Αγορά… καλεί Μαξίμου εν όψει ΔΕΘ

Δέσμη μέτρων, που θα συνθέτουν εξειδικευμένες παρεμβάσεις στα εργασιακά, μόνιμες φορολογικές διευκολύνσεις, ακόμα και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα μετά το πέρας της πανδημίας, περιμένουν να ακούσουν οι φορείς του επιχειρηματικού κόσμου από τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των εξαγγελιών που θα κάνει από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ένας εμβληματικός θεσμός που ανοίγει και πάλι τις πύλες του για το κοινό, μετά το περσινό αναγκαστικό «διάλειμμα» εξαιτίας της πανδημίας.

Το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που δημιούργησε η κρίση τους τελευταίους 18 μήνες δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, με τον επιχειρηματικό κόσμο να προσδοκά στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα αναθερμάνουν την κατανάλωση και θα τον βοηθήσουν να γυρίσει σελίδα χωρίς απώλειες.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πρόεδρος Κεντρικής Ενωσης  Επιμελητηρίων Ελλάδας

Περικοπή οφειλών

«Με δεδομένα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της ύφεσης που έφερε η πανδημία αλλά και οι πρόσφατες πυρκαγιές, περιμένουμε να ακούσουμε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δίνουν αγώνα για τη βιωσιμότητά τους, την αύξηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει ανάγκη η αγορά, την πολιτική που θα εφαρμόσει για την προσέλκυση επενδύσεων, θετικά νέα σχετικά με τη μείωση της φορολογίας, αλλά και τη λύση στο πρόβλημα του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους. Επιμελητήρια, επιχειρήσεις και επαγγελματίες ελπίζουν σε μια δραστική περικοπή των οφειλών που συγκεντρώθηκαν μέσα στην πανδημία, ώστε να ανασάνουν. Αν δεν στηριχθεί τώρα το επιχειρείν, σε λίγο καιρό θα δούμε μια καταιγίδα από λουκέτα που θα πλήξει και την οικονομία και την κοινωνία».

Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

Επιβάλλεται διαγραφή χρέους

«Τη λήψη μέτρων που όχι απλά θα ανακουφίσουν, αλλά θα δημιουργούν προϋποθέσεις επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, περιμένει η επιχειρηματική κοινότητα από τις αναμενόμενες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Οπως σημειώνει, «μέτρα όπως η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και η παροχή εγγυήσεων για νέα δάνεια κεφαλαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να αποτελέσουν επιλογές του οικονομικού επιτελείου, ενώ η γενναία αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους ακόμα και με διαγραφή ενός μέρους του, που προέκυψε εντός της πανδημίας, θα πρέπει να είναι στην προμετωπίδα των αναγγελλόμενων μέτρων. Και αυτό γιατί είναι πλέον, περισσότερο από ποτέ, ορατός ο κίνδυνος υπερσυσσώρευσης των οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν, με αποτέλεσμα την κατάρρευσή τους και λουκέτα τους επόμενους μήνες στην αγορά», υπογραμμίζει κλείνοντας.

Παύλος Ραβάνης πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Επανεκκίνηση της οικονομίας

«Η ενίσχυση της παραγωγής είναι βασική προϋπόθεση της πολυπόθητης ανάπτυξης. Σε διαφορετική περίπτωση, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν την επομένη της πανδημίας να επαναλειτουργήσουν, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Μέτρα όπως η παράταση στην αναστολή συμβάσεων εργασίας και στον μηχανισμό “Συν-Εργασία”, η χρονική διεύρυνση της μείωσης του ενοικίου, η διεύρυνση των δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής, η χρηματοδότηση των επιταγών πρέπει να είναι στις πρώτες επιλογές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ μεγάλη ανάσα θα δοθεί, παράλληλα, με μέτρα όπως η κατάργηση της προκαταβολής φόρου, η αναστολή της καταβολής ΦΠΑ, η κατάργηση ή η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020 και η παράταση της πληρωμής δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών».

Γιώργος Καρανίκας πρόεδρος της ΕΣΕΕ

Περισσότερο οξυγόνο στις ΜμΕ

«Υστερα από δεκαοκτώ μήνες πανδημικής κρίσης και με νωπές τις πληγές στον κοινωνικό και επιχειρηματικό ιστό από τις πρωτοφανείς πυρκαγιές, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ οξυγόνο ρευστότητας, ώστε να διατηρήσει ακέραιες τις ελπίδες της για ένα αναπτυξιακό άλμα το 2022», λέει ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ. «Υπό αυτή την έννοια, αναμένουμε ότι στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ θα αποκρυσταλλώνεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει τις ΜμΕ, για όσο χρειαστεί, με αναλογικότητα και ισονομία τόσο στη χρήση των κρατικών πόρων όσο και στη διοχέτευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, προσδοκούμε ότι ο Πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει ένα πλέγμα μέτρων που θα εγγυώνται την επιτάχυνση στην εφαρμογή των στοχευμένων ελαφρύνσεων σε φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Για τον εμπορικό κόσμο, που αντιμετωπίζει επιπλέον τη μεγάλη πρόκληση της ψηφιακής μετάβασης, προέχει η στήριξη της επανεκκίνησής του με ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ», επισημαίνει.

Χριστίνα Σακελλαρίδη πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων

Κίνητρα και ρευστότητα

«Οι εξαγωγές έχουν αποδείξει στην πράξη πως αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, πετυχαίνοντας σημαντική ανάπτυξη κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Στη διάρκεια της πολυετούς κρίσης αλλά και στην πανδημία του Covid-19 κατάφεραν χάρη στις επιδόσεις τους να στηρίξουν τα δημόσια έσοδα, συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας. Και στη σημερινή συγκυρία, την ώρα που η Ελλάδα επιχειρεί να οικοδομήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με έμφαση στην εξωστρέφεια και την εγχώρια παραγωγή, οι έλληνες εξαγωγείς δηλώνουν “παρών” και ενισχύουν την εθνική προσπάθεια. Η κυβέρνηση δείχνει να αφουγκράζεται τις ανάγκες του χώρου μας, υιοθετώντας μια σειρά από προγράμματα και δράσεις στήριξης, τα οποία χρειάζεται να συνεχιστούν και να διευρυνθούν. Η περαιτέρω μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, η τόνωση της ρευστότητας των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, η επιτάχυνση της ψηφιοποίησής τους είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που είναι αναγκαίο να εντατικοποιηθούν, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές. Και φυσικά, η υλοποίηση των δράσεων που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με έμφαση σε εκείνες που αφορούν τη χρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων».

Αθανάσιος Σαββάκης πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος

Άρση εμποδίων

«Η επαναφορά της χώρας στην ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία σύγχρονου κράτους στο οποίο θα δραστηριοποιούνται χωρίς εμπόδια δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης. «Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις από τώρα και στο εξής θα πρέπει να στοχεύσουν στη δημιουργία ισχυρής επιχειρηματικής βάσης, με τη βιομηχανία και τη μεταποίηση στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας. Επειτα από δύο απανωτές κρίσεις, η μεταποιητική βάση της χώρας δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές. Πλέον όμως απαιτείται η θεσμοθέτηση μέτρων για την επανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης», εξηγεί.

Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ)

Το τρίπτυχο για την ανάκαμψη του τουρισμού

«Ο ξενοδοχειακός κλάδος βρίσκεται σε σημείο στρατηγικής καμπής και αναζητά εναγωνίως τις σωστές απαντήσεις στις μείζονες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας:

Την υγειονομική κρίση και πώς θα έχουμε μια οικονομία ανοιχτή και ασφαλή ταυτόχρονα, ώστε και ο τουρισμός να δημιουργεί τη δική του σημαντική ώθηση προς την ανάκαμψη.

Την πρόκληση του προγραμματισμού της επόμενης μέρας του ξενοδοχείου και πώς θα πάμε στο “Ελληνικό Ξενοδοχείο 2.0” μέσω του Εθνικού Σχεδίου “Ελλάδα 2.0”.

Την πρόκληση της τουριστικής ταυτότητας κάθε προορισμού αφού το “όλοι, όλα” είναι αδιέξοδο. Χρειαζόμαστε συνολικό σχέδιο για την τουριστική φυσιογνωμία της χώρας και των προορισμών της, με ορίζοντα τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία.

Την πρόκληση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς άρχισαν να φαίνονται σοβαρές ελλείψεις και χρειάζονται δράσεις, κίνητρα και δίχτυ προστασίας, τουλάχιστον όσο διαρκεί η πανδημία.

Την πρόκληση της κλιματικής κρίσης και πώς θα διασφαλίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη με εθνικό σχέδιο και την ενεργή συμβολή όλων μας.

Υπάρχει τέλος και μια πρόκληση που διαπερνά οριζόντια όλες τις παραπάνω: η αποφασιστικότητα της εφαρμογής. Εγκεκριμένες δράσεις, εξασφαλισμένοι πόροι, αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Αυτό είναι το τρίπτυχο που θα κάνει τη διαφορά για την ανάκαμψη και της χώρας και του τουρισμού της, ο οποίος έχει μοναδική και αναντικατάστατη συνεισφορά στο ΑΕΠ της και στην κοινωνική συνοχή της».

Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση