Μουσείο Εμμανουήλ Ξάνθου θα δημιουργήσει ο Δήμος Πάτμου

Σε Μουσείο φιλοδοξεί να μετατρέψει ο Δήμος Πάτμου το σπίτι του Φιλικού Εμμανουήλ Ξάνθου. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου υπό την προεδρία του δημάρχου, Ελευθερίου Πέντε, προτείνεται η έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης εκπόνησης μελετών μέσα από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, της ανακαίνισης και επισκευής του Δημαρχείου και της κατοικίας του Εμμανουήλ Ξάνθου και η μετατροπή της σε μουσείο.

Για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόταση θα χρειαστεί να γίνει εκπόνηση οριστικών μελετών εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης, που περιλαμβάνουν την ανακατασκευή και μετατροπή του οικήματος σε μουσείο με στόχο τον εμπλουτισμό των χώρων πολιτισμού στο νησί της Πάτμου και την προώθηση τους, ώστε να προσελκύει μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, που επισκέπτονται το νησί αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους του.

Με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου ο αντιδήμαρχο Τουρισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Νίκο Κουτούζος, “θα χρειαστούν 15 μήνες για να ετοιμαστούν οι μελέτες και όταν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση θα ξεκινήσουν αμέσως τα έργα”.

 

Πλούσιο το υλικό για τον εμπλουτισμό του

Το σπίτι του Πάτμιου Πρωτεργάτη της Φιλικής Εταιρείας Εμμανουήλ Ξάνθου, (1772-1852) ανακατασκευάστηκε σε μια πιθανή μορφή, κατά τις πηγές, το 1953 μετά από πρόταση του Γενικού Διοικητού Δωδεκανήσου, Ροίκου Αγαθοκλή, που υλοποιήθηκε επί του διαδόχου του Νικολάου Μαυρή. Η καλλιτεχνική διαμόρφωση ανήκει στον ζωγράφο και γλύπτη Κούπερ, με κεραμικά του ιστορικού εργοστασίου της Ρόδου ΙΚΑΡΟΣ. Εγκαινιάστηκε δε στις 4 Οκτωβρίου του 1953, ημέρα κατά την οποία έγινε η ανακομιδή των οστών του Φιλικού από την Αθήνα με μεγάλες τιμές.

Όμως, με την ευκαιρία και του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, κρίθηκε αναγκαία η αναμόρφωσή του, ώστε να αποκτήσει το νησί ένα Μουσείο με αντικείμενα και έγγραφα εκείνης της περιόδου, που ο Δήμος θα συγκεντρώσει από απογόνους Πατμίων Φιλικών, που κληρονόμησαν πλούσιο υλικό το οποίο αποδεικνύει περίτρανα τη συμμετοχή του Ιερού νησιού της Αποκάλυψης και των κατοίκων του στον Μεγάλο Αγώνα του 1821. Παράλληλα θα μπορούν να διεξάγονται και ανάλογες εκδηλώσεις.

www.ertnews.gr

Αριστείδης Μιαούλης