Θεοδωρίδου: Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις

Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά στον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών, τόνισε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη διασπορά της μετάλλαξης Δ στη χώρα. Καθώς, όπως επισήμανε, οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών, που παρατηρούνται, θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και στη μείωση της αποδοτικότητας των εμβολίων.

Η κα Θεοδωρίδου μίλησε για το σπάνιο πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά, εβδομάδες μετά τη νόσησή τους και τόνισε πως τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν πολύ πιο αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ανέφερε πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε ανήλικα παιδιά και εφήβους.

«Τα παιδιά ως πηγές διασποράς του ιού είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία. Αυτό το γεγονός εμποδίζει την εκπαιδευτική διά ζώσης διαδικασία» σημείωσε μεταξύ άλλων και τόνισε πως οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις.

Παράλληλα, ανέφερε πως τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna έχουν λάβει έγκριση από τον EMA για τους εμβολιασμούς παιδιών ηλικίας 12-15 ετών. Συνολικά 3.000 παιδιά πήραν μέρος στις μελέτες των εταιριών Pfizer και Moderna και από αυτές προέκυψε, πως “τα εμβόλια είναι ανοσογόνα – ικανά να παράγουν αντισώματα – και μάλιστα αντισώματα ανάλογα με αυτά που παράγονται από τις μεγαλύτερες ηλικίες”.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση