Χρυσοχοϊδης: Αποχωρώ από το υπουργείο όχι από τον δημόσιο βίο

Σε ένα μακρύ απολογισμό του έργου του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιδόθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης κατά την διάρκεια της παράδοσης των καθηκόντων του στο νέο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο.

Αφού επεσήμανε ότι η ικανότητα διακυβέρνησης όλο και περισσότερο γίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων υγειονομικών, πολιτικών ή κλιματικών, “γιατί η ανθρωπότητα υφίσταται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, γιατί η πανδημία είναι παγκόσμια, γιατί οι σεισμοί των διεθνών ανταγωνισμών δημιουργούν μεταναστευτικές ροές, πολιτειακές αστάθειες και κοινωνικές αναστατώσεις” ο κ. Χρυσοχοίδης είπε ότι βασικό μέλημά του στα δύο χρόνια που ήταν στο υπουργείο ήταν να δράσουμε και να διοργανώσουμε την Αστυνομία ώστε να ανταποκριθεί στα νέα αιτήματα της ασφάλειας.

“Μειώσαμε την εγκληματικότητα, περιορίσαμε την ανομία, η Αστυνομία βρέθηκε κοντά στον πολίτη, σε γειτονιές, σε δρόμους, σε δημόσιους χώρους”, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοίδης και αφού σημείωσε ότι “αντίπαλός μας στις μεταρρυθμίσεις ήταν ο φανατισμός και η σκουριά παρωχημένων απόψεων και ξεπερασμένων διλημμάτων”, ανέφερε ως παράδειγμα το νόμο για τις συναθροίσεις, που καταγγέλθηκε ως απειλή για τη δημοκρατία αν και είναι “υπόδειγμα για το πώς πρέπει να μάθουμε να ζούμε όλοι μαζί με σεβασμό ο ένας για τα δικαιώματα του άλλου”.

O κ. Χρυσοχοίδης αναφέρθηκε και στα περιστατικά αστυνομικής βίας λέγοντας ότι όλα τα στατιστικά στοιχεία και οι συγκρίσεις με τις χώρες της Ευρώπης δείχνουν ότι στην Ελλάδα τα περιστατικά είναι περιορισμένα και ελεγχόμενα και ότι μεμονωμένα γεγονότα σόκαραν με τη δύναμη της εικόνας.

«Η Αστυνομία κλήθηκε να εφαρμόσει μέτρα πανδημίας, να κάνει κάτι που δεν ήταν εκπαιδευμένη, κάτι πρωτόγνωρο και ανήκουστο: να ελέγχει ακόμη και την αναπνοή των πολιτών», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοίδης επισημαίνοντας ότι η Αστυνομία έκανε περισσότερους από 17 εκατομμύρια ελέγχους σε 15 μήνες, με τα λιγότερα επεισόδια στην Ευρώπη, «κι ας πίεζαν με απαράμιλλο φανατισμό από τη μια μεριά οι ζηλωτές της απαρέγκλιτης εφαρμογής των μέτρων και από την άλλη οι θιασώτες ενός ακραίου ανορθολογισμού και φαντασιώσεων».

«Η Αστυνομία ή θα είναι μέσα στην κοινωνία ή δεν θα τα καταφέρει», είπε τέλος ο κ. Χρυσοχοίδης και ευχαρίστησε τους ανθρώπους του, τους συνεργάτες του στο γραφείο και τους γενικούς γραμματείς, τις 55.000 γυναίκες και άνδρες του σώματος “που τα δίνουν όλα”, τον αρχηγό Αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, τους επιτελείς και αξιωματικούς, τους συνεργάτες στο γραφείο του, τον «συνοδοιπόρο» του Λευτέρη Οικονόμου, το Νίκο Χαρδαλιά που ανέλαβε ένα δύσκολο έργο στην πρώτη φάση της υφυπουργίας – το έργο της διαχείρισης πανδημίας – τους χιλιάδες πυροσβέστες που πάλεψαν και παλεύουν με αυτοθυσία απέναντι στις φλόγες των πολλών καταστροφικών πυρκαγιών.

Ευχαρίστησε επίσης τον πρωθυπουργό που τον τίμησε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πολιτική είναι σκληρή ιδιαίτερα για εκείνον που επωμίζεται το βάρος των αποφάσεων.

Αποχαιρετώ το υπουργείο όχι τον δημόσιο βίο, κατέληξε ο κ. Χρυσοχοίδης αφήνοντας την τελευταία λέξη για τους νέους.

“Για κάποιους από αυτούς που με έκαναν αρνητικό σύνθημα, εσείς θα ζήσετε στο νέο κόσμο. Για να τον φτιάξετε πρέπει πρώτα να τον σώσετε. Είναι τόσο ριζικές οι αλλαγές που ζείτε που δίνουν την εντύπωση ότι εμποδίζουν τη ζωή και αποκλείουν τη χαρά, σας περιορίζουν και σας θυμώνουν. Δεν είναι έτσι γιατί δεν είστε ανήμποροι. Δουλέψτε, αγωνιστείτε, ώστε να γίνουν ευκαιρίες για σας, για έναν καλύτερο και εφικτό κόσμο στα μέτρα σας», τόνισε ο κ. Χρυσοχοίδης.

Θεοδωρικάκος: Θα αξιοποιήσω με τον πιο δημιουργικό τρόπο το έργο που παρήχθη αυτά τα δύο χρόνια

«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή και ευθύνη για μένα η ανάληψη καθηκόντων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», δήλωσε από την πλευρά του ο Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ελευθερία, ούτε ευημερία.

«Ασφάλεια για όλους χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, ανεξάρτητα από προσωπικά η συλλογικά χαρακτηριστικά, ηλικία, οικονομική και κοινωνική κατάσταση, ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα και θρησκεία.

Ασφάλεια για όλους, παντού, στην πρωτεύουσα, στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης», πρόσθεσε.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλα μας τα στελέχη, στον Έλληνα και στην Ελληνίδα αστυνομικό, στους άνδρες και τις γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος. Γιατί οι αστυνομικοί μας και οι πυροσβέστες μας είναι τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, είναι τμήμα του ελληνικού λαού, είναι φίλοι μας, αδέρφια μας, παιδιά μας. Είναι οι άνθρωποι που προσφέρουν το αγαθό της ασφάλειας σε όλους μας, υλοποιώντας τη θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους. Είναι τμήμα της κοινωνίας και εργάζονται για την κοινωνία και είναι εδώ, είστε εδώ νύχτα και μέρα για όλους τους Έλληνες», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και τόνισε:

«Σήμερα σε όλες τις γυναίκες και όλους τους άνδρες θέλω να στείλω ένα σαφές και ειλικρινές μήνυμα. Σεβόμαστε, αγαπάμε και υποστηρίζουμε με πράξεις τις γυναίκες και τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, ώστε να μπορούν να υλοποιήσουν το σπουδαίο κοινωνικό τους έργο».

«Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης θα μείνει στην ιστορία με χρυσά γράμματα ως ο υπουργός που εξάρθρωσε την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν και αυτό το εξαιρετικό έργο, θα τον συνοδεύει τιμητικά στην αξιολόγηση όλων των Ελλήνων για πάντα, θα είναι ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς στην ιστορία αυτής της χώρας», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος λέγοντας ότι θα αξιοποιήσει με τον πιο δημιουργικό τρόπο το έργο που παρήχθη αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια στο υπουργείο.

Πηγή: ΕΡΤ1

www.ertnews.gr

Η-Β Παπαϊωάννου
image}

Αφήστε μια απάντηση