Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή για το ρόλο της παιδείας στην παραπληροφόρηση και τα fake news

Την ερχόμενη Πέμπτη 4 Αυγούστου στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή ειδική συνεδρίαση για το ρόλο της εκπαίδευσης απέναντι στην παραπληροφόρηση και στα fake news, την οποία διοργανώνει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Βασίλη Διγαλάκη.

Ο κ. Διγαλάκης σημειώνει ότι σκοπός της συνεδρίασης είναι να αναδειχθεί η σημασία του ψηφιακού γραμματισμού και της παιδείας στα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος, σύμφωνα και με την έκθεση της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί βασικό άξονα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων.

Η Ελλάδα είναι από τις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρώπης στην παραπληροφόρηση, καθώς καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις σύμφωνα με τον δείκτη Media Literacy Index 2021 (27η θέση ανάμεσα στις 35 χώρες) και συμπεριλαμβάνεται στην 4η χειρότερη από τις 5 ομάδες ταξινόμησης, μαζί με την Τουρκία και άλλες βαλκανικές χώρες.

Ως χαρακτηριστική περίπτωση παραπληροφόρησης αναφέρεται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, ένα ζήτημα υψίστης σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, το οποίο όμως λόγω των ποικίλων fake news και αντιεπιστημονικών απόψεων που κυκλοφορούν εδώ και επτά μήνες, ως έναν βαθμό εμποδίζεται και οδηγεί μερίδα του πληθυσμού σε αρνητική στάση.

Στην ειδική συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετέχουν ως ομιλητές ειδικοί/εμπειρογνώμονες προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους ενώπιον των μελών της Επιτροπής, οι κ.κ. Renee Hobbs, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island, Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος, Μιχαήλ Μπλέτσας, ερευνητής και διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, Νικόλαος Παναγιώτου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αθηνών και Χρύσα Λάζου, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση