Δύο διακρίσεις για το ρομπότ κοινωνικής αρωγής Άλφα του ΠΑΜΑΚ

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ένα ρομπότ συνέβαλε ώστε να περάσει σε άλλο επίπεδο η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι φοιτητές παρακολουθούν με προσοχή τον Άλφα δημιούργημα της Ακαδημίας Ρομποτικής του ιδρύματος ο οποίος έχει ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μάλιστα στον πρόσφατο διαγωνισμό Education Leaders Awards 2021 το κοινωνικό ρομπότ του ΠΑΜΑΚ απέσπασε δύο βραβεία. Για όλα αυτά και για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το τοπίο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μίλησε στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο αν. καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Νικόλαος Φαχαντίδης.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα ο Άλφα έλαβε το βραβείο «Gold» στην κατηγορία «Online και Εκπαίδευση Εξ Αποστάσεως» και το βραβείο «Bronze» στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές Virtual Επισκέψεις & Βιωματική Μάθηση». Συγκεκριμένα, το χρυσό βραβείο της κατηγορίας «Online και Εκπαίδευση Εξ Αποστάσεως», αφορά τη δράση του Τμήματος «Μεταβάλλοντας την παρακολούθηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε συμμετοχή με το κοινωνικό ρομπότ Άλφα». Όπως εξήγησε ο κ. Φαχαντίδης, η βίαιη μετάβαση από τη διά ζώσης στην εξ αποστάσεως μάθηση, σε όλες τις βαθμίδες και τύπους εκπαίδευσης λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, αν και διεύρυνε τις δυνατότητες παρακολούθησης έθεσε κάποια εμπόδια στη συμμετοχή των εκπαιδευομένων στη μαθησιακή διαδικασία. Στο ΠΑΜΑΚ το ανθρωποειδές ρομπότ κοινωνικής αρωγής Άλφα λειτούργησε ως συνδιδάσκων σε εξ αποστάσεως on-Line μαθήματα υποστηρίζοντας τους στόχους και τις προσπάθειες των διδασκόντων, ενισχύοντας το κοινωνικό πλαίσιο και την επικοινωνία των μελών της τάξης και συμβάλλοντας στη δημιουργία κινήτρων συμμετοχής.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Φαχαντίδης υπογράμμισε πως το ανθρωποειδές ρομπότ συμπληρώνει το έργο του καθηγητή κάνοντας πιο γοητευτική την εκπαιδευτική διαδικασία και σε καμία περίπτωση δεν «απειλεί» τον διδάσκοντα.

 

www.ertnews.gr

Χριστίνα Χαλεπλίδου