Σκυλακάκης στον OT – Μέχρι τέλος του 2021 θα έχουμε 8 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μέχρι το τέλος του 2021 η χώρα θα έχει λάβει 8 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο περίπτερο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη ΔΕΘ.

Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την Κλιματική κρίση, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόβλεψη έργων για το σκοπό αυτό, μέσω του ευρωπαϊκού Ταμείου.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι από αύριο η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την παρουσίαση επενδύσεων και θα υπάρξουν δύο πολύ σημαντικές ειδήσεις για δάνεια, επιλεξιμότητες δανείων, αλλά και την πρώτη σύμβαση με τις τράπεζες. Πρώτα οι αναπτυξιακές και ακολούθως οι ελληνικές συστημικές, αλλά και άλλες εμπορικές ευρωπαϊκές.

Έργα για Κλιματική κρίση

Αναφορικά με έργα αντιμετώπισης της Κλιματικής κρίσης, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε: «Είχαμε ήδη προγραμματίσει. Θα χρειαστούμε επιπλέον χρήματα για δάση και να καλύψουμε με αποτελεσματικότητα τα χρήματα του αγροτικού τομέα. Αν κινδυνεύουμε από κάτι, είναι ότι έρχεται γρηγορότερα η κλιματική κρίση. Και αυτό που έρχεται πρώτο είναι τα ακραία φαινόμενα»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι πολύ επιβλαβείς οι συνέπειες τόσο για τα δάση όσο και για τον αγροτικό τομέα, προσθέτοντας πως η χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη για αυτό το οποίο ερχόταν, διότι δεν υπήρχε η αντίληψη ότι έρχεται αυτή κρίση και θα χτυπήσει τον αγροτικό τομέα. Ακόμη, ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να μην θέσει αυτά τα σημαντικά ζητήματα στο πεδίο της αντιπαράθεσης. Θα παρακαλούσα την αντιπολίτευση να βγάλει τους 3 αυτούς τομείς από το πεδίο αντιπαράθεσης.

Ακόμη, πρόσθεσε πως θα γίνουν έργα για πλημμύρες, αλλά όχι μεγάλα αντιπλημμυρικά, διότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος. Πρέπει να γίνουν τέτοια, ώστε να μειωθούν οι ζημιές και να γίνουν έργα πρόληψης και αποκατάστασης, ενώ αναφέρθηκε και στην αναδάσωση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα «μπαίνουν» δεκάδες έργα που σχετίζονται άμεσα με το Ταμείο, προσθέτοντας ότι προηγούνται όσα είναι εφικτό να ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2026, αλλά και όσα εμφανίζουν υψηλή ανταποδοτικότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι το συνολικό εγχείρημα λειτουργεί υπέρ των επιχειρήσεων, εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων (κοντά στο μηδέν που προσφέρονται), όταν ο μέσος όρος στην αγορά είναι κοντά στο 4%

«Έχουμε κάνει τα πρώτα μέτρα. Τα χρήματα είναι ήδη στα ταμεία μας, ενώ θα έρθουν ακόμη 4 δισ. ευρώ, μέχρι τέλος του έτους και συνολικά θα έχουμε 8 δισ. ευρώ. Από εκεί και πέρα η κούρσα είναι να βγουν στην οικονομία και να γίνουν παράλληλα οι μεταρρυθμίσεις».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση