Μαγιορκίνης: Ανάγκη επιτήρησης των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού

“Είναι πλέον προφανές ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη συρρίκνωση της επιδημίας, όταν βλέπουμε ανά εβδομάδα να πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων κατά 20-30%, και να μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά και των άλλων ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Αν κάτι «στραβώσει» θα είναι από κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχος” δήλωσε ο επίκουρος καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης. “Και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να έχουμε μία πολύ καλή επιτήρηση” επισήμανε.

Υπογράμμισε όμως ότι “το σύστημα μοριακής επιτήρησης στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, πηγαίνει χωλαίνοντας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα βελτιωθεί σύντομα και ότι θα μπορούμε να έχουμε ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα μας, νομίζω το πιο ισχυρό από δω και πέρα, που είναι η σωστή επιτήρηση των μεταλλαγμένων στελεχών.”

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm “Ως επικεφαλής της ομάδας Covid στο πρόγραμμα των «100.000 Γονιδιωμάτων, (σσ μία τεράστια μελέτη στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου) θα πρέπει να επισημάνω, ότι η λογική που προωθούμε είναι ότι θα πρέπει να γίνονται ταυτοποιήσεις των γονιδιωμάτων, άμεσα διαθέσιμες στο δημόσιο χώρο. Αυτό προς το παρόν στην Ευρώπη δεν έχει γίνει σε ικανοποιητικό βαθμό. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταφέρει και έχει διαβάσει πολλά γονιδιώματα και τα κάνει διαθέσιμα στο δημόσιο χώρο, ώστε να μπορούν διάφορες χώρες να συγκρίνουν τα στελέχη τους με τα στελέχη που βλέπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε χωλαίνοντας και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να διορθωθεί, εάν θέλουμε να έχουμε μία ουσιαστική και σε πραγματικό χρόνο επιτήρηση της επιδημίας. Θέλω να πιστεύω ότι θα βελτιωθεί αυτό σύντομα και ότι θα μπορούμε να έχουμε έτσι ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα μας, νομίζω το πιο ισχυρό που θα έχουμε από δω και πέρα που θα είναι η σωστή επιτήρηση των μεταλλαγμένων στελεχών στην Ευρώπη.”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Ρούλα Κρικώνη
image}

Αφήστε μια απάντηση