Οι πλημμύρες στο Λονδίνο αποδεικνύουν ότι οι μεγάλες πόλεις δεν είναι έτοιμες για την κλιματική αλλαγή

Οι καταρρακτώδεις βροχές στη νοτιοανατολική Αγγλία προκάλεσαν το χάος την περασμένη Κυριακή, 25 Ιουλίου, ακόμη και στους δρόμους του Λονδίνου. Αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν σε δρόμους οι οποίοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Επιβάτες λεωφορείων διασώθηκαν με σχεδίες.

Δύο νοσοκομεία του Λονδίνου αναγκάστηκαν να ζητήσουν από τους ασθενείς να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα. Αυτό ήταν μια βάναυση υπενθύμιση ότι ακόμη και ορισμένες από τις πλουσιότερες πόλεις του κόσμου είναι απροετοίμαστες για τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία γίνονται όλο και πιο συχνά και πιο σοβαρά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι ειδικοί σε θέματα κλίματος και υποδομών προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι το Λονδίνο, όπως και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις, δεν είναι έτοιμο για την κλιματική αλλαγή, καθώς μεγάλα τμήματα της πόλης είναι χτισμένα σε μια πλημμυρική πεδιάδα ενώ το βικτωριανό σύστημα αποχέτευσης που δεν μπορεί να αντέξει αυτού του είδους τις έντονες βροχοπτώσεις.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων έκλεισαν επειδή πλημμύρισαν. Θα πρέπει να γίνει κάτι για να διασφαλιστεί ότι οι κρίσιμες υποδομές δεν θα κινδυνεύουν», δήλωσε η Λιζ Στίβενς, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα γεωγραφίας και περιβαλλοντικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.

Σύμφωνα με την Αρχή του Μεγάλου Λονδίνου (GLA), το 17% της βρετανικής πρωτεύουσας αντιμετωπίζει είτε υψηλό είτε μεσαίο κίνδυνο πλημμύρας, ενώ περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Λονδρέζοι ζουν σε πλημμυρική περιοχή.

Η πόλη έχει κατασκευάσει ένα γιγαντιαίο σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Τάμεση για να προστατευτεί από τις παλιρροϊκές πλημμύρες, αλλά τα φράγματα δεν βοηθούν ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πλημμύρες που προκαλούνται από ξαφνικές και έντονες βροχοπτώσεις – το είδος που γίνεται όλο και πιο συχνό λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι δέχτηκε πάνω από 1.000 κλήσεις και οι πυροσβέστες διέσωζαν ανθρώπους από αυτοκίνητα και τους βοηθούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ενώ αυτές οι εικόνες των ανθρώπων που δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο είναι ανησυχητικές, η Στίβενς πιστεύει  ότι δεν ευθύνονται σχεδόν καθόλου.

Δεν είμαστε πολύ καλοί στο να χαρτογραφούμε τον κίνδυνο επιφανειακών πλημμυρών, δήλωσε στο CNN. Σημείωσε δε, ότι οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας επιφανειακών υδάτων του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν βελτιωθεί σημαντικά από το 2013, παρόλο που υπάρχει η τεχνολογία και παρά το γεγονός ότι έχουν δημοσιευθεί πολυάριθμες εκθέσεις που τονίζουν τον αυξανόμενο κίνδυνο.

Επιπλέον, ο τρόπος παρακολούθησης και διαχείρισης του κινδύνου πλημμύρας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι εξαιρετικά περίπλοκος, με διαφορετικούς φορείς να είναι υπεύθυνοι για διαφορετικά τμήματα, χωρίς να υπάρχει ένας μόνο αρμόδιος φορέας.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε προειδοποιήσεις για ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες την Κυριακή, αλλά η επιστήμονας λέει ότι αυτές μπορεί να μην έγιναν κατανοητές από τους ανθρώπους.

«Νομίζω ότι στάλθηκε μια πορτοκαλί προειδοποίηση για σοβαρές επιπτώσεις, αλλά κάλυπτε μια πολύ μεγάλη περιοχή της νοτιοανατολικής Αγγλίας», είπε η Στίβενς. «Εάν δεν γνωρίζετε ότι η ιδιοκτησία σας κινδυνεύει από πλημμύρες και έχετε κάποια προειδοποίηση πολύ ευρείας κλίμακας, ή μια προειδοποίηση για έντονες βροχοπτώσεις, τότε δεν νομίζω ότι θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι οι άνθρωποι ήταν απροετοίμαστοι», δήλωσε.

Μια έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από την ανεξάρτητη συμβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης για το κλίμα, προειδοποίησε ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη και ότι «η δράση απέτυχε να συμβαδίσει με την επιδεινούμενη πραγματικότητα του κλιματικού κινδύνου».

(AP Photo/Dake Kang)

Εικόνες όπως αυτές που ήρθαν από το Λονδίνο την Κυριακή γίνονται ανησυχητικά οικείες. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, καταστροφικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις, σάρωσαν μεγάλα τμήματα της δυτικής Ευρώπης, αφήνοντας περισσότερους από 200 νεκρούς και χιλιάδες άστεγους.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην κεντρική επαρχία Χενάν της Κίνας, προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων, ενώ 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αν και δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί ένα μόνο γεγονός στην κλιματική αλλαγή, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες γίνονται όλο και πιο συχνές. Καθώς η ατμόσφαιρα της Γης θερμαίνεται, συγκρατεί περισσότερη υγρασία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρωτοφανείς βροχοπτώσεις. Μπορεί η συνολική μέση βροχόπτωση σε μια περιοχή να μην αλλάζει, αλλά οι ακραίες βροχοπτώσεις ενισχύονται, γεγονός που μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας ή πιο έντονες καταιγίδες. Όταν σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις μετά από παρατεταμένη ξηρασία, τα εδάφη είναι λιγότερο ικανά να απορροφήσουν το νερό και είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε πλημμύρες.

Οι αστικές περιοχές διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αιφνίδιων πλημμυρών, επειδή οι επιφάνειες καλύπτονται από σκυρόδεμα, πράγμα που σημαίνει ότι το έδαφος δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, το Παρίσι, η Θεσσαλονίκη, το Βουκουρέστι και η Βαρκελώνη συγκαταλέγονται μεταξύ των πόλεων με περισσότερα από τα τρία τέταρτα της επιφάνειάς τους «σφραγισμένα», που σημαίνει ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιφανειακών πλημμυρών.

Επιπλέον, πολλές ευρωπαϊκές πόλεις βασίζονται σε πολύ παλιές υποδομές και τα συστήματα αποχέτευσης δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις εντονότερες βροχοπτώσεις.

«Οι καλοκαιρινές καταιγίδες δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, αλλά γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι επιδεινούμενες επιπτώσεις των πλημμυρών από τις έντονες βροχοπτώσεις έχουν καταστροφικές συνέπειες εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε η Τζες Νιούμαν, υδρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, στο Science Media Center. «Η σοβαρότητα και η συχνότητα των πλημμυρών είναι μια έντονη προειδοποίηση ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».

ΠΗΓΗ: CNN

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη