Συμπαρασύρει σειρά επιδομάτων η αύξηση του κατώτατου μισθού – Για εμπαιγμό κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Οι εργοδοτικοί φορείς ζητούσαν πάγωμα, η ΓΣΕΕ επαναφορά στα 751 ευρώ, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών ερευνών συνέστησε αναμονή μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα στην οικονομία, ενώ η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων διχάστηκε. Η απόφαση της κυβέρνησης: Από τον Ιανουάριο του 2022, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 663 ευρώ μεικτά ή 569 καθαρά.

«Η ενίσχυση αυτή έρχεται να τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους. Έχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό. Είναι, όμως, απολύτως ρεαλιστική», δήλωσε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα 663 ευρώ θα αντιστοιχούν από 1/1/22 σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει την πρώτη 3ετία. Με 3 συμπληρωμένες τριετίες οι μεικτές αποδοχές θα φτάνουν στα 862 ευρώ.

Σε καμία περίπτωση η αύξηση των 13 ευρώ δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, είπε ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι και η προβλεπόμενη από 1/1/22 αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό, θα αντισταθμιστεί από αντίστοιχες παροχές προς τις επιχειρήσεις, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.

Σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας, περεταίρω αύξηση του κατώτατου μισθού θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και θα μείωνε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Δίνουμε μια συνετή αύξηση που δεν βάζει εμπόδια στην ανοδική τροχιά της οικονομίας και επιπλέον διατηρεί τον κατώτατο μισθό στο μέσο του πίνακα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Σκληρή ήταν η κριτική στην κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

“Τα 52 λεπτά που δίνει την ημέρα είναι προσβολή και κοροϊδία για τους εργαζομένους. Ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε ήδη να είναι στα 751 και σήμερα να συζητάμε την αύξηση του στα 800 ευρώ”, αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

“Συνεχίζει να προωθεί το βαθιά συντηρητικό εργασιακό της «όραμα» για την φθηνή και απαξιωμένη εργασία, με τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και συμβάσεις”, σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής.

«Η αύξηση-παρωδία του κατώτατου μισθού αποτελεί “πάγωμα” -για έναν ακόμη χρόνο- στα άθλια επίπεδα, που τον κατέβασαν με κυβερνητική απόφαση εδώ και μία δεκαετία», επισημαίνει το ΚΚΕ.

“Η κυβέρνηση νομίζει ότι με «φιλοδωρήματα» θα εξαπατήσει τους Έλληνες”, σημειώνει η  Ελληνική Λύση.

“Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, όταν είναι στοχοπροσηλωμένος στην κάλυψη των προνομίων της ολιγαρχίας”, αναφέρει το ΜέΡΑ25.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει από 1η Ιανουαρίου και όλα τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, με το επίδομα ανεργίας να αυξάνεται κατά 8 ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση