Δ. Σαρηγιάννης: Αύξηση των κρουσμάτων αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Οι  τάσεις που παρουσιάζει το ιικό φορτίο το τελευταίο δεκαήμερα του Αυγούστου, στα λύματα της χώρα δείχνει μια εμμονή έξαρσης της πανδημίας σε περιοχές όπου δεν έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα ενώ αντίθετα στις πόλεις που ελήφθησαν μέτρα προστασίας η μείωση είναι εντυπωσιακή. Ο καθηγητής  του Α.Π.Θ Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε στην ΕΡΤ ότι τα μέτρα δουλεύουν  όπου έχουν εφαρμοστεί.

Ειδικά για την Αττική  έχουμε πτωτική πορεία των ποσοστών που αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η επιστροφή των κατοίκων από τις  διακοπές. Στην συμπρωτεύουσα αντίστοιχα  η πορεία είναι ήπια αυξητική καθώς υπάρχει αμφίδρομη μετακίνηση πληθυσμών από τις γειτνιάζουσες  περιοχές της Χαλκιδικής, Πιερίας και άλλων.

Με δεδομένο ότι τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η επιστροφή στα μεγάλα αστικά κέντρα και  ότι θα ανοίξουν και τα σχολεία,  υπάρχει ανησυχία  και δεν πρέπει να συνεχιστεί η χαλάρωση των μέτρων προσωπικής προστασίας  γιατι τότε η τάση θα είναι αναπόδραστα αυξητική . Πολύ περισσότερο μάλιστα αν δεν αυξηθεί ο αριθμός των τεστ και ο αριθμός των εμβολιασμών τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης

Ο κ. Σαρηγίαννης δεν απέκλεισε  την περίπτωση  μέσα στον Σεπτέμβρη να φτάσουμε τις 6.ΟΟΟ κρούσματα  και τον Οκτώβριο να φτάσουμε σε 7 με 8 χιλίαδες κρούσματα  κατά μέσο όρο την εβδομάδα. Τόνισε ωστόσο ότι το σημαντικότερο σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι να προβλέψουμε  μία έξαρση κρουσμάτων αλλά να την αποφύγουμε και ο χρόνος είναι ικανός για να το επιτύχουμε αν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας. Συνέστησε  μάλιστα για την αερογενή μετάδοση του ιού να γίνεται  καλός εξαερισμός των εσωτερικών χώρων .

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση