Ν. Γιατρομανωλάκης: Ο ελληνικός κινηματογράφος θα ενισχυθεί και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στις σύγχρονες τέχνες και το ρόλο που παίζει η νέα τεχνολογία στην ανάπτυξή τους έστρεψε το βλέμμα του το Ο3 στην τελευταία για τη φετινή τηλεοπτική σεζόν εκπομπή με προσκεκλημένο τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Με τη βοήθειά του επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε την αλληλεπίδραση τέχνης και τεχνολογίας στον καιρό της πανδημίας και να παρατηρήσουμε τις διεξόδους που βρήκε η σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση εν μέσω εγκλεισμού. Ο κ. Γιατρομανωλάκης μίλησε για τις δυσκολίες αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν όλες οι μορφές τέχνης και οι άνθρωποι του πολιτισμού ενώ αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό του υπουργείου σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής αλλά και των εικαστικών μορφών τέχνης με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και το MOMus.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού η σχέση τέχνης και τεχνολογίας είναι πολυεπίπεδη και έχει να κάνει τόσο με την επαφή της τέχνης με το κοινό (livestreaming και ψηφιακές πλατφόρμες αντί για τις αίθουσες πολιτισμού) όσο και με την παραγωγή του καλλιτεχνικού δημιουργήματος και τη διανομή του. Ο κ. Γιατρομανωλάκης παραδέχθηκε πως ο πολιτισμός επηρεάστηκε άμεσα και βάναυσα από την επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού κυρίως επειδή διακόπηκε απότομα η σχέση και η δυνατότητα επαφής της με το κοινό. Παρατήρησε όμως ότι η πανδημία επηρέασε και τη θεματολογία για τους ανθρώπους της τέχνης κάτι που φάνηκε και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του οποίου προβλήθηκαν ιδιαίτερα αξιόλογες ταινίες με θέμα την Covid-19. Eπίσης αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν παράλληλα με τους περιορισμούς στην επαφή με τον κόσμο και αφορούν κυρίως την προσέγγιση νέου κοινού. Για παράδειγμα ανέφερε την παράσταση που προβλήθηκε διαδικτυακά μέσα από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και την οποία είδαν, έστω για λίγο, 100.000 άνθρωποι. Με αφορμή την παρουσία του Αντόνιο Μπαντέρας στη Θεσσαλονίκη για τα γυρίσματα της ταινίας «The Enforcer» έκανε λόγο για τη συστηματική δουλειά που γίνεται τόσο σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε τοπικό (περιφέρεια, δήμος) για την ανάδειξη της χώρας ως ιδανικό τόπο φιλοξενίας μεγάλων παραγωγών και σειρών και υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται γυρίσματα στην Πελοπόννησο και σε ορισμένα νησιά κάτι που βοηθά το οικοσύστημα του κινηματογράφου και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Δίπλα σε αυτές τις παραγωγές όμως ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού δεσμεύτηκε ότι θα χρηματοδοτηθεί και η ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ερωτηθείς για το MOMus εκτίμησε πως αυτή η σύμπραξη πολιτιστικών θεσμών στη Θεσσαλονίκη έχει θετικά αποτελέσματα γιατί δημιουργεί μία κλίμακα πολιτιστικής παραγωγής άλλου τύπου η οποία σε βάθος χρόνου θα δώσει νέες δυνατότητες και θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη προορισμό και για τις εικαστικές τέχνες. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την «κλοπή του αιώνα» είπε ότι έκλεισε μία υπόθεση που παρέμενε ανοιχτή για 10 χρόνια και εξήγησε ότι αφού τα πολύτιμα έργα ζωγραφικής ελεγχθούν για πιθανές φθορές θα πάρουν το δρόμο για να επανεκτεθούν στις προθήκες της Εθνικής Πινακοθήκης.

 

www.ertnews.gr

Χριστίνα Χαλεπλίδου