Χρήστος Κυρατσούς: Η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron φθάνει και στην Ε.Ε.

Ενδιαφέροντα και αισιόδοξα στοιχεία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τη θεραπεία της Covid-19 έδωσε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο αντιπρόεδρος Έρευνας της Regeneron Χρήστος Κυρατσούς. Σύμφωνα με τον κ. Κυρατσού η θεραπεία της Regeneron με το κοκτέιλ αντισωμάτων που πήρε ήδη έγκριση από τον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των κλινικών μελετών και για την τελευταία από τις τρεις περιπτώσεις για τις οποίες ενδείκνυται.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την πρόληψη προσβολής από τον κορονοϊό σε άτομα υψηλού ρίσκου τα αντισώματα της Regeneron έχουν αποτελεσματικότητα 90%, στην περίπτωση όσων ήδη νόσησαν και έχουν ήπια συμπτώματα η πιθανότητα να μην εξελιχθούν τα συμπτώματα κυμαίνονται μεταξύ 70-80% ενώ για όσους ήδη νοσηλεύονται οι κλινικές μελέτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν την εξαγωγή των σχετικών συμπερασμάτων. Για την κατηγορία της πρόληψης ο αντιπρόεδρος Έρευνας της Regeneron διευκρίνισε ότι αφορά και τα άτομα που αν και έκαναν το εμβόλιο δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν τα δικά τους αντισώματα γι’ αυτό χρειάζονται έτοιμα. Ο διακεκριμένος επιστήμονας είπε ότι η έγκριση από τον FDA αφορά τελικά τη μισή από τη δόση του κοκτέιλ της Regeneron που είχε αρχικά δοκιμαστεί κλινικά αφού από τις μελέτες προέκυψε ότι το αποτέλεσμα που παράγεται για τους ασθενείς είναι ακριβώς το ίδιο. Έτσι θα προκύψουν οι διπλάσιες δόσεις προς διάθεση οι οποίες μάλιστα θα χορηγούνται εύκολα με υποδόρια ένεση στο ιατρείο ή στο σπίτι χωρίς να χρειάζεται μετακίνηση σε κάποιο εξειδικευμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Αναφερόμενος στη λέξη κοκτέιλ που χρησιμοποιεί η εταιρία ο κ. Κυρατσούς εξήγησε ότι το σκεύασμα αποτελείται από δύο στοιχεία και προσκολλάται στον οργανισμό σε δύο διαφορετικές θέσεις γι’ αυτό και ο ιός είναι δύσκολο να του ξεφύγει. Σχετικά με το πότε θα έρθει η θεραπεία στην Ευρώπη και την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Regeneron αναφέρθηκε στη συνεργασία της εταιρίας με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche για την εξασφάλιση κάποιων χιλιάδων δόσεων της εν δυνάμει θεραπείας. Κλείνοντας τη συνέντευξη του ο Χρήστος Κυρατσούς αναφέρθηκε με έμφαση στην αξία της επένδυσης στην έρευνα που φέρνει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ως παράδειγμα χρησιμοποίησε την πορεία της εταιρίας που εκπροσωπεί η οποία βασίστηκε για τα σημερινά της θετικά αποτελέσματα εναντίον της Covid-19 στην προ οκταετίας έρευνα για τον ιό MERS και στη συνέχεια για τον Έμπολα.

 

www.ertnews.gr

Χριστίνα Χαλεπλίδου