ΕΦΚΑ συντάξεις: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της απόφασης Χατζηδάκη από το Δίκτυο Συνταξιούχων

Η απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη να εντάξει δικηγόρους και λογιστές στη διαδικασία απονομής για τις συντάξεις του ΕΦΚΑ οδήγησε τους συνταξιούχους στην προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης με αριθμό κατάθεσης 1546-20/7/2021. «Το ΕΝΔΙΣΥ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις δεκάδες χιλιάδες των συνταξιούχων, που μάταια περιμένουν επί σειρά ετών να λάβουν την απόφαση συνταξιοδότησης τους, έκρινε απαραίτητο να αντιδράσει σε αυτή την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία στρέφεται ενάντια στο δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Με σειρά επιχειρημάτων, το Δίκτυο αισιοδοξεί ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα κάνει αποδεκτές τις αιτιάσεις των νομικών του εκπροσώπων και θα βάλει «φρένο» στις προκλητικές ενέργειες του κ. Χατζηδάκη. Ενέργειες που ούτε αποτέλεσμα θα φέρουν, αλλά και στρέφονται ενάντια στο κοινωνικό σύνολο και στην ίδια την λογική», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Για «τρία σκάνδαλα» κάνει λόγο το ΕΝΔΙΣΥ

Στην ίδια ανακοίνωση το ΕΝΔΙΣΥ αναφέρεται σε τρία «σκάνδαλα». Σε σχέση με το πρώτο σημειώνει ότι: «Το υπουργείο Εργασίας, δεν ανανέωσε τον περασμένο Ιανουάριο τις συμβάσεις 683 συμβασιούχων – πτυχιούχων, που θα μπορούσαν να στελεχώσουν αυτές ακριβώς τις υπηρεσίες. Αν το είχε πράξει, ακόμα και με τις μισές απονομές συντάξεων το μήνα, δηλαδή 40, το πρόβλημα θα είχε ήδη λυθεί. Μέσα στο εξάμηνο που μεσολάβησε από την εκδίωξή τους από την υπηρεσία, οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι, που ήταν εκπαιδευμένοι και γνώριζαν τη διαδικασία, θα είχαν καταφέρει να απονείμουν 163.920 συντάξεις!

Ήτοι: 683 άτομα Χ 40 συντάξεις Χ 6 μήνες = 163.920 συντάξεις. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ήταν σε εκκρεμότητα 132.605 κύριες συντάξεις. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με ευθύνη του ίδιου του υπουργού Εργασίας, δεν αντιμετωπίστηκε άμεσα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Εάν είχαν επαναπροσληφθεί οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι, το πιο πιθανό είναι σήμερα, να μην υπήρχαν κύριες συντάξεις σε εκκρεμότητα, ή αν υπήρχαν θα ήταν ελάχιστες. Επίσης, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί και οι αντίστοιχες εκκρεμότητες σε επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχές.

Αντ’ αυτού ο κ. Χατζηδάκης επέλεξε να μην επαναπροσλάβει τους συγκεκριμένους συμβασιούχους, αλλά προτίμησε τη λύση να εντάξει στο σύστημα τους δικηγόρους και τους λογιστές. Διαλύει την Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση».

Τι θα σημάνει από οικονομική άποψη η απόφαση Χατζηδάκη

Το δεύτερο σκάνδαλο στο οποίο αναφέρεται το Δίκτυο Συνταξιούχων είναι το χρηματικό κόστος μετά από την απόφαση του υπουργού Εργασίας. «Α) Οι εν ενεργεία υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ που υπηρετούν στα τμήματα απονομής των συντάξεων, εκδίδουν έως και 80 συντάξεις το μήνα. Ο κάθε υπάλληλος από τους συγκεκριμένους στοιχίζει μαζί με τις ασφαλιστικές του εισφορές 1600€ περίπου. Όταν διαιρούμε τα 1.600€ / 80 συντάξεις ανά μήνα σημαίνει ότι η κάθε σύνταξη στοιχίζει στον e-ΕΦΚΑ περίπου 20€.

Β) Ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με το νόμο 4764/20, στο άρθρο 107, έδωσε την ευκαιρία σε συνταξιούχους, πρώην εργαζόμενους στην Κοινωνική Ασφάλιση, να επιστρέψουν στην εργασία τους για να συνδράμουν με τη σειρά τους στην απονομή των συντάξεων. Με συμβάσεις 8 μηνών επρόκειτο να βοηθήσουν έμπρακτα οι συγκεκριμένοι νυν συνταξιούχοι – πρώην εργαζόμενοι. Το ποσό που θα λάμβαναν θα ήταν 800 ευρώ το μήνα με στόχο να βγάλουν έως 60 συντάξεις έκαστος, σε μηνιαία βάση. Οι συγκεκριμένοι είχαν κοστολογηθεί με 13,33 ευρώ, ανά φάκελο απονομής σύνταξης.

Στην υπουργική απόφαση που καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ στο ΣτΕ, αναγράφονται, μεταξύ άλλων, και τα ποσά που θα καταβάλλει ο ΕΦΚΑ στους δικηγόρους και τους λογιστές, ανά φάκελο και ανά περίπτωση ασφάλισης που θα κληθούν να διαχειριστούν. Στο ανώτατο πεδίο, προκύπτει όφελος έως 295 ευρώ ανά περίπτωση, γεγονός που συνιστά σκανδαλώδη και προκλητική εύνοια!

Ο σχετικός «τιμοκατάλογος» διαμορφώνεται ως εξής:

  • Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ), 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.
  • Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.
  • Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης: 30 ευρώ.
  • Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ. Αν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.
  • Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Το τρίτο «σκάνδαλο» στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση του Δικτύου Συνταξιούχων είναι η εμπλοκή των δικηγόρων και των λογιστών. «Σε άλλη υπουργική απόφαση, ορίζεται μεταξύ άλλων, ότι οι δικηγόροι και οι λογιστές, θα λαμβάνουν αποζημιώσεις για την εργασία τους, οι οποίες θα είναι… αφορολόγητες! Άλλη μια σκανδαλώδης ευνοϊκή διάταξη, που έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την έννοια της φορολόγησης εισοδήματος, στην οποία υπόκεινται όλοι, ανεξαιρέτως, οι πολίτες της χώρας! Ακριβέστερα, οι «πιστοποιημένοι επαγγελματίες», όπως τους χαρακτηρίζει η υπουργική απόφαση, θα έχουν τη δυνατότητα την αποζημίωση που θα λάβουν για τη διεκπεραίωση μιας σχετικής υπόθεσης (πχ. σχέδιο προσωρινής ή οριστικής απόφασης σύνταξης, κύριας ή επικουρικής), να την καταχωρίσουν ως έσοδο στο σχετικό βιβλίο εσόδων-εξόδων του επαγγελματία, που θα διατηρούν. Όμως η αποζημίωση δεν θα περιλαμβάνεται στις δηλώσεις ΦΠΑ. Θα δηλώνεται στο έντυπο Ε1 ως εισόδημα που εξαιρείται από φόρο και εισφορών και δεν θα δηλώνεται στο έντυπο Ε3!

Το ΕΝΔΙΣΥ αναρωτιέται ποιος Έλληνας πολίτης δεν πληρώνει φόρο κ. Μητσοτάκη όταν παρέχει υπηρεσία; Ένας συνταξιούχος των 600 ευρώ πληρώνει φόρο! Καλούμε τους Δικηγορικούς Συλλόγους να τοποθετηθούν επί του θέματος», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Γιατί προσέφυγε στο ΣτΕ το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση