Γ. Γραμματικάκης στο Πρώτο: Ξέφρενος καπιταλισμός, τα ταξίδια πλουσίων στο διάστημα (audio)

Απολύτως τίποτα δεν προσφέρουν στην ανθρωπότητα και στην επιστημονική γνώση, τα πρόσφατα πολυδιαφημισμένα διαστημικά ταξίδια των δύο δισεκατομμυριούχων, Ρίτσαρντ Μπράνσον και Τζεφ Μπέζος, σύμφωνα με τον  Έλληνα αστροφυσικό, ακαδημαϊκό και συγγραφέα, Γιώργο Γραμματικάκη. «Είναι ενας ξέφρενος καπιταλισμός αυτό που συμβαίνει και έλλειψη σεβασμού στο μεγαλείο του διαστήματος» επισημαίνει μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Διάδραση» με την Αρετή Μπίτα, ο αστροφυσικός, ακαδημαϊκός και συγγραφέας, Γιώργος Γραμματικάκης.

«Δεν προέφεραν τίποτα στην ανθρωπότητα και στην επιστημονική γνώση».

«Όλο αυτό το εγχείρημα δεν προσφέρει τίποτα στην ανθρωπότητα και στην επιστημονική γνώση , παρά μόνον ότι ικανοποίησε κάποιους που έβαλαν τα λεφτά», επισημαίνει, , ο κ. Γραμματικάκης, καθώς αναφέρεται στις εικόνες από τα ταξίδια των δύο δισεκατομμυριούχων ανταγωνιστών που έκαναν τον γύρο του κόσμου. «Δεν είδαν και τίποτα το σπουδαίο εκεί πάνω. Πολύ ωραιότερο φαίνεται το διάστημα από ένα ελληνικό νησί που προφέρει και τη μαγεία του έναστρου ουρανού και που δεν θα πληρώσεις αστρονομικά ποσά, όπως εκείνοι». Μακάρι τα χρήματα αυτά να αξιοποιούνταν αλλού.  Σε γήινα προβλήματα και στην έρευνα»

«Υπάρχει εξωγήινη ζωή, αλλά ο άνθρωπος δεν θα τη συναντήσει ποτέ»


Η μεγάλη εξέλιξη στα διαστημικά ταξίδια παραμένει για τον Έλληνα αστροφυσικό η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής.

«Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει το  αδιανόητο. Κάθε αστέρι συνοδεύεται από πλανήτες και μερικοί από αυτούς βρίσκονται στην «κατοικήσιμη ζώνη» δηλαδή ενδέχεται να φιλοξενούν ζωή. Αυτή είναι φοβερή έρευνα» σχολιάζει ο κ. Γραμματικάκης. «Η ζωή είναι τόσο ισχυρό φαινόμενο και αξιοθαύμαστο σχετικά με το που μπορεί να ανθίσει. Ακόμα και σε πολύ ακατάλληλες συνθήκες, όπως στα βάθη των ωκεανών η σε ηφαίστεια. Αν υπάρχουμε μόνο εμείς, θα είναι κοσμική ανωμαλία»

Ο Έλληνας αστροφυσικός καταλήγει: Ο Αρης θα είναι ο πρώτος πλανήτης που θα ανακαλυφθούν ίχνη ζωής, μέσα στην επόμενη δεκαετία!

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου