Κατώτατος μισθός: Απόφαση από το Υπ. Συμβούλιο – Ποιοι ζητούν «πάγωμα»

Προς αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό περίπου 2% προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο. Εάν τελικά αυτό ισχύσει, ο κατώτατος μισθός θα φθάσει μέχρι και τα 663 ευρώ. Η τελική εισήγηση του υπουργού Εργασίας θα γίνει τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο.

Η τελική εισήγηση του υπουργού Εργασίας θα γίνει τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι «με βάση όσα προβλέπει ο νόμος, οι κοινωνικοί εταίροι τοποθετήθηκαν. Και οι μικρομεσαίοι, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΒΕ, τάσσονται υπέρ του «παγώματος» του μισθού επειδή έχει μεσολαβήσει μια ύφεση 8,2% πέρυσι.

Εάν αποφασιστεί τελικά η αναπροσαρμογή η αύξηση από τα 650 θα φτάσει στα 663 ευρώ.

Αρνητικοί σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, λόγω της βαθιάς ύφεσης στην αγορά το 2020, εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους εργοδοτικούς φορείς.

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και ορισμένα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν ότι είναι σκόπιμο η όποια αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να ανασταλεί έως ότου αποκατασταθεί η κανονικότητα στην οικονομία και αυτή καταγράψει συστηματικά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση και η ΓΣΕΕ.

«Υποστηρίζοντας την ανάγκη για μια δίκαιη ανάπτυξη, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θέτει ως στόχο για τον κατώτατο μισθό τα 800 ευρώ και προτείνει την πιλοτική εφαρμογή 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

«Στην Ελλάδα είναι από το 2019 στο 48% του διάμεσου μισθού. Επίπεδα απόλυτης φτώχειας. Να επανέλθει στα 751 ευρώ από φέτος και του χρόνου στα 809 για να είμαστε στο μέσο όρο της Ε.Ε.», επισημαίνει ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, εκ μέρους της ΓΣΕΕ.

Όπως τονίζει η ΓΣΣΕ, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών και θα επιταχύνει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

www.ertnews.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση