται μεταξύ αμηχανίας και απελπισίας. Γιατί δεν περίμεναν το μέγεθος της στήριξης στην ελληνική κοινωνία και γιατί οι ίδιοι δεν έχουν τίποτα να αντιπροτείνουν».

Προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και να βελτιωθεί περαιτέρω το ήδη χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας το οικονομικό επιτελείο μελετά να προχωρήσει και σε νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ κι όχι μόνο.

Με τα ταμειακά διαθέσιμα να ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως

* η πρόωρη εξόφληση
– μέρους του δανείου που είχε λάβει η χώρα από το 1ο μνημόνιο (2010)
– δανείων του ΔΝΤ (ακόμα και φέτος)

Παράλληλα, στα 12 έργα είχαν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης έως τον Ιούλιο έχουν εγκριθεί προς ένταξη ακόμα 16 μεταξύ των οποίων σημαντικές δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης όπως:
* Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης,
* αντιπλημμυρικά,
* εγγειοβελτιωτικά & αρδευτικά έργα, καθώς επίσης και έργα εξοικονόμησης ενέργειας, δράσεις ενίσχυσης καινοτομίας/επιχειρηματικότητας.

Παράταση του ΓΕΦΥΡΑ 1

* αφορά: στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων
* ύψος επιδότησης Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου: 40% – από 70% σήμερα

Το ρεύμα και η θέρμανση

Καθώς μπαίνει το φθινόπωρο και ο χειμώνας με τα κρύα είναι σε αναμονή, οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στην χονδρεμπορική τιμή της ενέργειας, προκαλούν πονοκέφαλο στους πολίτες, όχι μόνο των χαμηλών αλλά και των μεσαίων εισοδημάτων.

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εξήγγειλε επιδοτήσεις για μείωση των χρεώσεων.

Έτσι το κράτος θα επιδοτεί με 0,03 ευρώ ανά κιλοβατώρα, και μέχρι τις 300 κιλοβατώρες, που αποτελούν και τη μέση ελληνική κατανάλωση των νοικοκυριών. Συνολικά η κίνηση αυτή θα μειώσει κατά 9 ευρώ το μήνα τους λογαριασμούς ρεύματος

Η ΔΕΗ δίνει στους πελάτες της και επιπλέον έκπτωση 30% και το ίδιο θα ζητηθεί και από τους υπόλοιπους ιδιώτες παρόχους ρεύματος για τα πρώτα 600 κιλοβάτ που θα καλύψουν το 80% της αύξησης στα τιμολόγια του ρεύματος στη χαμηλή τάση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Ένα μέσο νοικοκυριό μέχρι τέλος του χρόνου να μη βιώσει καμία σχεδόν αύξηση στο λογαριασμό του».

Στόχος για το 2030, το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ένας καταναλωτής ο οποίος θα έχει ένα μηνιαίο λογαριασμό μετά τις αυξήσεις 180 ευρώ, μετά την επιδότηση της πολιτείας και μετά τη έκπτωση από της ΔΕΗ αυτός θα πληρώσει περίπου 138 ευρώ. Περίπου όσο και πριν τις ανατιμήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν ρύθμισε την αγορά και κατηγορεί τους παρόχους ενέργειας για σύσταση καρτέλ και αισχροκέρδεια, με το Σωκράτη Φαμέλλο, Τομεάρχη Ενέργειας να επισημαίνει: «Εδώ λοιπόν τώρα βλέπουμε μια αρχική δήλωση που δεν περιλαμβάνει καμία καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, δεν περιλαμβάνει καμία καταπολέμηση της χειραγώγησης».

Μείζον θέμα αποτελεί και το κόστος της θέρμανσης. Η κυβέρνηση εξήγγειλε αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης

Έτσι για παράδειγμα ζευγάρι στο Βελούχι όπου ο συντελεστής επιδότησης είναι 1,6172, ο υψηλότερος συντελεστής στη χώρα, θα λάβει επίδομα θέρμανσης αυξημένο κατά 71,15 ευρώ φέτος σε σχέση με πέρυσι.

150 εκατομμύρια ευρώ έχουν προϋπολογισθεί για τα μέτρα στήριξης που θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του έτους, με προοπτική να παραταθούν, εάν το Ράλι τιμών ενέργειας συνεχιστεί.

Επιδότηση λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας – ανεξαρτήτως παρόχου
0,03€ / KWh
Για 300KWh: 9€/ μήνα

Επιδότηση λογαριασμού ρεύματος

Παράδειγμα
Μηνιαίος λογαριασμός:180€
Με επιδότηση:138€

Επίδομα θέρμανσης
* ζευγάρι στο Βελούχι
* επίδομα θέρμανσης
– 2020 : 355,79 €
– 2021 : 426,94 €
* αύξηση : 71,15 €

Τα εργασιακά

Χείρα βοηθείας προς τους νέους, ώστε να ανοίξουν οι πόρτες για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, αποτελεί η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Κεντρικός άξονας της προσπάθειας, η επιδότηση με 1.200 ευρώ της πρώτης πρόσληψης νέων που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία.
Προσαύξηση των αποδοχών για τους Κάρτα νέους 18 – 29 ετών που πιάνουν για πρώτη φορά δουλειά και ελάφρυνση του κόστος για τον εργοδότη που θα τους προσλάβει δίνει το επίδομα «πρώτης πρόσληψης» που θα ισχύσει από 1ης/1ου του 22.

Ο Γιάννης Χατζησαλάτας Οικονομικός Σύμβουλος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε: «Κατά πάσα πιθανότητα θα δίνεται σε 3 δόσεις ή κάθε μήνα, δεν θα είναι εφάπαξ βοήθημα».

Το συνολικό ποσό για 6μηνη επιδότηση θα είναι 1.200 ευρώ στην πλήρη απασχόληση δηλαδή: 100/μήνα για τον εργαζόμενο και 100/μήνα για τον εργοδότη. Το ποσό μειώνεται στο 50% για μερική απασχόληση. (600 ευρώ 6μηνο).

Μετά την λήξη της επιδότησης ο εργοδότης θα υποχρεούται να κρατήσει τον εργαζόμενο για διάστημα που θα καθοριστεί ανέφερε μιλώντας στο OPEN ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Θα υπάρξει κάποιος χρόνος αλλά θα είναι λογικός όχι να μείνεις 5 χρόνια».

Με το επίδομα πρώτης πρόσληψης οι καθαρές αποδοχές για νεοπροσλαμβανόμενο με τον κατώτατο μισθό θα ανέρχονται στα 670 ευρώ (αντί 570) για 6 μήνες χωρίς να επιβαρυνθεί ο εργοδότης ο οποίος μάλιστα θα έχει αντίστοιχη ελάφρυνση του κόστους μισθοδοσίας.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου Τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σχολίασε πως: «Ο κ. Μητσοτάκης κυριολεκτικά πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες με την εξαγγελία για το “πρώτο ένσημο” και την επιδότηση με 1.200 ευρώ».

Εν τω μεταξύ Κάρτες έως 30 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η υποβολή των αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ που κυμαίνεται από 508,2 έως 1.016,4 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος, Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Κατερίνα Γράβου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση