Ενιαίο μέτωπο έναντι της Άγκυρας – Μητσοτάκης: Οι τουρκικές αξιώσεις είναι απαράδεκτες (video)

«Παντελώς αβάσιμες, νομικά αστήρικτες, και ιστορικά λανθασμένες» χαρακτηρίζει η Αθήνα τις τουρκικές αιτιάσεις περί στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, με επιστολή της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, Ελλάδα και Κύπρος σφυρηλατούν ενιαίο μέτωπο. Στον απόηχο των τουρκικών παρανομιών στην Κύπρο, Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν με σταθερά και συντονισμένα βήματα να χτίζουν διπλωματικό τείχος έναντι της Άγκυρας. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι λύση πλην της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι εκτός κάθε συζήτησης.

“Είναι αδιανόητο να περιμένει κανένας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να αποδεχθεί τη δημιουργία ενός μορφώματος, δηλαδή ενός ανεξάρτητου κράτος το οποίο θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία και στο οποίο κατά βάση κανένα ανθρώπινο δικαίωμα η δικαίωμα των ελληνοκυπρίων των οποίων οι περιουσίες έχουν σφετεριστεί από την Τουρκία.” δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ηπειρωτικού ή νησιωτικού, και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο απαράγραπτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην άμυνα και την ασφάλεια» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Η Τουρκία που κατέχει το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλειά της από τα μέσα αυτοπροστασίας της χώρας μας” επισήμανε.

Για την εν γένει στάση της Άγκυρας απέναντι στο Κυπριακό, έκανε  λόγο για «παραλογισμό».

«Προσέξτε, όμως, εδώ τον παραλογισμό: η Τουρκία που εισέβαλε και κατέχει το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία που έχει κηρύξει εις βάρος της Ελλάδας casus belli, ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλειά της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας. Η χώρα, η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας στην ηπειρωτική Τουρκία, τη Στρατιά του Αιγαίου με αποβατική ταξιαρχία, διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Εγώ θα το πω για ακόμη μία φορά: κάθε σπιθαμή Ελληνικού εδάφους ηπειρώτικου η νησιωτικού και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο απαράγραπτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα και η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δίκαιο που τις αναγνωρίζει ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, με αφορμή τις μονομερείς ενέργειες των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ αναφορικά με το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Για το θέμα αυτό υπήρξε καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας από πλευράς ΕΕ και συγκεκριμένα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας που της αναγνωρίζει ο χάρτης των ΗΕ» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ηπειρωτικού ή νησιωτικού, και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο απαράγραπτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην άμυνα και την ασφάλεια» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είναι, είπε ο κ. Μητσοτάκης, απολυτά καταδικαστέες οι νέες παράνομες τούρκικες ενέργειες στην Κύπρο. ΟΗΕ και ΕΕ, αλλά και κράτη μέλη ξεχωριστά, καταδίκασαν, και η Τουρκία όχι μόνο απέρριψε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά απέδωσε την παγκόσμια καταδίκη των παράνομων ενέργειών της στη δήθεν προπαγάνδα Ελλάδας και Κύπρου».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, σχολίασε δηκτικά ο πρωθυπουργός, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παράσυρανε όλη την υφήλιο ενώ έπρεπε να αναρωτιέται πως με τις ενέργειές της έστρεψε όλη την υφήλιο απέναντί της.

Όπως επισήμανε, “η διεθνής νομιμότητα είναι στο πλευρό μας, πορευόμαστε πάντα μαζί για την επίτευξη λύσης στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια όπως προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Oι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισοτίμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα ως προϋπόθεση για επανέναρξη διαπραγμάτευσης με λύση δυο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες, αντίθετες στις διεθνείς αποφάσεις του ΣΑ και απορρίπτονται επί της αρχής».

Κράτος μέλος της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, είναι η Kυπριακή Δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνηση της. Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της αν Τουρκία και Τουρκοκύπριοι επιμείνουν στα διχοτομικά σχεδία τους.

Ελλάδα και Κύπρος προσθέτουν στην εξίσωση των τριμερών σχημάτων συνεργασίας και την Ιορδανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Κύπριος πρόεδρος και ο βασιλιάς Αμπντάλα συμμετέχουν αύριο στη σύνοδο κορυφής, με το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό να κυριαρχούν στην ατζέντα.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση