Φορολογικές δηλώσεις και προβλήματα που έχουν προκύψει – Τι σημαίνει η αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους

Στο θέμα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και στα προβλήματα που έχουν προκύψει ένα σχεδόν μήνα πριν από το τέλος της προθεσμίας υποβολής τους μίλησε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Παντελής, ενώ ο Γιάννης Καρούζος αναφέρθηκε στο τι ισχύει για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

“Υπάρχουν κάποια προβλήματα. Eίμαστε περίπου στη μέση. Είμαστε στο κάτι παραπάνω από 3 εκατ., από τα 6,5 εκατ. που είναι οι συνολικές δηλώσεις. Έχει περάσει σχεδόν ένα δίμηνο από την έναρξη των φορολογικών δηλώσεων και μένει ένας μήνας ακόμα για τις υπόλοιπες δηλώσεις.

Είναι δεδομένο ότι αυτές οι δηλώσεις δεν θα ολοκληρωθούν στις ημερομηνίες που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Παρά ταύτα, μέχρι και σήμερα, δημιουργούνται προβλήματα. Υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων και επαγγελματιών που δεν μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωση, όπως για παράδειγμα όσους έχουν σχέση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ένα δεύτερο πρόβλημα αφορά τους παιδικούς σταθμούς.  Ουσιαστικά ζητείται να έχει υποβληθεί η δήλωση, ουσιαστικά, μέχρι τις 3 Αυγούστου και να υπάρχει και εκκαθάριση. Καταλαβαίνεται ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα για την εγγραφή σε παιδικούς σταθμούς. Εμείς λέμε ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή η αίτησή τους με μια υπεύθυνη δήλωση. Πιστεύω ότι τα ΕΕΤΑΑ και το υπ. Οικονομικών θα δώσουν λύση”, δήλωσε ο κ. Παντελής.

Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό, από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε να πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις, ενώ παράταση μέχρι τις 27 Αυγούστου θα λάβουν οι ενδιαφερόμενοι για τις δηλώσεις Covid.

Tι ισχύει για 240 δόσεις σε Δημόσιο και 420 σε τράπεζες

“Το καλό αυτής της ρύθμισης είναι ότι δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης. Εκείνο που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια οφειλή πάνω από 10.000 ευρώ και υπό προϋποθέσεις, δηλώνοντας και την ακίνητη περιουσία, χωρίς επιλογή να διαλέγεις ποιο χρέος θα ρυθμίσεις. Ανάλογα και την περιουσιακή κατάσταση, δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει σημαντικότατη μείωση των προσαυξήσεων και ενδεχομένως του κεφαλαίου”, δήλωσε για τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών ο κ. Παντελής.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός – Τι ισχύει για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

Για το ενδεχόμενο αναστολής εργασίας ή απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα των ανεμβολίαστων υπαλλήλων μίλησε στην ΕΡΤ ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

“Γεννάται ένα ερώτημα αν ο εργαζόμενος ή ο υπάλληλος δεν γνωστοποιήσει ότι έχει εμβολιαστεί ή αν έχει νοσήσει, ποια είναι τα δικαιώματα του εργοδότη. Εκεί ενδεχομένως να έχουμε μια πρώτη αντίδραση εργοδοτών που πιθανόν να βρουν μια ευκαιρία και να θεωρήσουν ότι η συμπεριφορά του εργαζόμενου είναι αντισυμβατική και να πάνε σε απολύσεις.

Άποψη μου είναι ότι έχει υποχρέωση ο εργαζόμενος να γνωστοποιήσει ότι έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει, το λέει και ο νόμος, και όσο δεν εφαρμόζεται η υποχρέωση του νόμου μπορεί ο εργοδότης να τον απομακρύνει από τη σύμβαση εργασίας ή την επιχείρησή του μέχρις ότου συμμορφωθεί, χωρίς να του καταβάλει μισθό”.

Και όπως τόνισε ο κ. Καρούζος, με αυτή την σύμβαση αποδυναμώνεται η εργασιακή σχέση.

 

www.ertnews.gr

Γεωργία Παμπουχίδου
image}

Αφήστε μια απάντηση