Η πορεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο προς την κορυφή – Ο συγγραφέας της βιογραφίας του μιλά στο ertnews.gr (video)

Στις αρχές Ιουλίου, λίγες μέρες πριν από τον σημερινό θρίαμβο του Γιάννη Αντετοκούνμπο ο συγγραφέας της βιογραφίας του που κυκλοφορεί στα ελληνικά υπό τον τίτλο «ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ – Γράφοντας Ιστορία», είχε μιλήσει στο ertnews.grΟ Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας είχε αναφερθεί στους λόγους που τον έκαναν να γράψει ένα βιβλίο για τον κορυφαίο του μπάσκετ που προκαλεί τον θαυμασμό σε παγκόσμιο επίπεδο κι εμπνέει μικρούς και μεγάλους.

Τριακόσιες είκοσι σελίδες αποτελούν την έκδοση που «φωτίζει» μια δύσκολη και ξεχωριστή διαδρομή προς την κορυφή. Ξεκινά με το κεφάλαιο «Οι χειρότερες δυνατές συνθήκες» και συνεχίζεται μεταξύ άλλων με εκείνα που τιτλοφορούνται «Η παλιά μπάλα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του παίκτη των Lakers», «Εφτά σουβλάκια, ένα σάντουιτς κι ένα μήλο», «Η υφήλιος γνωρίζει το ελληνικό θαύμα», «Ο εχθρός της Χρυσής Αυγής» και η «Η κατασκευή ενός επαγγελματία». Το βιβλίο κλείνει με κάποιες σελίδες αφιερωμένες στο «μεγαλύτερο συμβόλαιο της ιστορίας».

Πριν από το συγκεκριμένο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος ο Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας έχει γράψει και το βιβλίο «Λούκα Μόντριτς, Το παιδί του πολέμου». Η ιστορία που κρύβεται πίσω από τον αθλητή είναι κάτι που τον ενδιαφέρει ενώ για τις ανάγκες της τελευταίας του δουλειάς μίλησε με πολλούς παίκτες, συναδέλφους, φίλους, συμπαίκτες και προπονητές του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Όπως ο ίδιος λέει «Το ενδιαφέρον μου για τον Γιάννη ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν ήταν παίκτης του NBA, όχι MVP, όχι ένας από τους καλύτερους παίκτες του NBA. Σκέφτηκα και μόνο το γεγονός ότι έφτασε στο NBA από εκεί που ήρθε, από το συγκεκριμένο ξεκίνημα, άξιζε μια ιστορία…».

AP Photo/Ross D. Franklin

«Αν σταματήσεις για ένα λεπτό κι αρχίσεις να σκέφτεσαι για τον Γιάννη και δεις ότι όταν ήταν 17 ήταν άπατρις, δεν είχε χαρτιά και πουλούσε πράγματα στους δρόμους και στην πορεία πήρε το βραβείο MVP δυο φορές, παίζει στους τελικούς, υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι το καλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του NBA και η Disney έχει τα δικαιώματα για να κάνει ταινία τη ζωή του. Όλα αυτά από μόνα τους είναι συναρπαστικά γιατί η εξέλιξη και η μεταμόρφωση αυτού του ανθρώπου είναι εκπληκτική».

AP Photo

Απευθυνόμενος στο ελληνικό κοινό λέει ότι «το βιβλίο δεν είναι μόνο για το μπάσκετ, είναι κυρίως μια ανθρώπινη ιστορία. Είναι όλοι οι άνθρωποι που βοήθησαν τον Γιάννη να φτάσει στην κορυφή. Φυσικά είναι το εργασιακό ήθος του Γιάννη, η επιμονή του. Επίσης οι αμφιβολίες του Γιάννη στην αρχή για το μπάσκετ…Τι να κάνει, αν θέλει να παίξει μπάσκετ ή όχι. Αν μπορεί ή δεν μπορεί να παίξει μπάσκετ…».

Ο ίδιος θυμάται και μοιράζεται ένα συγκινητικό περιστατικό που τον έκανε να καταλάβει τι σημαίνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για την Ελλάδα.

«Θυμάμαι στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στη Μάλαγα με τον Φώτη Κατσικάρη ότι ο Φώτης συγκινήθηκε κάποια στιγμή μιλώντας για τον Γιάννη και το τι αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα. Εγώ δούλευα για το πρόσωπο του Γιάννη τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά εκείνη τη στιγμή που ο Φώτης Κατσικάρης συγκινήθηκε, πραγματικά συνειδητοποίησα τι σημαίνει ο Γιάννης, τι σημαίνει η ιστορία του για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Δεν μπορούσε να συνεχίσει να μιλά, ήταν συγκινημένος…Ήταν μια συναρπαστική στιγμή».

Μια ιστορία αγάπης, πίστης και ταλέντου

Κωδικοποιώντας τα κύρια χαρακτηριστικά του βιβλίου ο συγγραφέας έχει κάνει λόγο για μια ιστορία αγάπης, πίστης και ταλέντου κι εξηγεί:

«H ιστορία του Γιάννη είναι μια ιστορία αγάπης γιατί πρώτα από όλα ο Γιάννης έχει πολλή αγάπη για το παιχνίδι. Κυρίως όμως λέω ότι είναι μια ιστορία γεμάτη αγάπη γιατί έλαβε αγάπη από πολλούς ανθρώπους αρχής γενομένης από την οικογένειά του, γεγονός καθοριστικής σημασίας για την ιστορία του, αλλά κι από άλλους ανθρώπους γύρω του που σε αρκετές στιγμές προσπάθησαν να τον βοηθήσουν. Ανθρωποι που τον βοήθησαν να έρθει στο μπάσκετ, άνθρωποι που τον βοήθησαν να βελτιωθεί ως παίκτης και να εξελιχθεί ως προσωπικότητα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην ιστορία του που τον αγάπησαν και τον βοήθησαν να φτάσει στην κορυφή.

Σίγουρα είναι και μια ιστορία πίστης γιατί ο Γιάννης άρχισε να παίζει μπάσκετ αργά, ξεκίνησε στα 13, και η εξέλιξή του έγινε βήμα – βήμα και στην ηλικία των 15 με 16 αποφάσισε να στοχεύσει στην κορυφή κι είχε την πίστη να φτάσει στο NBA και παρότι τα κατάφερε συνεχίζει να εξελίσσεται, δεν σταματά.

Φυσικά ο Γιάννης έχει ένα μεγάλο ταλέντο. Δεν μου αρέσει να λέω ότι η ιστορία του Γιάννη έδειξε στον κόσμο ότι όλα είναι εφικτά. Εντάξει όλα είναι δυνατόν να συμβούν αν θέλεις να κάνεις κάτι όμως χρειάζεται να έχεις το ταλέντο του Γιάννη. Το σωματικό ταλέντο, το ταλέντο στο παιχνίδι. Αν δεν το έχεις δεν είναι όλα πιθανά».

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει και δεύτερο βιβλίο για την πορεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο απαντά ότι «δεν μπορώ να διαβάσω ελληνικά, αλλά η τελευταία λέξη στην ισπανική έκδοση είναι “Συνεχίζεται” και υποθέτω ότι και στην ελληνική έκδοση θα είναι το ίδιο. Σίγουρα η ιστορία του Γιάννη συνεχίζεται κι ελπίζω ότι στο μέλλον θα υπάρξει δεύτερο μέρος του βιβλίου».

«Ο Γιάννης, μια περίπτωση μοναδική στον κόσμο του μπάσκετ, όπως και στη ζωή, ήδη στέκεται μαζί με τον Καρίμ Αμπντούλ- Τζαμπάρ και τον ΛεΜπρον Τζέιμς στο πάνθεον των τριών καλύτερων παικτών που κατόρθωσαν να κερδίσουν περισσότερους από έναν τίτλους MVP του NBA στα είκοσι πέντε τους χρόνια. Όμως η ιστορία του, όσο απίστευτη κι αν φαίνεται, μόλις έχει ξεκινήσει…

και 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ».

Να σημειωθεί ότι τον πρόλογο του βιβλίου υπογράφει ο προπονητής μπάσκετ και πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας, Φώτης Κατσικάρης, ενώ επίλογο έκαναν ο δημοσιογράφος και σπίκερ του Movistar Plus, Φραν Φερμόσο και ο δημοσιογράφος και τηλεσχολιαστής Βασίλης Σκουντής.

 

 

Ποιος είναι ο Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας

O Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας γεννήθηκε στη Γρανάδα το 1980. Πτυχιούχος της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και διπλωματούχος της Νοσηλευτικής, συμμετέχει στην ομάδα του δικτύου ενημέρωσης Libertad Digital ως αθλητικός συντάκτης. Εκεί παρουσιάζει από το 2019 το Tirando a Fallar, μια εκπομπή για το μπάσκετ που κυριαρχεί στο ισπανικό ραδιόφωνο.

Επίσης, είναι σχολιαστής αγώνων για τα παιχνίδια της Ευρωλίγκας στο DAZN και μόνιμος αρθρογράφος στο περιοδικό Gigantes del Basket, όντας ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους αθλητικογράφους στη χώρα του.

Το 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο που έγραψε μαζί με τον Βιθέντε Αθπιτάρτε Λούκα Μόντριτς, Το παιδί του πολέμου (Luka Modric, El hijo de la guerra), που κυκλοφόρησε επίσης στην Κροατία, την Ιαπωνία και την Κίνα.

www.ertnews.gr

Αγγελική Παπαθανασίου