Οικονομία: Η ανάπτυξη «ψηλώνει», οι αβεβαιότητες παραμένουν

Μισογεμάτο δείχνει το ποτήρι της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 και σε αυτό συνηγορούν και οι αναθεωρημένες αναλύσεις των οικονομολόγων που ανεβάζουν τον πήχη για τη φετινή ανάπτυξη στο 5%, με βασικό παράγοντα στην εξίσωση τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Στους κόλπους του οικονομικού και κυβερνητικού επιτελείου καθίσταται αυτονόητο πως το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης και η επιβεβαίωση των ισχυρών αναπτυξιακών προβλέψεων, κυρίως της επόμενης διετίας, δεν μπορούν να έρθουν από μόνα τους. Για να επιτευχθούν οι στόχοι και να υλοποιηθούν οι προβλέψεις για μηδενικό έλλειμμα το 2022 (από 7% που προβλέπεται φέτος) και πλεόνασμα 2% το 2023 θα πρέπει να κινητοποιηθούν κεφάλαια συνολικού ύψους 57 δισ. ευρώ κατά την επόμενη εξαετία και ως εκ τούτου οι τράπεζες να μπουν ενεργά στη φάση χορήγησης δανείων. Εξού και η διοχέτευση ρευστότητας αποτελεί και τη μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης που συνοψίζεται στον κεντρικό άξονα: τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να συμμετέχουν στη διαδικασία επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα και η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να ανακοινώσει προβλέψεις καλύτερες των αναμενομένων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, βάζοντας τον πήχη για τον μέσο όρο της δεκαετίας στο 3,5%. Στην επικείμενη έκθεση στα τέλη Ιουνίου, η ΤτΕ αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάκαμψη το 2022 στο 5,2% από το 4,8% τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ αμετάβλητη, στο 4,2%, αφήνει την πρόβλεψη για το 2021, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας στο μέτωπο του τουρισμού. Οι πόροι του Ταμείου, εκ των οποίων τα 7,8 δισ. ευρώ το 2021, όπως και τα θετικά μηνύματα από τη μικρότερη ύφεση του πρώτου τριμήνου οδηγούν και το οικονομικό επιτελείο σε καλύτερες προβλέψεις το 2021, πέριξ του 4,5% από 3,6%. Η Κομισιόν προβλέπει ανάκαμψη 4,1% φέτος και 6% το 2022, το ΔΝΤ 3,3% φέτος και 5,4% το 2022.

Το κλειδί οι ιδιώτες

Μέσω του Ταμείου η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα και με αυτόν τον τρόπο δάνεια 13 δισ. πρόκειται να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία κατά 30 δισ. ευρώ, καλύπτοντας μεγάλο μέρος από το επενδυτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας. Θα κατευθυνθούν σε μακροπρόθεσμες (6-12 έτη) ιδιωτικές επενδύσεις και έργα με στόχο την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την εξωστρέφεια, τις οικονομίες κλίμακας μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών και την καινοτομία. Οι δανειοδοτήσεις μέσω των τραπεζών υπολογίζεται να έχουν τελικό επιτόκιο 0,2%-0,3%. Θα αποτελούν έως το 50% της επένδυσης, η οποία θα συμπληρώνεται κατά 20% από ίδια κεφάλαια και κατά 30% από δάνεια από τράπεζες. Με απλά λόγια, το κράτος δανείζει σε ιδιώτες υπό την προϋπόθεση να εξασφαλίσουν οι ίδιοι επιπλέον 10-12 δισ. από τις τράπεζες και να συμμετάσχουν με επιπλέον 5-6 δισ. ευρώ δικά τους χρήματα.

Οι σταθμοί για τα λεφτά

Ο βρυξελλιώτικος αέρας που φέρνει με την άφιξή της στην Αθήνα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έρχεται να επικυρώσει με τον πιο επίσημο τρόπο τις θετικές προσδοκίες και τη σκληρή δουλειά της κυβέρνησης για την κατάρτιση του πλάνου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η χώρα έχει ήδη λάβει θετικά σχόλια για την ταχύτητα της κατάρτισης του σχεδίου αλλά και για το περιεχόμενο των δράσεων και των στόχων. O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης την Τρίτη έστειλε το τελικό κείμενο του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, μαζί με τη συνοδευτική επιστολή που περιλαμβάνει το ελληνικό αίτημα για τη χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων. Ο επόμενος μεγάλος σταθμός είναι το Συμβούλιο των 27 υπουργών Οικονομικών τον Ιούλιο, πριν δρομολογηθούν οι εκταμιεύσεις, τέλος Ιουλίου με Αύγουστο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση