Χατζηδάκης: Το φθινόπωρο το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και την κατάρτιση

Το φθινόπωρο θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο ομιλίας του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, με θέμα «Το Μέλλον της Εργασίας. Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Οι βασικές αρχές του νέου συστήματος, όπως τόνισε ο υπουργός, θα είναι η ποιότητα, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης όσο και των καταρτιζομένων.

«Στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν οι πόροι του τρέχοντος ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτελεσματικά και να ανέβει η επίδοση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο λεγόμενο skills matching (την αντιστοίχιση δηλαδή των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας), τόνισε ο υπουργός.

Σημείωσε δε ότι οι χαμηλές επιδόσεις της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα είναι η κύρια αιτία για το φαινόμενο πολλές επιχειρήσεις να μην βρίσκουν εργαζόμενους, την ώρα που η ανεργία είναι υψηλή.

Νέες δυνατότητες στην αγορά εργασίας

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη, η αυτοματοποίηση, η ρομποτική, η τηλεργασία και οι ψηφιακές πλατφόρμες ανοίγουν νέες δυνατότητες για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

«Επαγγέλματα μετασχηματίζονται ή παύουν να υπάρχουν και άλλα νέα δημιουργούνται. Μπορείς πλέον να ζεις στην Ελλάδα και να εργάζεσαι για λογαριασμό μιας εταιρείας λογισμικού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιλογή να προσποιηθούμε πως οι αλλαγές δεν υπάρχουν ή να προσπαθήσουμε να τις εμποδίσουμε υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και τη θέση της στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Η κυβέρνησή μας απέδειξε ότι κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση», υπογράμμισε ο υπουργός.

Στήριξη ανάπτυξης με προστασία εργαζομένων

Ανέφερε ακόμη ότι οι αλλαγές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη να συνδυάζεται η στήριξη της ανάπτυξης με την προστασία των εργαζομένων, όπως επίσης το οικονομικό, κοινωνικό, τεχνολογικό περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, αρχές τις οποίες ακολουθεί και ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας.

«Όλες οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι τα στοιχεία που προσελκύουν τους νέους είναι η ευελιξία στο εργασιακό περιβάλλον και τις άδειες, η μεγάλη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, η πολυπολιτισμικότητα και η ποικιλομορφία στο εργασιακό περιβάλλον. Ενδεικτικό είναι ότι τους τελευταίους μήνες έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα λόγω του κορονοιού ένα σημαντικό κομμάτι της γενιάς του brain drain, οι οποίοι, εξακολουθούν να δουλεύουν για τις επιχειρήσεις για τις οποίες δούλευαν στο εξωτερικό, αλλά συνδυάζουν τη δουλειά τους, εξ’ αποστάσεως πλέον, με το πολύ καλύτερο περιβάλλον της Ελλάδας και με την επαφή, φυσικά, με τις οικογένειές τους», σημείωσε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση